Oslo

USA har flyttet – ny eier fjerner sikkerheten og åpner bygningen

I flere år fremsto USA ambassadebygning som en liten festning i Oslo sentrum. Nå fjernes jernstolpene rundt bygningen. Den nye eieren vil ha en uteservering på taket.

I fjor flyttet den amerikanske ambassaden til Huseby. I forrige uke ble den gamle ambassadebygningen i Henrik Ibsens gate fredet. Nå blir den rehabilitert. Foto: Stein Bjørge

 • Wasim Riaz
  Wasim Riaz

Etter 58 år som en av nærmeste naboer til Slottet i Henrik Ibsens gate, flyttet den amerikanske ambassaden til sin nye bygning på Huseby i fjor.

Tilbake sto en trekantbygning sentralt i Oslo med høye gjerder og korte jernstolper (pullerter) som i sin tid ble satt opp som sikkerhetstiltak rundt bygningen. Før jul ble det kjent at Fredensborg AS har kjøpt eiendommen av amerikanske myndigheter. Eiendomsgiganten betalte 480 millioner kroner for bygningen.

Nå har det begynt å skje ting rundt den gamle ambassadebygningen: I forrige uke ble bygningen fredet av Riksantikvaren. Omtrent samtidig begynte jobben med å fjerne pullerter og vaktboden utenfor bygningen.

Vaktboden ved den gamle ambassadebygningen fjernes i disse dager. Foto: Stein Bjørge

Riksantikvar Jørn Holme begrunner fredningen slik:

– Den tidligere amerikanske ambassaden er et hovedmonument i norsk etterkrigsmodernisme. Dette var et sentralt verk i arkitekten Eero Saarinens virke og et viktig bygg i det amerikanske ambassadebyggeriet etter andre verdenskrig.

Uteservering og publikumsaktivitet

– Siden fasaden er fredet så vil det ikke skje veldig mye med den. Akkurat nå fjerner vi pullerter. Og så blir deler av dagens gjerde flyttet nærmere bygningen. Det skal fungere som byggegjerde under byggeperioden, men blir fjernet når byggearbeidene er klare, sier Arne Hurlen, HR- og samfunnskontakt i Fredensborg.

USAs gamle ambassade ble solgt til Fredensborg AS i fjor. I disse dager fjernes pullerter. Noen av disse blir erstattet med trær. Hvis alt går etter planen, kommer det et serveringssted på taket av bygningen. Foto: Stein Bjørge

Det som er klart, er at Fredensborg selv skal flytte inn i en del av bygningen. Og så jobber de for å etablere et serveringssted på taket og åpne mer av bygningen for publikum.

– Det er tidlig å si når det kan skje, fordi dette må godkjennes av Byantikvaren på grunn av fredningen. Vi ønsker at bygget skal bli aktivt og levende, på dagtid og kveldstid, til glede for så mange som mulig. Bortsett fra planer om restaurant på taket er ikke detaljene på hvordan det skal skje klare ennå. Det kan ta noe tid siden det er flere involverte parter her, sier Hurlen.

Åpent bibliotek

Da ambassaden sto ferdig i 1959, hadde biblioteket en mengde amerikanske magasiner, bøker, aviser og tidsskrifter tilgjengelig.

De siste årene har bygningen i Henrik Ibsens gate vært sikret på flere måter. Før pullerter og gjerdet kom, var det betongklosser som sørget for sikkerheten. Foto: Tone Georgsen

Dette var lenge før inngjerdingen av ambassaden, og nordmenn kunne spasere rett inn fra gaten for å lese, se amerikanske filmer eller lytte til nye amerikanske plater i et lydtett rom.

I 1971 hadde 6500 mennesker lånekort på ambassadens bibliotek.

Les mer om

 1. Riksantikvaren
 2. USA
 3. Den amerikanske ambassaden

Flere artikler

 1. OSLO
  Publisert:

  Slottet styrker sikkerheten for nesten 600 millioner. Sikres med murer, gjerder og jernstolper.

 2. KULTUR
  Publisert:

  Nå er Deichman bibliotek til salgs. Det gamle interiøret følger med på kjøpet.

 3. OSLO
  Publisert:

  Vil ha boliger, kino, mathall og kafeer i gammel verkstedhall

 4. OSLO
  Publisert:

  Ingen ville ta over biblioteket. Nå prøver kommunen å selge Deichman.

 5. OSLO
  Publisert:

  Det offentlige solgte sykehusboligene for 177 mill. Nå kan de bli kjøpt tilbake for ti ganger så mye.

 6. OSLO
  Publisert:

  Kamp om NRKs milliardtomt – selges over nyttår