Oslo

Sonetrening, hva er det?

Når det gjelder intensitetssoner som du skal trene etter, bør du bygge opp egen erfaring.

Du får best treningseffekt ved en kombinasjon av langkjøring og intervalltrening.
  • Aftenposten Redaksjon

Ved å følge med på pulsen under flere treningsøkter vil du få god erfaring med hvor lenge kroppen holder under en gitt intensitet. Du vil etter hvert vite hvilken puls du bør ha for å gjennomføre en planlagt treningsøkt. Hvis du for eksempel driver intervalltrening, bør du kunne gjennomføre alle intervallene med samme intensitet. Når du er ferdig, er det fint om du har energi til å gjøre et til to intervalldrag til (da har du trent riktig for å bli god på lengre konkurranser).

Les mer på www.ingridkristiansen.com

Hvordan trene mest effektivt for å oppnå gode resultater?

Selv trente jeg mange 40-45 minutters treningsøkter da jeg var på mitt beste. Dette gjorde jeg fordi jeg da greide å holde bra ”trøkk” på treningene uten at det kostet meg for mye. Løp jeg lengre turer, ble det lett litt mye ”subbing” som ga lite flyt i steget.

Les også

Trenger jeg pulsklokke?

Det er viktig å vite at det ikke bare finnes én metode eller ett intensitetsnivå som forbedrer kondisjonen på best måte. Derfor må du finne en god fordeling av kontinuerlig arbeid og intervallarbeid som passer deg.Dersom du trener løping tre ganger pr. uke, får du den beste treningseffekt ved en kombinasjon av langkjøring og intervalltrening. Dersom du ikke har trent så mye tidligere, vil jeg anbefale deg å trene langkjøring tre ganger i uken, for deretter, etter et 2-3 uker, legge inn én intervalltrening pr. uke.

Én intervalltrening og to langkjøringer er en god og effektiv måte å trene på dersom du ønsker å bedre din kondisjon.

Det er enklere for folk flest (i alle fall dersom du trener alene) å trene langkjøring enn intervalltrening. Er du ikke vant med å trene så mye løping, vil det også være større fare for å få skader, dersom du trener for mye intervalltrening i starten. Dette er det viktig å øke gradvis. Mange tror også at en langtur må være så lang, men 40 min. er en OK lengde.

Hvilke tilleggsfunksjoner bør pulsklokken ha?

For å gå ut og gjennomføre treningen du har planlagt, trenger du ingen pulsklokke og i alle fall ikke en med for mange ekstrafunksjoner. Men dersom du ønsker å følge treningen din ved å se på grafer på en PC, kan en slik pulsklokke motivere deg til å gjennomføre treningen.

Les også

«For å nå toppen må du takle å treffe bunnen»

Selv liker jeg å ha en pulsklokke med GPS, der jeg kan legge inn turene mine og se hvor langt jeg har løpt, syklet, padlet eller gått. Jeg kan dessuten dele turene med andre. Selv bruker jeg Garmin Forerunner 910XT , og synes den er lett å bruke. Men er du en slik type som lett blir ”hekta”, kan det kanskje være litt skummelt å ha en slik klokke.For husk, pulsklokken skal bare være et hjelpemiddel for deg i din daglige trening. Det må ikke bli en stressfaktor å få fylt inn dagene/ukene på klokken med treningsøkter du ikke synes er gøy.

www.ingridkristiansen.com

Les også

  1. Spar oss for timer med rulleski

  2. Ingrid Kristiansen: - Ingen skam å løpe halvmaraton

  3. Husarbeid er aktivitet på høyt nivå