Oslo

På dette fotballaget har alle jentene minoritetsbakgrunn

På Furuset og Tøyen jobber de aktivt med å få flere minoritetsjenter på banen.

Nesten dobbelt så mange minoritetsgutter som minoritetsjenter spiller fotball, mens det for etnisk norske er helt jevnt mellom kjønnene. Trener Sajandan Rutthira (19) å Furuset trener et lag der alle har minoritetsbakgrunn. - Det er noe å være stolt av, sier han. F.v. Tina Fjellvang (14), Amna Tarar (som fylte 15 i går) og Berna Tepeli (15). Foto: Dan P. Neegaard

 • Olav Eggesvik
  Olav Eggesvik
  Journalist

Tina Fjellvang (14), Berna Tepeli (15) og Amna Tarar (15) har spilt på Furuset siden jentelaget ble startet for to år siden.

— Det er veldig gøy. Alle på laget her inkluderer hverandre, og det er en sport hvor man må samarbeide for å lage mål, sier Tina til Aftenposten.

Kulturforskjeller og rollemodeller

Men mellom seg har de tre bare fem andre venninner som spiller fotball. De tror det kan ha noe med forskjellige kulturer å gjøre.

— Det kan være at noen mødre har vokst opp med at fotball ikke er noe jenter driver med, sier Tina, som har en norsk forelder og en med utenlandsk bakgrunn.

— De tror det bare er gutter som spiller fotball. De fleste gode er jo menn, skyter Berna inn.

Fikk du med deg onsdagens oppslag i Aftenposten? - Vi har et kritthvitt landslag

At alle på laget har minoritetsbakgrunn har de ikke tenkt så mye over, men de ser at det blir tydelig når de spiller mot andre lag. Mange ganger er alle på det andre laget etnisk norske.

Noen i familien var skeptiske

Enkelte av jentene ble møtt med skepsis fra familien da de sa at de ville begynne med fotball, men alle understreker at foreldrene deres støtter dem nå.

Daglig leder for fotball i Furuset IL, Kent-Rune Grande, bekrefter at det er enkelte foreldre som tar kontakt.

— Vi får ikke generelle henvendelser om fotball. Vi får henvendelser om hvorvidt jenter skal drive med idrett i det hele tatt, sier Grande.

Forsøker å rekruttere minoritetsjenter

I likhet med jentene, tror han det har med forskjellige kulturer å gjøre. Han tror også at mange velger å satse på utdanning, i motsetning til mange gutter med minoritetsbakgrunn.

Amna Tarar (f.v.) (15), Berna Tepeli (15) og Tina Fjellvang (14) spiller på Furuset IL. Alle jentene har minoritetsbakgrunn. De vil gjerne ha flere spillere, uansett hvilken bakgrunn de har. -Vi tar godt imot alle som vil spille her, forsikrer Amna. Foto: Dan P. Neegaard

Men det jobbes mye med å få med flere jenter. Gjennom et prosjekt kalt «Stolte jenter» driver minoritetsjenter med idrett en gang i uken. Der har blant annet en mor aktivt oppsøkt foreldrene til jenter som vil delta, og fortalt dem om opplegget.— Det er kvinnelige instruktører og omgivelser som foreldrene kan være trygge på. At foreldrene får være med og se, det tror jeg er alfa og omega, sier Grande.

Tror tid, økonomi og mangel på rollemodeller spiller inn

Andreas Fætten, leder av Lille Tøyen fotballklubb, tror det handler mye om mangel på rollemodeller, økonomiske forhold og hvor mye tid foreldre kan bruke på å følge opp barnas fotballtrening i løpet av en uke.

— En alenemor med fem barn kan ikke følge opp barna like tett som to foreldre med ett enebarn, sier Fætten.

Lille Tøyen satser også på rekruttering

I Lille Tøyen er det en større andel jenter med minoritetsbakgrunn enn det man ser i mange andre klubber. En av årsakene kan være at klubben har satset aktivt på å rekruttere i nærmiljøet, i samarbeid med aktivitetsskolen (tidligere SFO) på Tøyen.

Aktivitetsskolen tok initiativ til å organisere treninger og bydelsutvalget på Grünerløkka gir tilskudd gjennom frivillighetsmidler for å dekke utstyrsavgiften. Klubben har som visjon å være med på å bygge nettverk mellom folk i nærmiljøet.

— Jeg tror bildet som ble presentert i Aftenposten handler om rekruttering og vedlikehold av spillere i tidlig alder. Skal man gjøre noe med det bildet, må man begynne på grasrotnivå og i de områdene hvor det er mange jenter med minoritetsbakgrunn, mener Fætten.

— Ofte er det ikke de store summene som skal til, men man må lage systemer for at klubbene kan være med på å utvide de flaskehalsene som står i veien for at jenter med minoritetsbakgrunn deltar.

Dugnad

En annen utfordring for klubbene er at det kan ligge en kulturforskjell i dugnadsdeltagelse blant foreldrene.

— Det handler ikke om etnisitet, men om kultur. Å endre det tar lang tid. Jeg tror foreldre stiller opp så godt de kan. Men vi må oppdra barn til å ta ansvar for frivillige aktiviteter. Med gode rollemodeller og de ressursene som trengs, er det mulig å gjøre noe med det, tror Fætten i Lille Tøyen.

Kent-Rune Grande i Furuset IL mener det har skjedd et generasjonsskifte når det kommer til dugnadsdeltagelsen.

— Det har kommet med den generasjonen foreldre som er her nå. Tidligere var det vanskelig å få dem med, men nå er det bedre, sier Grande.

Under Norway Cup stiller foreldrene villig opp, fortsetter han.

Furuset vil utvide laget

Tilbake til de tre jentene på Furuset. De spiller syver-fotball nå, men ønsker å bli flere så de kan spille ellever.

— Vi tar godt imot alle som vil spille her, forsikrer Amna.

Ingen av dem tror det er mulig å satse på fotball, og har heller ikke planer om det. De spiller fordi det er gøy.

— Men i år startet de å vise damefotball på TV. Det har gitt meg litt håp, sier Berna.

 1. Les også

  - Vi har et kritthvitt landslag

 2. Les også

  «Jeg har aldri følt meg så fin som med den drakta på»

Relevante artikler

 1. FOTBALL
  Publisert:

  - Vi har et kritthvitt landslag

 2. FOTBALL
  Publisert:

  Dommertalentet Fatemeh (22) mener minoritetsjentene trenger hjelp i ung alder

 3. SPORT
  Publisert:

  Dette er jentene idretten ikke klarer å få med

 4. MENINGER
  Publisert:

  «Jeg har aldri følt meg så fin som med den drakta på»

 5. OSLO
  Publisert:

  Denne bydelen dekker treningsavgiften til barn med dårlig råd

 6. SPORT
  Publisert:

  Tok en prat med skeptiske innvandrerforeldre: «Det er ikke så ille som dere tror»