OL: Minst 9 milliarder kroner i underskudd

Ny analyse viser knallrøde tall for et OL i Oslo. Idrettsbyråden mener derimot at prisen er god.

Idrettsbyråd Ola Elvestuen (V) fremholder at ettervirkningene av et OL i 2022 vil kunne være svært positive for Oslo.
  • David Bach

Skal vi arrangere OL og folkefest i Oslo i 2022, må vi virkelig åpne lommeboken. Det er bunnlinjen i den samfunnsøkonomiske analysen av arrangementet, som i dag ble lagt frem av Oslo kommune.

Der blir det konkludert med at et Oslo-OL vil komme til å koste mellom 20 og 25 milliarder kroner, og med et endelig underskudd på mellom 9 og 12 milliarder. Tallet kommer etter å ha trukket fra de forskjellige gunstige effektene et OL vil gi.

Hele rapporten kan du lese her.

Tror på gevinst

Analysen har imidlertid også inkludert såkalte ikke-prissatte effekter, altså positive ettervirkninger som det er umulig å sette en verdi på. Disse virkningene vil gjøre underskuddet mye mindre, mener idrettsbyråd Ola Elvestuen.

Elvestuen viser først til økt næringsaktivitet, flere idrettshaller, bedre folkehelse og effekten av en bedre kollektivtrafikk som de fire viktigste momentene i utregningen.

Les også

- Oslo-OL er helt på tyttebærtur

— Men det er det som ikke er prissatt som er viktig. Jeg mener dette er positive tall, sier Elvestuen.Byråden nevner blant annet byutvikling, kultursatsing, kompetanseheving og effekten av et mer miljøvennlig samfunn som eksempler på slike ikke-prissatte effekter. De vil gi en positiv gevinst i det store bildet, mener han. Også gode opplevelser og varige minner er tatt med i rapporten.

— Dersom dette gjøres med de riktige ambisjoner, så er det ingen tvil om at tallet vil bli mye mindre enn ni milliarder.

«Voodoo-økonomi»

Rødts gruppeleder i Oslo, Bjørnar Moxnes, er langt ifra enig. For det første mener han at bedret folkehelse ikke kan regnes inn i et OL-budsjett.

Bjørnar Moxnes (Rødt)

— Ikke visste jeg at det var så sunt å se sport på TV. De regner inn 4,9 milliarder kroner i bedret folkehelse etter et arrangert OL, noe jeg mener er useriøst, og et uttrykk for voodoo-økonomi, sier Moxnes.Han er heller ikke videre imponert over byrådets argumentasjon om at de ikke-prissatte effektene også skal telle med.

— Elvestuen og byrådet burde heller være ærlige og si at dette er et dundrende underskudd, men at de ønsker et prestisjearrangement til Oslo. Det de kommer med nå er tullprat, som jeg tror de fleste gjennomskuer, sier Moxnes, som spår en økende motstand mot OL-planene i tiden som kommer.

Moxnes sier han heller skulle ønske byrådet brukte pengene direkte på det de vil utvikle, heller enn å la et OL i 2022 være middelet.

— Hvis de vil utvikle Groruddalen, så bruk da heller pengene på Groruddalen, sier han.

- Et grundig arbeid

Idrettsbyråd Elvestuen mener derimot at et samarbeid mellom stat og kommune vil kunne ta utviklingen mye lengre enn det kommunen selv kunne gjort i en ordinær byutviklingsplan.

Les også

Disse stedene kan juble for OL-arenaer

— Nå representerer Moxnes et parti som konsekvent stemmer imot budsjettene i Oslo, og han kjenner til at om Oslo skal gjøre dette på egen hånd, vil det bli mye vanskeligere enn i et samarbeid med staten, sier Elvestuen.Moxnes' antydning til svart magi i regnskapet avfeies av byråden.

— Dette er tvert imot konservative, moderate estimater, nettopp så man ikke skal kunne havne i en situasjon hvor man forsøker å skjønnmale de tallene som foreligger. Så dette er definitivt ikke voodoo-økonomi. Det er et grundig arbeid fra etatens side, og det ligger et grundig arbeid til grunn i den samfunnsøkonomiske analysen.

- Ingen effekt

Også førsteamanuensis Hans Mathias Thjømøe ved Markedshøyskolen i Oslo mener den positive effekten av et Oslo-OL er høyst overdrevet.

Les også

OL-ringene tilbake i Kollen

— Det har blitt studert om OL har noen innflytelse på ikke-prissatte ting, for eksempel samhold. Det har ingen effekt. Normalt får man en oppblomstring under lekene, men så faller det tilbake til normalen senere. Det argumentet faller fra hverandre, sier Thjømøe til NRK.Argumentene for de positive ringvirkningene blir rett og slett for billige, mener Thjømøe.

– De har ikke grunnlag for det. OL kan kanskje føre til noen politiske omprioriteringer, men isolert sett fører det ikke til noen verdens ting. De snakker om et løft til Groruddalen, men om det er det de ønsker kan de jo bare bruke pengene på det isteden, sier han.

Ser til Barcelona

Elvestuen fremholder at ettervirkningene av et OL i 2022 vil kunne være svært positive for Oslo. Nye idrettsanlegg og byutvikling i ellers neglisjerte bydeler er bare noe av pakken, påpeker han, men legger til at det ikke er noen automatikk i å lykkes. Her trekker han frem Barcelona som en by som klarte å dra nytte av et OL.

— For Oslos del er det viktig at dette gjøres med en kvalitet som fører til varig endring, og noe byen og landet kan dra nytte av over lengre tid. Jeg mener den søknaden vi har lagt fram gir et godt grunnlag for å få til det.