Oslo

Nordmenn flest vil ikke slutte med usunn mat

Vi vil ha billigere sunn mat. Men over halvparten av oss har ingen planer om å legge om kostholdet.

Sebastian Leitner en pølsen i en av landets mange kiosker. – Det er vel for meg som for de fleste at prisen avgjør. Usunn mat er alltid billigere, sier han.
  • Torunn Aarøy

64 prosent av oss er opptatt av å spise sunt. Likevel opplyser bare 46 prosent at de klarer å spise så sunt som de ønsker.

Seks av ti har ingen planer om å endre kostholdet.

Les også

Slik kommer du forbi dørstokkmila

Dette kommer frem i en rykende fersk spørreundersøkelse YouGov har gjort på oppdrag fra Helsedirektoratet blant et representativt utvalg på 2000 nordmenn. Spørreundersøkelsen ble presentert av direktoratet i dag da de lanserte den nye nøkkelhull— og kostrådskampanjen «Små grep, stor forskjell».

Velger en pølse

Samtidig velger Sebastian Leitner en pølse i en av landets mange kiosker.

Les også

Hvem er du?

– Hadde jeg kunnet velge sushi eller en calzone her til samme pris, så hadde jeg valgt det. Men en pølse koster 25 kroner. Da velger jeg det, sier Leitner.Han er turist i Bergen under Bergen Internasjonale Filmfestival (BIFF).

— Det finnes masse variasjon i maten her i Norge. Men de unge ser jeg ikke på Fisketorget. De ser jeg på McDonald's og på kioskene. Det er vel som med meg: De velger det billigste, nemlig det usunne, sier Leitner.

Selv om nordmenn spiser for lite frukt og grønt og er mer overvektige enn noen gang, sier 60 prosent at de ikke har planer om å endre kostholdet. 27 prosent vil endre kostholdet, mens 13 prosent sier de ikke vet.

– Er det et paradoks at vi vil levere sunnere, men ikke har planer om endre noe?

– Mange synes nok selv at de har et sunt kosthold allerede. Det kan nok hende at de for positive til eget kosthold, mens andre har et rimelig godt kosthold, sier Klepp.

Vil motivere folk

Direktoratet håper satsingen skal motivere folk til å faktisk gjøre en endring.

- Det er ikke snakk om de store endringene som skal til, men de små som må en gjøre flere ganger om dagen og over tid, sier Klepp.

Les også

Snart kommer vinteren!

Blant dem som sier de har interesse for å spise sunn mat er det flest kvinner som viser størst interesse: 74 prosent av kvinnene mot 54 prosent av mennene.Og skal vi høre på råd vil vi helst ha dem fra ernæringsfysiologer: 58 prosent sier de har stor eller svært stor tiltro til ernæringsfysiologenes informasjon om sunt kosthold. Ingen andre har så stor tillit.

  • 42 prosent oppgir at de i stor eller svært stor grad har tiltro til fastlegen sin.
  • 43 prosent sier de har stor eller svært stor tiltro til Helsedirektoratets informasjon.
  • 27 prosent har tiltro til venner og familie.
Les også

Norges tøffeste jobb?

Vil fjerne godteri71 prosent av de svarte sier at de synes det er vanskelig å endre kostholdet sitt.

Helsedirektoratet har også spurt hva folk tror skal til for å leve sunnere. Det folk ønsker seg i aller størst grad er:

  • Tips til sunne retter som er raske og enkle å lage (55 prosent)
  • Oppskrifter på sunne retter (42 prosent)
  • Tips til handlelister med sunn mat (33 prosent)
  • Råd om hva som er sunn mat (28 prosent)
  • At sunn hurtigmat blir lettere tilgjengelig som alternativ til usunn hurtigmat (50 prosent)
  • At sunne matvarer blir billigere (66 prosent)
  • At usunne matvarer med mye sukker og salt blir dyrere (19 prosent)
  • Fjerne godteri i hyllen ved disken (15 prosent)
    Over halvparten av de spurte krysser av for to ting når det gjelder årsaken til at de ikke klarer å spise så sunt som de burde:
  • 1) Jeg klarer ikke å planlegge slik at jeg har de råvarene jeg trenger hjemme.
  • 2) Jeg lager stort sett de rettene jeg kan fra før.
    Noe overraskende svarer 34 prosent av de spurte sier at kostholdsdebatten i de siste årene i liten eller svært liten grad har gjort dem mer usikre på hva som er sunt kosthold.

26 prosent sier at den har gjort dem mer usikre.

  • Er det nok å gjøre den sunne maten billigere for å få folk til å levere sunnere?
  • Når du ser på Norge i dag så bruker de fleste relativt lite av inntekten sin på mat. For noen er prisen en reell barriere, men for andre er det ikke det. Uansett vil vi vise at med enkle grep trenger det ikke å være dyrere å spise sunnere, sier Klepp.