Oslo

Leter etter nazistenes hemmelige tunneler

Fire meter under skolegården på Oslo Handelsgymnasium ligger en bunker fra krigens dager. I løpet av høsten håper skolens venneforening på å komme i gang med seismiske undersøkelser for å finne ut mer om hva som skjuler seg i undergrunnen.

Bunkeren inneholder komplett sykestue, kommandosentral, og flere rom, men møterommet på bildet er det største. I skolens aula sto en tilsvarende byste av Hitler, men den ble knust av Milorg. Denne bysten er utlånt fra Hjemmefrontmuseet. Foto: Carl Martin Nordby

  • Nicoline Haugsvær

Befehlsstand ble brukt om bunkere der man i nødstilfelle kunne dirigere hele hæren. Betegnelsen ble også brukt om Hitlers bunker i Berlin. Skriften er original, men frisket opp, forteller pensjonert lektor Øyvind Skarlund. Foto: Carl Martin Nordby

Øyvind Skarlund og driftsleder Magne Elseberg viser jernbanesvillene og armeringen i taket på bunkeren. Foto: Carl Martin Nordby

Gulvet i bunkeren består av 30 cm betong og 70 cm pukk. Nå skal de finne ut om det finnes enda en bunker i fjellet under. Foto: Carl Martin Nordby

Flagget blir heist på skolens tak 13. mai 1945. Foto: Ukjent fotograf/OHG

Milorg stiller opp i skolegården 13. mai 1945. Vakthuset til venstre i bildet er revet. Foto: Ukjent fotograf/OHG

Denne globusen har fått plass på skolens bibliotek. Den enorme globusen var en gave til Quisling fra tyskerne og sto på slottet som var Quizlings kontor under krigen. Den er på utlån fra Hjemmefrontmuseet. Foto: Carl Martin Nordby

Oslo Handelsgym ble holdt av tyskerne helt til 13. mai 1945. Her er Milorg på vei inn i skolegården. Foto: Ukjent fotograf/OHG

Terbovens telefon sto igjen på rektors kontor. Mange tror den hadde direkte linje til Hitler, noe som ikke stemmer, men Terboven har mest sannsynlig snakket med Hitler i nettopp dette røret. Foto: Carl Martin Nordby

I vestibylen hang oversikten over hvem som satt hvor. Øverstkommanderende satt i 2. etasje. I 1946 ble skiltet brukt som trillebårrampe av daværende vaktmester, men har nå fått plass i kjelleren. Foto: Carl Martin Nordby

Da Milorg tok over skolen 13. mai 1946 skulle alle sitte ved Terbovens pult og stumpe røyken i askebegeret hans som sto igjen. Foto: Ukjent fotograf/OHG

Terbovens askebeger har nå fått plass i bunkeren. Foto: Carl Martin Nordby

At det finnes et nettverk av hemmelige tunneler fra krigens dager er en seiglivet myte i området rundt Ruseløkka, men foreløpig har ingen bevist at det er sant.

— Vi har ikke hatt penger. Men nå har vi startkapital og forbindelser med Sintef ved NTNU, sier Øyvind Skarlund, pensjonert lektor ved OHG.

Venneforeningen har tidligere engasjert en forsker til å grave i byggets historie, men det var da de fikk 100.000 kroner fra Gimle Rotary Klubb at de kunne gå grundigere til verks.

Se flere bilder i bildekarusellen over.

I løpet av høsten håper de å ta 3D bilder med en georadar som kan vise hvordan det ser ut under jorden. Målet er å finne ut mer om hva som skjedde på skolen under 2. verdenskrig da bygget var nazistenes militære hovedkontor.

Noe vet de. Nazistene var ivrige i å bygge bunkere. Det befinner seg fem stykker mellom Ruseløkka og OHG, og det er mellom disse bunkerne det snakkes om at det også finnes hemmelige tunneler, eller fluktruter.

- Jeg har sett noen tegninger som tyder på at tunnelene er der, men vi vet ikke sikkert, sier Skarlund.

Teorien går ut på at tunellene går mellom bunkerne og muligens ned til Victoria Terrasse og derfra til havnen, men foreløpig rekker pengene til å undersøke grunnen mellom OHG og KNA-hotellet, der de mener det er størst sannsynlighet.

Museum i bunkeren

Etter krigen tok forsvaret over bunkeren på OHG, mens i år 2000 tok skolen over. Da var bunkeren tom.

Driftsleder Magne Elseberg, og tidligere inspektør Emil Didrichsen var blant initiativtakerne til å samle gjenstander fra krigen og innrede bunkeren som et museum. De siste årene har alt fra skoleklasser til den tyske ambassadøren fått omvisning i den mørke kjelleren.

Her er alt fra tyske uniformer, våpen, aviser, bilder, nazistflagg, og byster av både Hitler og Quisling. Det mest unike er kanskje Terbovens telefon og paradedolk.

Befehlsstand ble brukt om bunkere der man i nødstilfelle kunne dirigere hele hæren. Betegnelsen ble også brukt om Hitlers bunker i Berlin. Skriften er original, men frisket opp, forteller pensjonert lektor Øyvind Skarlund. Foto: Carl Martin Nordby

Elseberg lurer også på om det finnes enda en bunker i fjellet under skolen. Han har boret i gulvet og funnet ut at det bare består at 30 cm betong.— Det er mye jernarmering i tak og vegger, men ikke i gulvet. Min teori er at hvis noen virkelig traff denne bunkeren ville gulvet rast sammen og ligget som et lokk over bunkeren under, som da ville gitt bedre tid til å flykte for de som befant seg i den nederste bunkeren, sier Elseberg.

— Det vil jo også samsvare med Hitlers bunker i Berlin som også var konstruert i to etasjer, sier Skarlund.

Nazistene på Oslo Handelsgym

Angrepet på Norge og Danmark var en rask avgjørelse. Kort oppsummert ble Falkenhorst kalt inn til Hitler februar 1940, der han fikk beskjeden om å planlegge et angrep på de to skandinaviske landene.

Falkenhorst gikk ut og kjøpte Baedeker, datidens svar på Lonely Planet, lagde en skisse og fikk klarsignal fra Hitler: - Angrip første uken i april.

Allerede to måneder før angrepet booket de tyske offiserene rom på KNA hotellet, mest sannsynlig med falsk navn og ved hjelp av tyske diplomater og forretningsmenn. Hotellet ligger rett over gaten for Oslo Handelsgymnasium. Skolen var da nybygget og elevene skulle flytte inn måneder senere.

- Min rene gjetning er at Falkenhorst sto i vinduet og lurte på hva bygningen over gaten var. Man kan forestille seg at han syntes dette var et passende sted, sier Skarlund om skolen som ligger skjermet på en liten høyde.

Befestet Norge

Generalobersten flyttet inn med stab. Fra rektors kontor styrte han hæren. Han utsmykket kontoret sitt med tak i eik, og i det som i dag kalles hyggerommet er det fortsatt eikelister og lysekroner etter nazistene.

-  Nazismen hadde et veldig kraftig element av estetikk, sier Skarlund.

Milorg stiller opp i skolegården 13. mai 1945. Vakthuset til venstre i bildet er revet. Foto: Ukjent fotograf/OHG

Deres største prosjekt på skolen er ikke like synlig. Tidlig i 1941 begynte de arbeidet med bunkeren. På døren står det fortsatt skrevet «Befehlsstand». Det ble brukt om bunkere som i nødstilfelle kunne dirigere hele hæren, og er den samme betegnelsen som ble brukt om Hitlers bunker i Berlin.De siste månedene av krigen tok rikskommissær Terboven over skolen. Han hadde tidligere hatt sin base på Stortinget.

- Hvorfor han flyttet vet vi ikke, men OHG hadde jo noe ikke Stortinget hadde, nemlig bunker sier Skarlund.

13. mai 1945

Mens gatene var fylt med gledesrop fra 8. mai 1945, nektet tyskerne å gi slipp på Handelsgym. Folk som bodde i området forteller at i fem dager skal det ha steget svart røyk fra skolegården fordi tyskerne jobbet på spreng med å brenne alle dokumenter.

  1. mai ble skolen tatt over av Milorg. Det første nordmennene gjorde var å knuse en byste av Hitler. Deretter gikk de opp på rektors kontor og tok bilde av hverandre ved Terbovens skrivebord og stumpet røyken i askebegeret hans.

Les også

  1. Oslos eldste apotek blir borte

  2. Originalene som forsvant

  3. Oslo har faktisk hatt el-busser