Oslo

Hest i veien

Du vet kanskje ikke hvor Nasjonalgalleriet er, men hesten vet du hvor står.

Hver morgen bærer butikkeier Per Løwenborg hesten ut på gata Foto: Rolf Øhman

  • May Synnøve Rogne
    Film- og TV-anmelder

Hver morgen blir en stor plasthest fraktet ut døren hos dyrebutikk P.G. Løwenborg. Hesten står der så rolig hele arbeidsdagen og observerer livet på gaten og trikken som durer forbi. Gampen er blitt et aldri så lite landemerke i Oslo sentrum.

– Det er mange som ikke vet hvor Nasjonalgalleriet ligger, men når hesten blir nevnt så vet de hvor det er. Gampen er blitt byttet ut flere ganger opp gjennom årene. Ja, det er til og med noen som har stjålet den ved et par anledninger, sier Per Løwenborg.

Løwenborg er fjerde generasjon eier av butikken som foruten å selge utstyr til hest, også selger ting til både hunder og katter. Men det er hestens synlighet han er bekymret for nå.

Bekymret for gravearbeid

Forretningen har holdt hus i Kristian Augusts gate siden 1927. Først på motsatt side av gaten, men fra 1989 har butikken vært å finne på hjørnet ved Sehestedts plass.

Nå er Løwenborg bekymret for fremtiden. Trikkeskinnene i gaten skal rehabiliteres. Dermed blir det snart omfattende gravearbeider i Kristian Augusts Gate i lengre tid.

Bymiljøetaten i samarbeid med blant andre Sporveien og Ruter planlegger store gateopprustningsprosjekt over hele byen – fra Grünerløkka via Storgata og gjennom sentrum.

Les også

Slik skal Storgata rustes opp: Bredere fortau og vekk med bilene

– Det er mange gater i Oslo som skriker etter oppussing. Når vi først graver opp både gaten og fortauer vil vi sørge for å gjøre unna så mye som mulig slik at vi slipper å grave flere ganger. Vi planlegger mange store gateoppussingsprosjekter. Det er kronglete og det tar tid, sier Line Holand, kommunikasjonsrådgiver i Bymiljøetaten.

– Hva med de næringsdrivende?

– Vi har full forståelse for at det ikke er lett å drive butikk mens det graves, men likevel er det et arbeid som må gjøres, sier hun.

– Hva med hesten?

– Det er vanskelig å svare på hva som konkret kommer til å skje med hesten i byggeperioden, sier Holand som absolutt skjønner at butikkeiere er bekymret.

Les mer om

  1. Bymiljøetaten
  2. Byutvikling
  3. Trikk
  4. Sporveien