Oslo

I fjor var den en av Oslos mest populære uteserveringer. Nå har hjemløse tatt den nedlagte kafeen i bruk.

– Vi ønsker ikke en leir her, sier Oslo kommune, som arbeider med å få på plass et nytt tilbud.

Slik så det ut ved den nedlagte uteserveringen på St. Hanshaugen ved 06.30-tiden fredag morgen.
  • Even Hye Tytlandsvik Barka
    Journalist

Med temperaturer opp mot 30 grader har mange benyttet anledningen til å få seg noe kaldt i glasset i solen de siste ukene.

Men i den store parken på St. Hanshaugen har mulighetene vært begrenset for dem som ikke vil ty til medbragt. Den over mange år svært populære sommerserveringen er ikke åpen i år.

De siste dagene er stedet blitt tatt i bruk som overnattingsplass for hjemløse.

– Vi ønsker ikke at det etableres noen leir der. Vi har patruljer ute hele tiden for å bryte opp og rydde ulovlige leire. Vi vil følge opp den observasjonen, sier fungerende kommunikasjonssjef Richard Kongsteien i Bymiljøetaten.

Les også

BAKGRUNN: Ingen uteservering på St. Hanshaugen. Årsak: Driftsselskapet gikk konkurs.

– En skandale

Høyre-politiker Anne Christine Kroepelien, som leder bydelsutvalget i St. Hanshaugen bydel, hadde ikke fått med seg at stedet var blitt tatt i bruk som overnattingsplass.

– Jeg har ikke fått noen klager, og da antar jeg at de oppfører seg slik det forventes, og følger de gjeldende kommunale ordensreglene, sier hun.

Likevel synes hun det er synd at området ikke blir brukt til servering.

– Det er en skandale, og jeg synes det er veldig leit at byråd Lan Marie Nguyen Berg ikke har gjort noe med dette, sier hun.

Men Richard Kongsteien i Bymiljøetaten bedyrer MDG-byrådens uskyld i dennesaken.

– Dette har ikke vært en politisk sak. Hverken Berg eller noen av de andre byrådene har vært involvert i dette, annet en på et informasjonsmessig nivå, sier han.

Høyre-politiker Anne Christine Kroepelien har latt seg fortvile over at uteserveringen på St. Hanshaugen ikke er i drift. Her omkranset av Høyre-politikerne Erling Lae (t.v.) og Eirik Lae Solberg.

Derfor er det stengt

I vinter gikk driftsselskapet bak serveringen konkurs. Men etter flere måneder er ikke et alternativ kommet på plass.

Forklaringen på det bunner ut i en vanskelig kontraktssituasjon, opplyser Richard Kongsteien.

– Vi synes det er synd at innbyggerne på St. Hanshaugen ikke får et serveringssted denne sesongen. De forrige eierne hadde skaffet seg en kontrakt på 80-tallet, som nærmest var umulig å komme seg ut av, sier han.

Les også

STOR OVERSIKT: Tørst? Her er Oslos flotteste uteserveringer.

Skal lage midlertidig løsning

Faktisk har Bymiljøetaten kun hatt full kontroll på serveringen i under to uker. Den består ikke bare av en stor uteservering, men også en driftsbygning med toalettfasiliteter.

– Nå har vi hatt kontroll over huset siden 19. mai. Da ble det låst. Bygningen er mest sannsynlig i veldig dårlig stand og nærmest kondemnerbart. Derfor rekker vi ikke å fikse kafeen denne sesongen, sier Kongsteien.

Likevel jobbes det for å få på plass et tilbud til de som ønsker seg det.

– Vi jobber med å få på plass foodtrucks med skjenkebevilling der oppe, og å få satt opp toaletter der, sier han.

Vil ta over selv

Torsdag ble det lagt ut et opprop på nettsiden minsak.no. Dersom oppropet får minst 300 stemmer, vil det etter all sannsynlighet bli behandlet i bystyret. I forslaget foreslås det blant annet at drift, forvaltning og tilhørende midler overføres fra Bymiljøetaten til bydel St. Hanshaugen.

Hvis dette skjer, har lokalpolitiker Anne Christine Kroepelien planen klar for hvordan den populære parken skal bli enda bedre.

– Jeg er blitt kontaktet av så mange som ti personer som ønsker å drive dette. Det må konkurranseutsettes i tråd med reglene om offentlig anskaffelse. Hvis byrået overfører forvaltning og drift til oss, skal jeg få et bedre utvalg på plass, lover hun.

Les mer om

  1. Oslo