Slik blir Oslos midtpunkt

Marka-entusiasten og billedhuggeren Jon Gundersen har vunnet konkurransen om å markere Oslos midtpunkt.

Jon Gundersen er storfornøyd med at han får lov til å utforme Oslos midtpunkt.

«Ta på Oslos balansepunkt», heter vinnerforslaget til Jon Gundersen. Forslaget fremstiller et omriss av Oslo kommune utført i Nordmarkitt med punktmarkering i Groruditt.

Les også

Oslo vil markere Oslos sentrum

Omrisset blir på litt over to meter på det lengste.

- Groruditt er en veldig sjelden steinart som finnes i Lillomarka. Derfor skal selve midtpunktet være i Groruditt, forklarer Gundersen.

Ved Sognsvann

I vinter inviterte Oslo kommune til en konkurranse for å markere hovedstadens geografiske midtpunkt.

afp000514496.jpg

Punktet ligger et kvarter unna parkeringsplassen ved Sognsvann i Nordmarka, rett ved Nedre Blanksjø. I dag er det bare et lite skilt som forteller at dette er Oslos egentlige sentrum. Nå vil kommunen ha det annerledes, og legger 350 000 kroner på bordet for å markere stedet.Nedre Blanksjø ligger 1,2 km nord for parkeringsplassen ved Sognsvann. Ved midtpunktet er det flotte oppholdsområder, vei, stier og skiløyper.

Billedhugger Jon Gundersen er selv en ivrig Marka-bruker, og har gått på tur i området en rekke ganger.

- Dette var en av grunnene til at jeg hadde lyst til å løse denne oppgaven. Jeg er interessert i både Nordmarka og geologi. Nå gleder jeg meg til å realisere dette, sier 71-åringen som er født og oppvokst på Frogner.

11 forslag

Juryen som har vurdert de 11 innkomne forslagene sier blant annet at «utformingen og materialvalg er solid og varig. Forslaget tåler å bli brukt av små og store barn. Det vil heller ikke kreve mye vedlikehold».

Les også

Dette er Oslo sentrum

- Juryen satt igjen med tre veldig gode forslag, og måtte ta flere runder før man gikk inn for vinnerforslaget, forteller Trond Enkerud, seksjonssjef i Bymiljøetaten.Vinneren får 15 000 kroner i premie. I tillegg er det satt av 350 000 kroner for å realisere forslaget.

- Vi har ikke noe kostnadsoverslag ennå, men vi jobber for å få det til, sier Enkerud.

1.pdf