Fisket opp ti elsparkesykler fra Akerselva

Mange elsparkesykler havner i Akerselva og utgjør en stor miljørisiko på grunn av batteriene. Nå har Lime startet en oppryddingsaksjon.

Aftenposten kunne i fjor sommer vise bilder av elsparkesykler liggende i bunnen av Akerselva. Dette er også flere av utleiefirmaene klar over.

På kort tid har elsparkesykler blitt en del av bybildet, men en del sykler havner i Akerselva. Bildet er tatt fra Eventyrbrua nederst på Grünerløkka i fjor sommer.

Torsdag var elsparkesykkel-firma Lime i aksjon. En ansatt fra selskapet plukket opp ti elsparkesykler fra Akerselva omtrent der elven renner ut i Bjørvika.

– En kollega så at det lå elsparkesykler i elven, noe det ikke skal gjøre. Derfor var vi ute på torsdag og dro opp ti sparkesykler fra vannet. Sparkesyklene tilhører forskjellige utleiere. De som ikke tilhører oss, blir levert til de andre aktørene, sier Florian Anders, presseansvarlig for Lime i Norden.

Les også

Ann Iren Dæhlin gikk på hodet over feilparkert elsparkesykkel: – Jeg var veldig lei meg, forslått og tok dette veldig tungt.

Han er mest bekymret for forurensning fra batteriene.

– I utgangspunktet skal batteriene være vanntette, men det er ingen garanti for det. I verste fall kan det lekke giftige stoffer som er skadelige for vannet. Derfor tar vi dette på alvor, forklarer Anders.

Konstantin Morenko, operativ leder for Lime i Oslo, hentet opp ti elsparkesykler fra Akerselva torsdag.

Han legger til at det blir en ny runde med opprydding av Akerselva i løpet av neste uke.

– Kan dere ikke spore opp dem som kaster syklene i elven?

– Det har vi dessverre ikke mulighet til. Men hvis vi oppdager at noen gjør det, så vil vi anmelde dem. Jeg vil også oppfordre publikum til å kontakte politiet hvis de ser at noen kaster elsparkesykler i elven, svarer Anders.

Neste uke skal Konstantin Morenko og andre Lime-ansatte igjen dra på elsparkesykkel-fiske i Akerselva.

Selv om en del tohjulinger havner i vannet, er ikke andelen så høy.

– Folk i Oslo er flinke til å ta vare på sparkesyklene. Det er kun en liten andel av sparkesyklene som blir kastet i vannet eller blir utsatt for hærverk. Og de aller fleste kan repareres og brukes på nytt. Vi er mest bekymret for miljøet.