Oslo

Parkeringsplass blir praktmoské

7000 medlemmer i Norges største muslimske menighet har i årevis ventet på ny moské-bygning. 25. juni markererte de byggestart for Skandinavias største moské med plass til 2500 personer.

  • <forf>wasim K. Riaz <

— Vi har hatt et sterkt behov for ny moskébygning i flere år. På grunn av stadig flere medlemmer er det ikke nok plass til alle på høytider, derfor gleder vi oss til byggestart i dag, sier Hafiz Tanver Hussain, styreleder i Central Jamaat-E Ahl-E Sunnat, som er Norges største muslimske menighet.Det hele begynte med et enkelt bønnerom i Oslo sentrum i 1976. Siden har menigheten vokst fra noen hundre medlemmer til 7000 medlemmer. De siste årene har menigheten holdt til i gamle lagerlokaler på Grønland i Oslo. Da Aftenposten besøker menigheten, drypper det fra taket flere steder på grunn av regnvær.- Vi har hatt vannlekkasjer og en rekke andre problemer med hallen. Mange av bygårdene rundt oss er fornyet, og det er på tide at det blir penere også hos oss, sier Hussain.- Vi har jobbet med prosjektet i åtte år. Endelig er vi klare til å bygge. Dette er en stor begivenhet for oss, supplerer Rifat Bashir, førstesekretær i menigheten.Grunnsteinen blir lagt etter fredagsbønnen i dag. For dette har menigheten invitert sin åndelige leder Riaz Hussain Shah fra Pakistan.I 1995 kjøpte menigheten parkeringsplassen rett ved siden av dagens moskébygning. Den nye moskeen skal bygges på parkeringsplassen, samt en liten bit av dagens moskébygning som snart skal rives. Resten av nåværende bygning vil etter hvert pusses opp og integreres i den nye moskeen. Den vil ha fire etasjer, og vil fremstå som en moderne moskébygning med en minaret og en glasskuppel. Den blir størst i Skandinavia, og vil ha plass til 2500 personer når den blir ferdig neste høst. I tillegg vil den ha eget vaskerom for vask av de avdøde etter muslimske skikker.- Jeg har reist rundt i England og Sverige for å se på noen moskébygninger der, og har hentet tilbake en del inspirasjon, sier styrelederen.Hele prosjektet er priset til 93 millioner kroner, og skal finansieres ved hjelp av lån og bidrag fra medlemmer. Medlemmene i moskeen er kjent for sine økonomiske bidrag, og klarte å samle sammen 10 millioner kroner på under to år da daværende imam Allama Mushtaq Ahmed Chishti satte i gang en innsmalingsaksjon for å kjøpe dagens moskébygning på 1980-tallet.Selv var Hussain elev i moskeens koranskole ved siste flytteprosess, og har et personlig forhold til dagens markering.- Da jeg ble styreleder i fjor, var mitt største mål å fullføre arbeidet med den nye moskeen. Med Allahs hjelp og støtte fra medlemmene i menigheten ser alt til å gå på skinner, smiler 27-åringen.

&lt;b&gt;Praktfull. &lt;/b&gt;Den nye moskeen på Grønland vil ha plass til 2500 personer når den blir ferdig neste høst.
&lt;b&gt;Endelig byggestart. &lt;/b&gt;Hafiz Tanver Hussain (t.v.) og Rifat Bashir vil forvandle denne parkeringsplassen til en moderne moskébygning.