Oslo

Hvor i Oslo føler du deg utrygg?

Skyteepisoder og åpent narkosalg skaper utrygghet i hovedstaden. <b>Med din hjelp skal kommunen og politiet fargelegge Oslos eget trygghetskart.</b>

 • Hanne Mellingsæter
  Journalist

På kartet over kan du klikke deg inn på gater eller områder du mener er utrygge, og fortelle hva du mener bør gjøres. Mange beboere i Oslo sentrum opplever dramatiske kriminelle handlinger tett på kroppen, som knivslagsmål og skyteepisoder.

Les også

Raner ble overmannet av betjeningen i kiosken

-Skyteepisoder er ekkelt uansett hvor i byen det skjer, og det skaper selvfølgelig utrygghet, sier Berit Jagmann, leder av beboerforeningen på Grønland og Nedre Tøyen.

Men det er langt ifra kun de mest dramatiske episodene som bidrar negativt i området.

— Folk er plaget av åpne rusmiljøer. Det er ikke sånn at selgerne slår ned og raner folk, men det skaper utrygghet, sier Jagmann.

Suksess i København

Representanter fra politiet og en rekke Oslo-politikere har vært i København og Stockholm for å lære mer om kriminalitetsforebyggende arbeid. Politikerne har allerede bestemt seg for å kopiere Københavns såkalte trygghetsindeks, som du kan bli bedre kjent med her.

Indeksen er basert på innspill fra beboerne, gjennom årlige spørreundersøkelser, og antall anmeldelser til politiet.

Les også

Oslo 24. tryggeste by i verden

-Tryggheten i København er stigende og beboerne er mindre utsatt for kriminalitet, konkluderer Pernille Kjeldgård, kontorsjef ved København kommunes beskæftigelses— og integrationsforvaltning. • Færre svarer at de har vært utsatt for kriminalitet og opplever kriminalitet som et problem i nabolaget.

• Antall utsatte områder med et markant behov for tiltak har falt fra 8 i 2011 til 5 i 2012.

• Sammenlignet med startmålingen i 2009, er der i 2012 færre anmeldelser av vold/trusler (21 prosent), trakassering (18 prosent), hærverk (10 prosent), innbrudd (3 prosent) og narkotika (3 prosent), men det er 16 prosent flere anmeldelser av tyveri.

Ifølge Kjeldgård var hovedtanken å få på plass et instrument for å prioritere og målrette den forebyggende innsatsen til områder med et ekstraordinært behov for trygghetsskapende arbeid.

Ap-politiker:- Føler meg ikke trygg

Mens København kan glede seg over nedgang i kriminaliteten, ser Oslo-politiet at antall anmeldelser har gått opp hvert år siden 2008.

Les også

Ny rekord i antall lommetyverier

Tross motvilje i starten, er både politikere og politi nå innstilt på å kopiere Københavns modell. Anne Cathrine Berger (Ap) var en av dem som tok initiativ til dette etter bølgen av overfallsvoldtekter i Oslo i 2011.

Les også

Her er politiets voldtekts-kart

— Personlig føler jeg meg ikke trygg over hele Oslo, og det som er bra med trygghetsindeksen er at den tvinger frem en koordinering mellom alle etatene i kommunen og politiet, sier Berger.

Hvis politiet ser at høye hekker gjør det lettere å selge dop, skal de med den nye indeksen ha en direkte link inn til kommunen, silk at hekken blir klippet med en gang. I tillegg sikrer modellen konsentrert informasjon om områder i byen, og at det vil tvinges frem penger til forebyggende arbeid hvert eneste år, argumenterer Ap-politikeren.

Vil ta plassen tilbake med lyslenke

Selv om saken ikke er formelt vedtatt, er det politisk flertall for denne løsningen. Ifølge miljø- og samferdselsbyråd Ola Elvestuen (V) er arbeidet i gang , men han kan foreløpig ikke si når kommunens trygghetskart lanseres.

— Dette vil være med på å bedre arbeidet til kommunen og politiet for å gjøre Oslo til en enda tryggere by. Det er ikke et tiltak som alene vil bedre forholdene, men det handler om å tilegne seg kunnskap, slik at vi kan ha mer målrettet arbeid. I tillegg vil byens befolkning få tilgang til den samme kunnskapen, sier Elvestuen.

Beboerforeningen på Grønland og Nedre Tøyen peker ut Rudolf Nilsens plass som ett av flere problemområder. Beboer Cathrine Constanse Gjelsnes vil gjerne henge opp en 25 meter lang lyslenke for å gjøre plassen vakrere og tryggere, tilrettelegge skøytebanen bedre for jenter og «ta plassen tilbake» fra dem som driver lyssky virksomhet. Foreløpig stanger hun hodet i byråkratiet.

Når datteren på 14 år går alene på småveier fra skolen til Trondheimsveien har hun telefonkontakt hele tiden.

-Jeg tror alle synes det er skummelt der. Det er mørkt og ubehagelig, og ikke et sted man går hvis man ikke må, sier Gjelsnes.

 1. Les også

  Har fått nok av narkomiljøet ved Akerselva

 2. Les også

  Slik skal Oslo hindre overfallsvoldtekter

 3. Les også

  - En betydelig grad av vold

Åpne rusmiljøer gjør beboerne utrygge, forteller Berit Jagmann, leder av beboerforeningen på Grønland og Nedre Tøyen (t.h.). Cathrine Constanse Gjelsnes vil henge opp en lyslenke i trærne ved Rudolf Nilsens plass for å «ta plassen tilbake». Oslo kommune har bestemt seg for å kopiere Københavns såkalte <i>trygghetsindeks</i>, hvor beboernes opplevde følelse av trygghet er et sentralt element. Foto: Stein J. Bjørge

Lørdag ettermiddag ble tilfeldig forbipasserende vitner til en skyteepisode utenfor en kiosk i Tøyengata. Foto: Vegard Grøtt/NTB/Scanpix

Relevante artikler

 1. OSLO

  I noen få bydeler i Oslo sentrum ble det begått 36.000 straffbare lovbrudd i fjor

 2. NORGE

  Seks punkter om norsk kriminalitet i fjor

 3. OSLO

  Naboer: – Boligområdet er blitt et fristed for salg av dop

 4. VERDEN

  Svensk politi ber andre instanser hjelpe- slik at politiet kan frigjøre

 5. OSLO

  Syv år med nedgang: Nå øker ungdomskriminaliteten i Oslo

 6. VERDEN

  Voldsom økning i eksplosjoner og barneran i Sverige