- Russetiden er banal

Noen av årets russelåter provoserer. Men bryr russen seg om budskapet?

Russen på Kongshavn, her foran «Smørebussen», blir ikke provosert av tekstene i årets russelåter. Henrik Syversen (18) (fra v.), Ingrid Kvamme Nyhus (18), Elias Pederstad (18), Oda Bern (19) og Nathalie Irene Bokerød Halvorsen (18).

Muligheter for allsang, oppmerksomhet rundt bussen og det at låten er fengende er det viktigste, mener russen Aftenposten møtte på Kongshavn videregående i Oslo.

Nylig trykket Aftenposten debattinnlegget til Aina Eitrem: «Årets russelåter er syke. Drømmer gutter virkelig om å pule bevisstløse jomfruer?» Debattinnlegget handler om enkelte russelåter hvor tekstene ikke akkurat setter kvinner i et godt lys.

Blant eksemplene som nevnes er utdrag som «Jomfru i nød spre dine lår, kvelden skal huskes i tusener av år» og «Disse gutta er alltid på jakt. Hvis du har en bitch, må du være på vakt».

– Er blitt sånn

Avgangselevene på Kongshavn videregående skole har vært ute og rullet kvelden før Aftenposten treffer dem. To av dem, Henrik Syversen (18) og Elias Pederstad (18), er med på «Smørebussen.» De to er ikke sjokkert over tekstene i årets russesanger, selv ikke når Aftenposten leser opp noen utdrag fra debattinnlegget. Russesangene er blitt sånn, det er det som er normalt.

— Teksten i sangen er ikke noe jeg stiller meg bak. Men jeg tror ikke guttene på bussen har et så dårlig kvinnesyn. Jeg tror det handler om oppmerksomhet, sier Pederstad.

— Vårt forhold til TIX er nok annerledes enn for eldre generasjoner. De er kjent for tekstene sine og får mye PR. Velger du dem til å lage sangen, vet du at du får mye oppmerksomhet, sier Pederstad.

— En av grunnene er nok også at sangene er fengende. Det er lett å kunne teksten på låtene, mener Syversen.

Smørebussens ganske uskyldige sang er laget av Ole Ivars og har allerede fått oppmerksomhet i VG.

Kan tjene sekssifret beløp på en låt

De fem avgangselevene mener det kan koste rundt 100.000 kroner å få en låt fra en populær russeartist. Aftenposten kjenner ikke prisen for en låt fra TIX, men inntrykket til elevene er at det koster en del.

At ønske om oppmerksomhet er årsaken til at mange av tekstene er så drøye, er et syn Nathalie Irene Bokerød Halvorsen (18), Oda Bern (19) og Ingrid Kvamme Nyhus (18) deler.

— Grunnen til at TIX kan ta så mye for låtene, er at de får mye oppmerksomhet, mener Nyhus.

Jentene er fordelt på to busser, «Punchy» (Halvorsen) og «Funkit». De reagerer ikke spesielt på russelåten.

— Det er ikke en pen tekst, men jeg føler meg ikke støtt, sier Halvorsen, som ikke husker hva låten til bussen hennes handler om.

Det finnes forskjellige typer russelåter. I Oslo er det vanlig at man snakker om hvor kul man er, og det er gjerne en form for rivalisering mellom øst og vest. I tillegg er det for noen viktig å få oppmerksomhet. Viktigst av alt er det at det er lett å synge med, og at låten fester seg på hjernen. Tekstene skal ikke analyseres.

— Det handler også om hvilken kontekst låten er satt i. Russetiden er banal. Jeg tror ikke sangene er skrevet for at vi skal tenke over budskapet, sier Bern.

Kan være uheldig for fremtidige russekull

De fem mener likevel at det kan være uheldig at sangene med drøyest tekster er de som får mest oppmerksomhet.

Samtidig kan all oppmerksomheten rundt sanger med drøye tekster føre til en motreaksjon. Det er mange voksne som reagerer, og derfor synes russen det er kult.

De neste russekullene ser hva som fungerer for å få oppmerksomhet, og dermed fortsetter tradisjonen.

— Det kan være et problem at slike tekster er blitt så normalt, sier Bern.

oe@aftenposten.no