Oslo

Butikkeier gikk til angrep på Lan Marie Nguyen Berg på Facebook. Nå beklager han.

Butikkeieren beskyldte MDG-politikeren for å ha prøvd klær i butikken hans, for så å bestille klærne på nettet. Så viste Berg frem kvitteringen.

Lan Marie Nguyen Berg er byråd for miljø og samferdsel i Oslo for Miljøpartiet De Grønne (MDG). Foto: Espedal, Jan Tomas

 • Tarjei Kramviken

Tirsdag kveld la Jan Svean, innehaveren av klesbutikken SVEAN på Paleet i Oslo, ut en melding på Facebook der gikk han til angrep på miljøbyråden.

Hun «burde nektes adgang til alle butikker i byen asap!!», skrev han.

Innlegget ble videreformidlet på «Ja til bilen i Oslo», en Facebook-side med i underkant av 17.000 følgere. Flere av følgerne var svært kritiske til miljøbyrådens angivelige oppførsel.

Les også

Les også: Butikkeier gikk til angrep på Lan Marie Nguyen Berg på Facebook. Nå beklager han.

Svean beskyldte Berg for å prøve klær i butikken hans en lørdag uten å handle. Butikkeieren skrev at hun tok bilder av merkelappene, og han beskyldte henne derfor for å ha prøvd klær som hun så hadde tenkte å kjøpe på internett.

Hadde kjøpt T-skjorte

Onsdag morgen delte imidlertid Berg et bilde av en kvittering fra SVEAN på Twitter. Den viste at hun faktisk hadde kjøpt en T-skjorte i butikken.

Hun skriver at en rådgiver hadde gått tilbake til butikken for å kjøpe T-skjorten, og at det kunne være grunnen til at Svean ikke hadde merket at hun kjøpte den.

Kvitteringen viser at kjøpet ble gjort forrige torsdag, fire dager før Svean skrev sitt Facebook-innlegg.

Sterke reaksjoner

På Facebook-gruppen kom det skarpe reaksjoner rettet mot Berg. Men det kom også raskt mye kritikk av Svean i sosiale medier, spesielt da det ble klart at Berg faktisk hadde handlet i butikken.

På Google Maps, der folk kan legge igjen anmeldelser av steder, butikker og restauranter, var SVEANs poengsum onsdag kveld nede i 1,3 av 5 mulig stjerner etter at en rekke personer har logget seg inn for å skrive negative anmeldelser.

«Eieren henger ut kunder på internett», skriver en av dem. Enkelte oppfordret til boikott av butikken.

 • Det er ikke første gang Oslo-byråd Lan Marie Nguyen Berg har opplevd å bli hengt ut på nettet. Hun levde lenge med ekstra sikkerhetstiltak etter å ha mottatt grov netthets.

Sier unnskyld

Aftenposten har ikke lykkes i å komme i kontakt med Svean.

– Jeg vil bare si unnskyld for at jeg har hengt henne ut på den måten der. Nå må jeg legge på, sier han til ABC nyheter.

Til Natt & Dag sier han at han «er pissed fordi at denne byen stenger». Det er tilsynelatende en henvisning til MDGs ønske om å redusere og innskrenke biltrafikken i Oslo sentrum.

Svean har nå tilbudt seg å donere 10.000 kroner til et veldedig formål som Berg kan velge, ifølge miljøbyråden selv.

Lan Marie Nguyen Berg

Berg ønsker ingen SVEAN-boikott

Onsdag ettermiddag skriver Berg at hun «har hatt en hyggelig samtale med Jan Svean», og at hun «ønsker definitivt ikke at det skal gå dårlig hverken for ham eller noen av de andre hardtarbeidende folkene som skaper aktivitet og liv i sentrum».

Berg, som er byråd for miljø og samferdsel, skriver på Facebook at Svean beklaget.

«Denne typen saker er kanskje illustrerende for hvor ukonstruktivt det blir når vi hisser hverandre opp på internett. Jeg synes i utgangspunktet ikke det er ok å forsøke å henge ut politikere eller andre for slike ting. Vi er vanlige folk vi også, og vil helst kunne shoppe eller gjøre andre ting i hverdagen uten at det skal bli gjenstand for offentlig debatt», skriver Berg.

«Vi la ut debattinnlegget vedrørende Berg og klesbutikken i går kveld klokken 22.00, og det ble slettet i morges klokken 08.00. Det burde aldri vært publisert, av naturlige grunner», skriver Jarle Aabø, som administrerer Facebook-siden «Ja til bilen i Oslo», i en e-post til Aftenposten onsdag kveld.

Les mer om

 1. Lan Marie Nguyen Berg

Flere artikler

 1. OSLO
  Publisert:

  Kritiseres for manglende åpenhet: – Forferdelig dårlig håndtering

 2. OSLO
  Publisert:

  Lover å åpne broen til Sørenga innen onsdag

 3. NORGE
  Publisert:

  Carl I. Hagen anmelder byråd Lan Marie Nguyen Berg

 4. OSLO
  Publisert:

  Anklages for å skulke møter

 5. OSLO
  Publisert:

  NRK: Over 5000 lovbrudd i Vann- og avløpsetaten i Oslo

 6. OSLO
  Publisert:

  Badere om kommunens «koronabokser»: – Det ser ikke ut som noen egentlig bryr seg