I sommer får du fiskegaranti i Marka

I år kan hvem som helst få fisk, lover Oslomarkas Fiskeadministrasjon. Nå skal nemlig fiskeekspertene røpe sine hemmeligheter.

Årets storfisk er kanskje allerede tatt i Lutvann. Nylig fikk Krister Kristiansen en canadarøye som bånnet femkilosvekten. Vekten ble anslått til nærmere seks kilo, før fisken ble sluppet ut igjen. Canadarøyer ble satt ut på 80-tallet for å tynne ut røyebestanden i Lutvann. De kan bli over 40 år gamle, så dette kan være en av de opprinnelige fiskene.

Forutsetningen for fiskegarantien er at du møter opp på et av syv steder der OFA stiller med lokalkjente fiskere de neste ukene. Fiskeguidene vil lære bort alt en trenger å vite om fiskeutstyr, fiskemetoder og selve fisket. I tillegg kan en få låne fiskestang og utstyr.

– Vi garanterer at vi skal hjelpe folk og at sjansene for å få fisk da blir langt større med god instruksjon. Vi er ute på basene i Marka ved 40 anledninger i mai og juni. Det betyr at det er 40 muligheter til å få tips og råd, forklarer daglig leder i OFA, Bjørn Torp.

Les også

Slipp ørreten fri, det er vår!

Gromvann

Blant de første fiskegaranti-stedene er Børtervann og Nordre Krokvann i Østmarka, Finntjern og Kobberhaughytta i Nordmarka. Her vil lokale fiskere øse av sin kunnskap i helgen 24. og 25. mai. Ferske fiskere vil også få prøve utstyr for både mark— og slukfiske. Og Torp lover at ekspertene vil røpe noen av sine favorittfiskevann.

- Ørret er en sky fisk, våre folk gir fra seg noen tips og råd, og sikkert også noen hemmeligheter. Det er alltid et gromvann et sted. Med 500 vann å velge mellom er det mulig å være åpne på det, sier Torp.

Målet med årets rekrutteringskampanje er å se nye fjes med fiskestang i Marka.

— Vi ser alltid de samme fra år til år, men vi får signaler om at mange kunne tenke seg å fiske, men at de ikke kan nok. Hvis folk satser litt selv og møter opp hos våre eksperter, garanterer vi at det blir lettere å få fisk. For det er jo fiskeguiding vi driver med.

Konkurrer i Marka-fisk

Skulle du få storfisk på kroken i år, bør fangsten dessuten dokumenteres og fotograferes. OFA har nemlig åpnet Storfisker'n 2014, der det knives om å hale i land Markas største i seks ulike klasser.

Vinnerne premieres etter sesongslutt 1. april neste år, men lederfisk får til enhver tid ligge på fiskekonkurransens skryteside hos www.ofa.no.

Det konkurreres i største ørret, største ørret tatt på flue, største abbor, største røye, lengste gjedde og åpen klasse. Fisken må være fanget i Oslomarka på lovlig redskap. Innrapportering må skje senest 14 dager etter fangst.

Fikk sekskilos røye i Lutvann

Men årets storfisk er kanskje allerede tatt - i Lutvann. Nylig fikk Krister Kristiansen en canadarøye som var så tung at femkilosvekten ikke strakk til.

Vekten ble anslått til nærmere seks kilo, før fisken ble sluppet ut igjen.

Canadarøyer ble satt ut på 80-tallet for å tynne ut røyebestanden i Lutvann. De kan bli over 40 år gamle, så dette kan være en av de opprinnelige fiskene.

Skitt fiske!