Oslo

Bensin- og dieselbiler kan bli forbudt i Oslo

Et forbud mot bensin- og dieselbiler i Oslo kan komme allerede om seks år. Byrådet utreder nå hvordan området innenfor Ring 3 kan bli fossilfritt i 2024.

– Vi må gjøre mer for å få ned luftforurensningen, sier Lan Marie Nguyen Berg, byråd for miljø og samferdsel i Oslo.
  • og NTB

Denne nyheten ble kjent torsdag morgen. Få timer senere slo byrådsleder Raymond Johansen fast at et bensin- og dieselforbud er aktuelt.


Byrådet har bedt Klimaetaten finne ut hvordan området innenfor Ring 3 kan bli fossilfritt i 2024. Utredningen er ett av flere tiltak i en ny handlingsplan for bedre luftkvalitet i Oslo, som byrådet legger frem torsdag.

– I løpet av de siste to årene har byrådet levert på de fleste tiltakene i den gamle handlingsplanen, men selv om vi har gjort mye, viser de faglige utredningene at vi må gjøre mer for å få ned den farlige luftforurensningen, sier miljøbyråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG) til NRK.

Les også

LES OGSÅ: Lan Marie Nguyen Berg er utskjelt og truet. Likevel husker hun oppturene best.

Kaller forslaget ytterliggående

Det er Miljødirektoratet som har pålagt Oslo kommune å revidere den gamle planen fra 2015 for å komme under grenseverdiene for helsefarlig NO2 innen 2020.

Høyre kaller tiltaket ytterliggående.

– Hvis byrådet virkelig vurderer et totalforbud mot bensin- og dieselbiler innenfor Ring 3, så er det et ytterliggående tiltak som vil skape enorme problemer i hverdagen for veldig mange, sier Eirik Lae Solberg, Høyres gruppeleder i bystyret.

Han anbefaler byrådet å satse mindre på tvang og forbud og viser til at elbilene utgjorde 40 prosent av nybilsalget i Oslo i desember og at andelen er økende.

Les mer om

  1. Lan Marie Nguyen Berg
  2. Luftkvalitet
  3. Oslo
  4. Miljø
  5. Elbil