Årets Osloborger: «Jeg har en fortid som jeg ikke er stolt av»

Debatten har rast etter at Mohsan Raja ble kåret til Årets Osloborger. Nå beklager han at han ikke har vært åpen om sin fortid.

Debatten har rast på sosiale medier etter at Mohsan Raja ble kåret som Årets Osloborger av Aftenposten. Først var det hans syn på homofile som skapte debatt. Siden har det også blitt kjent at han har tiet om sin kriminelle fortid.

Vinneren av utmerkelsen Årets Osloborger for 2015, Mohsan Raja, har blitt kritisert for tidligere Facebook-uttalelser det siste døgnet.

«Mobbing og sjikane er ikke ytringsfrihet, de som gjør det burde være forberedt på at folk kan reagere, og folk reagerer forskjellig..», skrev han to dager etter angrepet mot satiremagasinet Charlie Hebdo, hvor tolv personer ble drept.

I en annen post skrev på Facebook i sommer skrev han at det er straffbart å være homofil eller lesbisk, ifølge islam.

I tillegg viser en gjennomgang Aftenposten har gjort at han i perioden 2002 – 2010 er straffedømt flere ganger, blant annet for narkotikakriminalitet og vold.

Sjefredaktøren: — For dårlig av Aftenposten

Aftenpostens sjefredaktør, Espen Egil Hansen, er tydelig på at Aftenposten ikke har gitt leserne nok informasjon om kandidatene før leserne skulle stemme frem sin favoritt.

— Under nominasjonsprosessen gjorde Aftenposten en sjekk av de forskjellige kandidatene. Denne sjekken burde vært grundigere, fordi leserne da ville hatt et bedre utgangspunkt da de skulle avgi sin stemme, skriver Hansen.

Les: Sjefredaktør Espen Egil Hansens kommentar:

Les også

Leserne burde fått vite mer om Årets Osloborger | Espen Egil Hansen

Raja: — Jeg angrer og tar avstand

Raja vedkjenner seg sin kriminelle fortid, og tar avstand fra handlingene. Den ferskeste dommen er etter en hendelse fra 2010.

- Ja, det stemmer. Jeg var ung, dum og gjorde ting jeg angrer på den dag i dag. Jeg har en fortid som jeg ikke er stolt av. Ingen er feilfri, sier han til Aftenposten.

På sosiale medier deles det nå et bilde av Raja der han poserer med en pistol. Aftenposten ble kjent med bildet klokken 14 mandag 21.desember.

- Det er et bilde fra Pakistan, der har alle en pistol i hjemmet. Det ble tatt i 2010 og jeg poserte for å virke kul.

Mohsan Raja opplyser at pistolbildet ble tatt i 2010 i Pakistan.

Ifølge Raja vokste han opp i et tøft miljø i Groruddalen, med gangstere som forbilder.

— Jeg angrer på og tar avstand fra alt jeg er dømt for. Jeg har sittet i fengsel og det var nettopp alene på cella jeg bestemte meg for å endret livet mitt. Jeg giftet meg, fikk barn og har ikke gjort noe kriminelt siden jeg sonet min siste dom.

Derfor ble han nominert. Les mer om årets Osloborger her.

Tar avstand

- Skjønner du at mange reagerer på uttalelsene dine om blant annet homofili og sannsynligvis også vil reagere på at du er dømt for ulike straffbare forhold?

— Ja, det eneste jeg kan si er at jeg var en pøbel, men de siste årene har prøvd å gi noe tilbake til samfunnet. Jeg var ung og gjorde dumme ting. Det er synd, siden jeg nå har forandret meg. Nå graves det opp grums fra fortiden som jeg tar avstand fra. Jeg håper jeg som Årets Oslo-borger kan vise nettopp at man kan forandre seg med årene. Bli til et bedre menneske selv om man har vært ute å kjøre.

- Men Facebook-kommentarene er jo ikke gamle?

På daværende tidspunkt var jeg ikke en offentlig person. Jeg deltok i en Facebook-debatt på egen profil med venner og burde tenkt meg bedre om. De som kjenner meg vet at jeg ikke er en person som hater homofile eller andre mennesker.

- Ufin tone overfor kvinnelige frivillige

Gruppen Nattevaktene, og ikke minst Raja, har vært omstridt blant de mange frivillige som har arbeidet i gruppen Refugees Welcome to Norway på Tøyen.

Aftenposten har snakket med flere som betegner Rajas stil som aggressiv, konfronterende og lite konstruktiv.

Ingen av kritikerne ønsker å stå frem med navn i det de opplever som en ubehagelig atmosfære.

Flere viser til at Raja spesielt skal ha hatt en ufin tone overfor kvinnelige frivillige. Aftenposten har sett en dialog mellom Raja og en kvinnelig kollega som må betegnes som svært ufin.

Frivilligkoordinator Maren-Anne Haslie i Refugees Welcome to Norway (RWTN) ønsker ikke å la seg intervjue om Rajas oppførsel. Men på RWTNs interne forum beskriver hun bl.a. hvordan Raja taklet konfliktene som oppsto mellom de to gruppene:

— Måten Mohsan Raja har håndtert nevnte gnisninger på har resultert i at mange av våre kvinnelige frivillige ikke har ønsket et samarbeid med Mohsan». Samtidig understreker hun at Raja og gruppen utvilsomt har gjort en viktig jobb på Tøyen.

Raja: Ikke enig i kritikken

Mohsan Raja sier at han ikke kjenner seg igjen i beskrivelsen over.

— Nei, det gjør jeg ikke. Jeg vil gjerne møte kvinnene som mener dette i en åpen debatt, sier han til Aftenposten og legger til at halvparten av de som jobber frivillig i Nattevakten er kvinner. Jeg viser respekt og forståelse. Alle som har ønsket å bidra har fått mulighet dette.

- På twitter har ulike brukere postet to nye Facebook-meldinger som du skal ha skrevet i 2014:

«Dø over israel».

Og:

«Lenge leve sharia».

- Står du for disse utspillene?

— Sharia-utspillet kan jeg ikke huske å ha skrevet. Jeg er ikke så praktiserende og kan ikke lover og regler for Sharia. I spørsmål angående Sharia stiller jeg meg bak det islamsk råd sier.

- Og Israel-utspillet?

— Dette er en konflikt som har vart i mange år. Jeg støtter Palestina i denne konflikten.