Bjerkedalen park vant Oslo bys arkitekturpris

Bjerkedalen park, som er en del av Groruddalssatsingen, fikk gjev pris.

Liv Lycke og Jenny Ingebrigtsen bor i naboblokkene og synes det er herlig at de har fått et flott parkanlegg i nærområdet.
  • Edel Bakkemoen
Turgåer Carl Dunker mener årets vinner av Oslo bys arkitekturpris var den arkitektonisk sett minst interessante kandidaten blant finalistene.
En stokkand svømmer i badedammen. Naboene håper dammen blir ren nok til at barna kan bruke den igjen.
Bjerkedalen park. Adresse: Refstadveien 35. Landskapsarkitekt: Dronninga landskap. Arkitekt: Filter arkitekter a.s. Byggherre: Oslo kommune v/Bydel Bjerke. Areal: 36 000 m2.

Politikerne i byutviklingskomiteen fikk siste ord etter at fagrådet hadde nominert tre finalister. De pekte ut Bjerkedalen som vinner fremfor Bjørnsletta skole og Vulkan byplangrep. Dermed var det Dronninga landskap og Filter arkitekter som ble tildelt Oslo bys arkitekturpris på 50 000 kroner i rådhuset i formiddag.

SE FLERE BILDER VED Å KLIKKE PÅ PILEN I BILDET ØVERST.

Bjerkedalen er finansiert av Groruddalssatsingen for å bedre miljø— og leveforhold i Groruddalen.

Juryens begrunnelse

Bjerkedalen park. Adresse: Refstadveien 35. Landskapsarkitekt: Dronninga landskap. Arkitekt: Filter arkitekter a.s. Byggherre: Oslo kommune v/Bydel Bjerke. Areal: 36 000 m2.

"Bjerkedalen park har en ekstraordinær landskapsarkitektonisk kvalitet og er utformet i harmonisk samspill med omgivelsene. Parken viser på en forbilledlig måte hagekunst og opplevelseskvaliteter i møte med dagens krav til universell utforming, bekkeåpning og rasjonell drift. De stedlige naturkvalitetene knyttet til Hovinbekken og det opprinnelige naturlandskapet er tatt i bruk på en spesielt god måte. Samspillet mellom den sentrale grusplassen og den terrasserte parkpaviljongen er særlig godt. Paviljongen rommer kafé og bydelshus, og tilfører et viktig miljøskapende samlingspunkt i bydelen", heter det i begrunnelsen.

Folk i parken

Like før vinneren ble kjent dro Aftenposten til parken i nydelig solskinn for å høre hva folk der hadde å si om den.

Carl Dunker hadde tatt turen fra Frogner i ens ærend for å se på den siste av de tre høyst ulike priskandidatene. — Jeg er interessert i arkitektur, og ville gjøre meg opp en mening om prosjektene. Det er spennende å se hvilket som vinner, forteller han.

- Hva er din konklusjon?

— Dette er ikke min favoritt. Det er gjort mye for å forbedre området, og det er fint for beboerne her, men arkitekturmessig interessant kan jeg ikke si at jeg synes det er. De to andre prosjektene er mer spennende som arkitektur betraktet, sier Dunker.

- Herlig

En stokkand svømmer i badedammen. Naboene håper dammen blir ren nok til at barna kan bruke den igjen.

I solveggen utenfor Paviljongen sitter Jenny Ingebrigtsen (92) og Liv Lycke (90) og koser seg. Den eldste har bodd i nabolaget i 55 år, hvor av de 15 siste i en blokk i Økernbråten borettslag med utsikt rett mot badedammen. Den yngste av damene har bodd i naboblokken siden anlegget ble oppført i 1954.— Det er et flott anlegg, og herlig at vi fikk en slik park i nærmiljøet. Det har mye å si for trivselen, for vi er såpass gamle at det ikke er lett å bevege seg langt bort. Denne uken har vi fulgt grågjess på mellomlanding før de flyr sørover. Svære flokker, forteller Jenny Ingebrigsten.

Koselig med kafé

— Det er helst vi eldre og de yngste som er fri til å være her midt på dagen, og det er populært med babytreff på kaféen. Vi har også vært her til langt på kvelden i sommer. Det er koselig at vi fikk en liten kafé og kan nyte en kopp kaffe der, sier de to venninnene.

Paviljongen drives av en attføringsbedrift med en betjening på arbeidstrening, og serverer hjemmebakst, småretter og middag lagd fra bunnen av.

- Noe dere savner i parken?

— Renere vann! Det er sørgelig at badedammen ikke kan brukes som før, da bekken gikk under bakken og barna plasket i springvann. Bekken kommer langt oppe fra utmarken, og samler opp mye underveis. Man har hittil ikke klart å rense vannet godt nok. Det har gått utover barna, men det jobbes visst med saken. Canadagjessene skitner dessverre også til badedammen, sier Jenny Ingebrigtsen, som kan følge livet ved dammet fra stuevinduet.