Oslo

Snart kan du fiske laks i Akerselva igjen

Laks, sjøørret og kreps har kommet tilbake raskere enn man turte å håpe på etter klorutslippet i 2011. Og er du heldig, kan du få skikkelig storlaks.

Laksen kom tilbake i 2015, men først etter 1. juli starter fiskesesongen. Husk fisketrygdavgift og fiskekort!
  • Heidi Anne Johnsen

Det er bare fem år siden 6000 liter klor tok knekken på nesten alt liv i Akerselva. Man allerede til sommeren kan du dra opp så mye laks og sjøørret som du klarer å lure på kroken.

I de skyggefulle elvehølene midt i Oslo vrimler det av fisk. Derfor har Miljødirektoratet nå, etter anbefaling fra Fylkesmannen i Oslo og Akershus, sagt ja til fiske av både laks og sjøørret i Akerselva fra 1. juli til 30. september. I fjor ble det tillatt å fiske ørret, men ikke laks — og bare i øvre del av Akerselva.

- Det er ordentlig unikt og eksotisk at man i Oslo kan gå ut fra jazzklubben på Blå, og fiske laks på ti kilo, sier fiskeforvalter Terje Wivestad hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus.

De som har greie på det, mente at det ville gå lang tid før bestanden av laks og sjøørret ville ta seg opp igjen. Men det har gått raskere enn antatt.

I Akerselva hopper både laks og sjøørret. Og mye av fisken er stor. Det kan man se på OFA sine nettsider (ekstern lenke). Alle fiskene som passerer Nedre Foss blir nemlig filmet her.

  • Oslobys fiskeskole: Her er de beste tipsene for å få fisk i Marka

Akerselva friskmeldt

— Vi har sett stor oppgang av gytefisk, enkelte opp til 12 kilo, sier Wivestad.

- Det meste av livet i elven er tilbake på plass og vi antar at dette vil fortsette. Det viser seg at naturen er på vår side, sier fiskeforvalteren.

Akerselva har vært utsatt for giftige utslipp mange ganger i årenes løp. Den har derfor ikke sin egen laksestamme.

— Vi har gitt grønt lys for å bruke nærliggende stammer til å bygge opp igjen bestanden, fordi fisken som går i Oslofjorden er så nært beslektet, sier Wivestad.

Liker du å fiske i Marka?

Les også

Her er fiskeekspertenes hemmelige gromvann

Akerselva har fått mye hjelp

Oslo Fiskeadministrasjon (OFA) har satt ut tilsammen 560.000 laks og sjøørret etter 2011. Bare i fjor høst ble det satt ut 200.000 yngel og småfisk. Noen av dem er startforet, og har kommet litt over yngelstadiet.

Den 25. september 2014 ble laksetrappen ved Nedre Foss tatt i bruk. En teller registrerer antall fisk som passerer anlegget, og de videofilmes.

I høst viste telling at 450 laks og sjøørret gikk opp i Akerselva for å gyte. De fleste av dem er fisk som ble satt ut etter giftutslippet. I snitt var laksen 2–3 kilo og ørreten 1–2 kilo. Men det kom også noen skikkelige rugger som er eldre, opplyser Bjørn Torp, daglig leder i Oslomarkas Fiskeadministrasjon (OFA). De var ute i sjøen da elven ble lagt øde, men kommer tilbake til sin barndoms elv for å gyte.

Det er blitt laget en ny laksetrapp ved Nedre Foss ved Vulkan. Styrket her var tidligere siste stopp for de fleste fiskene. Nå klarer fisken å gå høyere opp i elven, opp til Øver Foss ved Kunsthøyskolen. OFA fanget fisken og fraktet den forbi fossen tidligere.

— Det var veldig stressende for fisken. Nå kan den selv komme forbi. Elvestrekningen fra laksetrappen og opp til Øvre Foss er 250–300 meter flott gyteplass, sier Torp.

Usikkert krepsefiske til høsten

– Naturen har kommet seg greit på fote, selv om noen arter fremdeles mangler, sier han.

Krepsen forsvant også i 2011, og OFA har flyttet rundt 1000 kreps fra Maridalsvannet. I fjor høst ble det åpnet for krepsefiske, men det viste seg at krepsebestanden ennå ikke var moden til en slik beskatning. Derfor ble krepsefisket avsluttet etter en uke.

Torp er usikker på om det skal åpnes for krepsefiske i år, men optimistisk på lengre sikt.

Les også

Her er de beste tipsene for å få fisk i Marka

Les mer om

  1. Marka