Oslo

I kø for å sove inne i kulden

Når det er ti kuldegrader eller kaldere, åpner Frelsesarmeen sine dører for bostedsløse i Oslo. I vinter er det færre tilreisende europeere i Oslo.

Mic Florin Daniel har vært i Oslo i snart en måned. De første dagene var det mildt, slik at han kunne overnatte ute. De siste dagene har han blant annet benyttet seg av akutt-tilbudet til Frelsesarmeen.
  • Wasim Riaz
    Wasim Riaz
Over 20 personer sto i kø utenfor menighetslokalene til Frelsesarmeen da dørene åpnet ved 22.30-tiden torsdag kveld, men det er nok plass. 33 personer overnattet der natt til fredag. Natten før var det 63. De som overnatter, må ut klokken 07 på morgenen.
Her er teamet fra Frelsesarmeen som tok imot de bostedsløse torsdag kveld. Fra venstre: Cristian Aritom, Ghetea Danut Iulian (prosjektleder), Udroiu Mariana og Valeria Roman.

Etter en mild desember har kulden for alvor kommet til Oslo. Mange tilreisende fra Europa ble tatt på sengen da temperaturen sank kraftig rett over nyttår. Dermed må de oppsøke Frelsesarmeen og andre institusjoner som tilbyr overnattingsplass.

Mic Florin Daniel overnatter hos Frelsesarmeen for å komme seg unna kulden.

— Jeg kom fra Spania for 25 dager siden for å søke jobb i Norge. De første dagene har jeg sovet i parker og under broer, men nå som det er blitt veldig kaldt, er jeg glad for at Frelsesarmeen har et tilbud til oss, sier Mic Florin Daniel.Les også:

Les også

Nå kan det kan komme 30 centimeter med snø

Han er opprinnelig fra Romania, men har bodd 15 år i Spania. Nå vil han prøve lykken i Oslo, men var ikke helt klar over den bitende kulden før kuldebølgen inntraff hovedstaden.

— Jeg var innom legevakten som tipset meg om dette stedet. Nå har jeg vært her de siste dagene. Det er ikke lett å finne et overnattingssted i Oslo. Jeg var på Oslo S en dag, men ble kastet ut av vektere etter få minutter, sier han videre.

Ti kuldegrader

Siden lørdag i forrige uke har Frelsesarmeen åpnet dørene til sitt menighetslokale i Oslo sentrum fra klokken 22.30, slik at fattige tilreisende europeere kan overnatte der. Dørene åpnes bare når det er ti kuldegrader eller kaldere. Blåser det kraftig, så kan folk overnatte der også når gradestokken viser minus fem-seks grader.

De som kommer, får tildelt en feltseng og et pledd.

Emil fra Romania er i Oslo for å tigge. Når det ikke er kaldt, overnatter han blant annet i parker. Natt til fredag sov han hos Frelsesarmeen.

— Jeg har stort sett sovet i parker eller på T-banestasjoner. Nå som det er veldig kaldt, er jeg her for andre gang i år. I går sov jeg hos Røde Kors, sier 23 år gamle Emil (ønsker ikke etternavn i avisen) som kommer fra Romania for å tigge i Oslo.

Frelsesarmeen og Oslo kommune samarbeider om tilbudet.

Les også:

Les også

FN advart om norsk asylinstruks

Nesten ingen nordmenn

Prosjektleder Ghetea Danut Iulian har siden 2013 jobbet hos Frelsesarmeen i Oslo. Han kommer selv fra Romania, og sier at 60 prosent av dem som overnatt hos han, kommer fra Romania. Det er nesten ingen nordmenn som sover hos Frelsesarmeen. De har andre tilbud (se fakta).

— De andre kommer fra land som Polen, Spania, Latvia, England, Italia og Estland. Vi har kapasitet til 150 personer her. Natt til torsdag var det 63 som overnattet her. I 2013 kunne det være 120, sier Iulian.

Frode Woldsund, regionleder i Frelsesarmeen, merker også at det er færre som overnatter hos dem nå enn tidligere.

— Vi tror at endel bostedsløse med utenlandsk bakgrunn som reiste tilbake for å feire jul, ikke har komme tilbake til Oslo ennå, sier Woldsund.

Tilbud for kvinner og eldre

Også Kirkens Bymisjon og Røde Kors tilbyr husly for hjemløse innvandrere.

- Vi har et tilbud på Gamlebyen kirke som er for kvinner og eldre 60 år. Der har vi 50 plasser året rundt, sier Marit Nybø, daglig leder i Bybo i Kirkens Bymisjon.

En overnatting der koster 30 kroner. Og blir det over 50 som dukker opp, så blir det loddtrekning.

— Det er faktisk flere som møter opp hos oss om sommeren enn om vinteren. I høst måtte vi avvise endel personer. Hittil i vinter har vi ikke avvist noen. Mange drar hjem rundt julen, og kommer tilbake etter hvert, sier Nybø.

Røde Kors Oslo har sitt overnattingstilbud i Slemdalsveien 1. Dette tilbudet er kun for menn, og koster 15 kroner pr. natt. Også Røde Kors melder om at pågangen ikke har vært veldig voldsom hittil i vinter.

- Oslo kommune har et ansvar

— Oslo kommune har et ansvar for at ingen skal være nødt til å sove ute. Med de temperaturene vi har nå, er det helt åpenbare nødrettsbetraktninger som gjør seg gjeldende, uavhengig av hvor folk kommer fra eller hva slags status de har. Vi vil også vurdere å se på dagens løsninger om det kommer meldinger om at det er noe som ikke fungerer som det skal, skriver byrådssekretær Benjamin Endré Larsen i byrådsavdeling for eldre, helse og sosiale tjenester.

— Vi blir kontinuerlig oppdatert på beredskapen når det gjelder overnatting. Velferdsetaten, som administrerer Oslo kommunes tilbud, har tett dialog med de organisasjonene som står for tilbudene. Vi har også gode backupløsninger, dersom de tilbudene som finnes i dag blir fulle.

Les også:

Les også

  1. 11 tips for riktig påkledning av de små

  2. -Det er like stort behov for slumstasjonen nå som for 100 år siden.

  3. Politiet anklages for rasisme og diskriminering av romfolk

  4. - En gravlund bør være det siste stedet man går på do