Oslo

Nå slipper du køen på passkontoret

Nå skal du kunne slippe den endeløse køen på politiets passkontor.

Linn Hanssen har lenge etterlyst et bedre køsystem ved passkontoret, og er fornøyd med at nå vil gå an å søke time til pass via internett. Her sammen med datteren Sofie Hanssen Lauten (2) som skulle ha pass denne gangen. Foto: Rolf Øhman

 • Wasim Riaz
  Wasim Riaz

Tirsdag klokken 12 lanserer Oslo politidistrikt løsningen der folk selv kan gå inn på nettet og bestille time for nytt pass. Bestiller du før klokken 12, får du time dagen etter hvis det er ledig kapasitet.

— Jeg har akkurat 100 ventende foran meg. Nå går jeg til Kaffebrenneriet og kommer tilbake etter en stund, sier Linn Hanssen som er på passkontoret på Grønland for å bestille pass til datteren Sofie Hanssen Lauten.

Med nesten 100 foran seg i køen tok det godt over to timer før Staesh Haidari (4) kunne søke om pass ved Oslos eneste passkontor som ligger på Grønland. Som plaster på såret fikk hun en liten eske med plaster som hun viser frem her. Pappa Haidari Hussain og mamma Perwana Maihanjar var med til passkontoret. Foto: Rolf Øhman

Mens toåringen aner lite om den lange ventetiden i passkø, har tobarnsmoren lang erfaring med passkøer. Dette fordi man må fornye pass for små barn annethvert år. Derfor blir nyheten om at man nå får muligheten til å bestille time for å søke om nytt pass tatt svært godt imot. — Jeg har ventet på en slik løsning lenge. Selv har jeg fri i dag, men tenker ofte på hva folk som ikke har fri på hverdager for å skaffe seg nytt pass, sier Hanssen.

Vestfold først ute

Også Haidari Hussain er glad for nyheten.

— Vi har ventet i nesten to og en halvtime i kø. Vi har med en fireåring, men dette er ikke et sted egnet for barn. Jeg er veldig glad for at man nå får mulighet til å bestille time på internett, sier Hussain idet han er på vei ut av passkontoret.

Lignende tjeneste er allerede innført flere steder i landet. Vestfold politidistrikt lanserte løsningen allerede i fjor sommer. I tillegg har Follo i Akershus, Trondheim, Tromsø og Asker og Bærum et bookingsystem for pass.

Som legetime

Fra tirsdag kan altså også Oslo-borgere bestille time for nytt pass hjemmefra, ved å gå inn på denne siden.

Man får bekreftelse med en kode på SMS og e-post. Når man møter opp på passkontoret, må man taste koden på en av kølappautomatene. Dette for å fortelle at man har kommet.

Deretter får man en kølapp, og må følge med på en av de fire informasjonsskjermene i publikumshallen for å se hvilke skranke man skal gå til. Er det ledig kapasitet kan din time bli trukket opp noen minutter før avtalt tidspunkt.

- Med dette systemet får kundene våre stor forutsigbarhet når de skal ha et nytt pass. Man trenger fem–ti minutter ved skranken, litt avhengig av antall personer som skal søke pass. Alt i alt vil man ikke trenge mer enn maks 30 minutter på passkontoret, sier Gitte Hessenschmidt, leder for passkontoret i Oslo.

— Nå vil man for eksempel slippe å bruke en halv dag på å hente og bringe barna fra barnehage eller skole for å søke nytt pass, supplerer førstekonsulent Elin Frydenberg.

Også drop in

Selv om politiet ønsker at flest mulig bestiller time på forhånd, vil det fremdeles være mulig å møte opp og trekke en kølapp, slik man gjør i dag. Denne gruppen må imidlertid belage seg på lang ventetid.

- Kunder som har bestilt og er forsinket, vil miste timen sin. Da kan man trekke drop in-kølapp som betyr lengre ventetid. Derfor oppfordrer vi alle til å bestille time. Vi oppfordrer også alle til å søke om nytt pass om vinteren eller høsten da det er minst pågang. Det går an å søke pass opp til ett år før det går ut. Mange land krever at passet er gyldig i tre-seks måneder etter at man har kommet hjem igjen fra sin reise, minner Hessenschmidt om.

— For å være på den sikre siden oppfordrer vi alle som bestiller time på nett til å møte minst 10 minutter før den avtalte timen, legger kontorsjef Bekim Olomani til.

 1. Les også

  Europa rundt uten pass

 2. Les også

  - Tilfeldig behandling av statsborgerskap

 3. Les også

  Skulle fornye passet - fikk beskjed om at hun var dansk

Kølappautomatene vil få nye menyer når de første passkundene som har bestilt time på nett møter opp hos politiet torsdag. Foto: Rolf Øhman