Oslo

«Kongens Mølle» skal skinne igjen

Tidligere i høst ble det første symbolske spadetaket tatt på grussletta på det som skal bli Nedre Foss park

Foreløpig er det ødeland med lettere anleggskaos her, men om to år blir den nye restauranten i familien Grüners vakre gamle bygning fra 1803 liggende inne i den nye Nedre Foss-parken.
 • Leif Gjerland
  Historieformidler

Planene er klare: Den tidligere «Kongens Mølle» skal nok en gang få nytt liv. Om to år skal det gamle øde mølleområdet ha blitt konsertarena, lekepark og et stort plantefelt med stauder.

Men det er langt fra første gang området har gjennomgått en fullstendig forvandling, for historien om Nedre Foss er en berg-og-dalbane av endringer.

I 1880 malte den da 16 år gamle Edvard Munch en akvarell av «Grünerhaven» mot Telthusbakken. Motivet må ha vært en rest av havens damanlegg, siden han kalte bildet «Bjerketrærne ved dammen».

I middelalderen var det Hovedøyaklosteret som eide Nedre Foss-gården. Allerede i 1220 ble den omtalt som en kvern som tilhørte Cisterciensernes orden. Siden Akerselva var farbar opp hit, kunne korn fraktes opp til mølla med båt.I 1537 kom reformasjonen, og kongemakten sikret seg alt kirke— og klostergods. Så også gården med den lønnsomme mølledriften på Nedre Foss, som derved fikk tilnavnet «Kongens Mølle». I 1672 solgte kong Christian V den store Nedre Foss-gården til sin myntmester, Friedrich Grüner. Det ga navnet Grünerløkka.

Visste du at Grønland en gang var så belastet at byens myndigheter satte fyr på den? Les historien om «Christianias syndige nabo»

Eksotisk innslag

Utover på 1700-tallet anla familien Grüner en prakthage med stier og alléer. De fikk laget en liten øy ute i elva og fikk gravd ut en dam der de satte opp et lysthus. Når vi så føyer til en dyrehage med gjess, kalkuner og til og med påfugl, er det lett å forstå at «Grünerhaven» var et eksotisk innslag i Christiania. Den staselige gårdsbygningen fra 1803 økte verdigheten ytterligere.

Der hvor Grünerhagen ballplass ligger i dag, lå viktige deler av den spennende og noble «Grünerhaven», anlagt på slutten av 1700-tallet.

Men fra midten på 1800-tallet ble Grünerløkka et så tungt utbygget arbeiderstrøk at familien Grüner valgte å stenge hagen inne bak et langt, høyt og tett plankegjerde. Deretter begynte den vakre hagen å forfalle.I 1938 ble den overtatt av kommunen og omskapt. I datidens ekte sosialdemokratiske ånd ble den avstengte hagen gjort om til en åpen park og en ballbane med tilgang for alle. På 1980-tallet kom truende planer om tung park-nedbygging til hotell, kontor og boliger, før den i 1990 ble verdsatt som en del av Akerselva miljøpark.

Lenge var den et innholdsløst ledd i miljøparkens gangveikjede langs Akerselva, men med den kommende parken kan Nedre Foss endelig få tilbake litt av den innholdsrike glansen fra 1700-tallet.

Les også:

 1. Les også

  Derfor kunne Thorvald Meyer selge tomter med 40 ganger fortjeneste

 2. Les også

  Kranglet i ti år om rytterstatuen på Karl Johan

 3. Les også

  Oslo før: Her begynte opprydningen av Akerselva

 4. Les også

  100 år med stadig renere vann

 5. Les også

  Svenskemuren i Maridalen

 6. Les også

  Den herskapelige Lindøya

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  VERDEN
  Publisert:

  Festvideo skaper trøbbel for den finske statsministeren. Sier seg villig til å narkotestes.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5