Er i tvil om frimurerne gagner samfunnet

Ap-byrådet i Oslo er i tvil om frimurerne gagner samfunnet. Derfor nektes de nå fritak for eiendomsskatten, skriver NRK.

Frimurerlosjen i Nedre Vollgate

700 har søkt om å bli fritatt for eiendomsskatten, ifølge NRK.

500 fikk «ja», mens snaut 200 fikk avslag.

Blant dem er Frimurerlosjen, som eier den meget fasjonable eiendommen i Nedre Vollgate rett ved Stortinget:

– Frimurerlosjen er ikke innstilt til fritak av byrådet fordi det ikke er en åpen aktivitet som er tilgjengelig for alle innbyggerne i vår by, sier finansbyråd Robert Steen (Ap) til NRK.

Frimurerlosjen har ikke besvart NRKs henvendelser.

Høyre må betale, Ap slipper

Blant dem som slipper, er sykehus og sykehjem, barnehager og idrettsanlegg som blir eid av stiftelser og organisasjoner som ikke driver kommersielt.

Hovedkontorene til Kirkens Nødhjelp, Norges Røde Kors og Frelsesarmeen får fritak, mens Ullevaal stadion og Oslo Konserthus fikk avslag, skriver NTB.

Vurderingen er gjort ut fra eiendomsskattelovens unntakk for fredede bygninger og samfunnsgagnlig virksomhet. Det rød-grønne byrået har satt som tilleggskriterium at den samfunnsnyttige virksomheten må være ikke-kommersiell.

Youngtorget er skattefredet

Høyres hovedorganisasjon i Høyres Hus i Stortingsgaten må også punge ut, mens Arbeiderpartiet på Youngstorget slipper:

– Jeg kan se at det sikkert kan være en greie man snakker om, men det har en veldig enkel forklaring. Youngstorget er fredet, og alle fredede bygninger er fritatt for eiendomsskatt, sier Steen.

Bygningen der Høyre holder hus eies av et kommersielt aksjeselskap som driver bygningen, og hvor det også befinner seg restauranter og en del andre kommersielle aktiviteter.