Renholds-aksjonen: Antatt hovedmann nekter straffskyld

Flere av de siktede er tidligere dømt for omfattende lånebedragerier, heleri og brudd på mafiaparagrafen. Den siktede hovedmannen blir varetektsfengslet i fire uker.

Her undersøker Kripos bilen til den antatte hovedmannen, en 33-åring fra Skedsmokorset. Det ble senere tatt beslag i bilen. Mannen og fem andre siktede i saken ble fredag varetektsfengslet i Oslo tingrett.

SISTE: Alle de seks siktede ble varetektsfengslet i fire uker

Onsdag aksjonerte Kripos og Økokrim mot en rekke adresser på Østlandet. Hittil er 21 personer pågrepet. Seks av dem ble fredag ettermiddag varetektsfengslet i fire uker av Oslo tingrett fredag ettermiddag.

De 15 andre løslates i løpet av fredag, men siktelsene opprettholdes.

Bakgrunn: Storaksjon mot transport— og renholdsbransjen

— Vi vil begjære lukkede dører for å hindre lekkasjer av informasjon, sier politiadvokat Richard Beck Pedersen ved Kripos til Aftenposten.

Han opplyser også at de fleste dokumenter som ligger til grunn for siktelse og vareteksfengsling er klausulerte. Politiet jakter nå på en rekke personer som knyttes til saken.

— Dette er en av grunnene til at vi ønsker lukkede dører. Flere siktede personer er på frifot, sier Beck Pedersen.

Har du tips i denne saken? Ta kontakt med våre journalister .

De seks blir fremstilt for varetektsfengsling mellom klokken 13 - 15.

Siktede nummer 1- 4 er siktet for brudd på mafiaparagrafen (se egen faktaboks). De to siste er siktet for heleri/hvitvasking.

Siktet 1: Antall hovedmann varetektsfengsel i fire uker

Steinar Stenvaag er forsvarer for 33-åringen fra Skedsmokorset som politiet mener er hovedmannen i bedragerinettverket.

Han ble fredag varetektsfengslet i fire uker, med 14 dager i full isolasjon, medieforbud og brev- og besøksforbud.

— Min klient kjenner seg overhodet ikke igjen i den beskrivelse politiet har gitt. Han innrømmer at han kan ha gjort noen dumme ting. Men han kan ikke se at den dumskapen er kriminell. Han har forvaltet en bankbrikke som tilhørte en annen, sier advokat Stenvaag.

-Politiet har misbrukt mafiaparagrafen for å få adgang til telefonavlytting. Min klient kjenner seg ikke igjen i politiets fremstilling, sier 33-åringens forsvarer, advokat Steinar Stenvaag.

— Hva brukte han bankbrikken til, var det for å ta ut kontantbeløp ?

— Såvidt jeg har forstått har han betalt regninger for andre, sier Stenvaag.

Forsvareren mener at politiet har siktet hans klient etter mafiaparagrafen, for derved å få adgang til å gjennomføre telefonavlytting.

- Misbruk av mafiaparagrafen

— Politiet har misbrukt den såkalte mafiaparagrafen. Selv om det er pågått etterforskning og kommunikasjonskontroll siden i vinter, mener jeg ikke politiet har lagt frem materiale som skulle tyde på at min klient har spilt den rolle poltiet mener. Politiet har dårlige kort på hånden, sier advokat Steinar Stenvaag.

Advokaten sier pågripelsen kom som «lyn-fra-klar-himmel» for hans klient.

— Politiet har misbrukt den såkalte mafiaparagrafen for å få adgang til telefonavlytting. Selv om etterforskningen har pågått siden i vinter, har politiet fremlagt lite i forhold til det han er siktet for, sier advokat Stenvaag. Hans klient anket til lagmannsretten på stedet.

Ifølge siktelsen skal 33-åringen ha mottatt 200.000 kroner, som var blitt tatt ut fra en avdød onkels bankkonto på Sri Lanka.

— Pågripelsen og innesperringen har vært en stor påkjenning. Det er også kritikkverdig at han nå blir isolert og nektet å lese aviser, høre radio og se fjernsyn i 14 dager fremover. Det er et veldig inngripende virkemiddel som vil gi ham en psykisk knekk, sier advokat Stenvaag.

Les mer om mannen her: Siktet solgte Ferrari verdt 1,5 mill. kroner

Siktet 2: 35-åring erkjenner delvis

En annen av de siktede mennene i nettverkets forgrening til renholdsbransjen antas å være en 35 år gammel mann fra Linderud i Oslo. Han er siktet for grovt bedrageri og mafiavirksomhet og skal ha forledet banker og andre institusjoner til å betale ut penger.

Forsvarer Torgeir Falkum opplyser at mannen delvis erkjenner straffskyld, men er uenig i omfang og den delen av siktelsen som gjelder mafiaparagrafen.

35-åringen har tidligere vært i politiets søkelys. I 2008 ble han dømt for heleri og brudd på mafiaparagrafen. Han fikk ett år og seks måneders fengsel.

Mannen ble blant annet dømt for å ha solgt lister med til sammen 126 kredittkortnummer til en av de 15 andre tiltalte i saken. Disse numrene ble senere brukt til kredittkortsvindel.

35-åringen er srilanker bosatt på Linderud

Siktet 3: 49-åring med langt rulleblad - nekter straffskyld

En 49-åring fra Hagan i Nittedal har et langt rulleblad som lånebedrager. I 2014 ble han i Øvre Romerike tingrett dømt til to og et halvt års fengsel for omfattende lånebedragerier, dokumentfalsk og bruk av falske dokumenter.

Mønsteret var at man fikk taksert eiendommer høyt ved å blåse opp verdiene for å tilegne seg store lån i banken. Denne typen bedragerier i stort omfang ble avdekket av bankene utført av ulike nettverk i Østfold og Oslo-området i 2010. Flere titalls personer var involvert, og ble senere dømt.

49-åringen ble dømt og bøtelagt for bedrageri allerede i 2000 og 2001. I 2014 ble han dømt for å ha arrangert låneopptak på til sammen 18 millioner kroner fra DnB. Han ble dømt for syv grove bedragerier og tre tilfeller av dokumentfalsk knyttet til svindelen.

Til kjøp av en eiendom i Sørum ble det tatt opp to lån på til sammen fire millioner kroner. Opplegget havararte, men DnB satt igjen med et tap på 812.576 kroner, som 49-åringen ble dømt til å betale tilbake.

Advokat Thomas Randby er oppnevnt som forsvarer for 49-åringen. Han opplyser til Aftenposten at hans klient nekter straffskyld.

Advokat Ida Andenæs møtte for Randby i retten fredag. Siktede er norsk statsborger

Les også: Kripos: Mistenker menneskehandel og tvang i det kriminelle nettverket

Siktet 4: Nekter straffskyld, men vil forklare seg

Johnny Veum er forsvarer en 20 år gammel mann fra Strømmen. Ifølge Veum nekter 20-åringen straffskyld. Fengslingsmøtet ble avgjort som kontorforretning, der mannen aksepterte varetektsfengsling med brev- og besøksforbud samt isolasjon i to uker.

— Han erkjenner ikke straffskyld, men er villig til å forklare seg for politiet, sier Veum.

Kjente av siktede møtte opp under fengslingsmøtet, men kom i likhet med pressen og andre tilhørere ikke inn grunnet lukkede dører.

Siktet 5: - Mener han er uskyldig

En 42-åring erkjenner ifølge sin advokat ZulifquarMunirheller ikke straffskyld. Mannen er tidligere dømt for et mindre alvorlig lovbrudd.

— Han stiller seg uforstående til siktelsen og sier han er uskyldig. Jeg har hørt min klient sin versjon, men det er foreløpig vanskelig å kommentere saken fordi dokumentene er klausulert, sier Munir.

42-åringen er en britisk statsborger bosatt på Linderud, men måtte ha tolk på urdu under fengslingsmøtet i forhørsretten.

Siktet 6: Tidligere involvert i stor bedragerisak - nekter nå straffskyld

Den siste av de seks som ble fremstilt, en 37-åring bosatt på Vestli i Groruddalen, erkjenner heller ikke straffskyld.

Mannen har tidligere vært innblandet i en omfattende bedragerisak mot norske banker. Han skal ha hatt en proforma-rolle som styreleder i selskap som gikk konkurs i 2004.

— Han erkjenner ikke straffskyld etter den foreliggende siktelsen, sier mannens forsvarer Joar Berg Henjum.

Mannen er norsk statsborger, men brukte tamilsk tolk.

-Politiet har misbrukt mafiaparagrafen for å få adgang til telefonavlytting. Min klient kjenner seg ikke igjen i politiets fremstilling, sier 33-åringens forsvarer, advokat Steinar Stenvaag.