Oslo

NRK-bygget på Marienlyst i Oslo er solgt. Prisen blir minst 3,75 milliarder.

Johan H. Andresens selskap Ferd har inngått en avtale om å kjøpe NRKs hovedkvarter på Marienlyst i Oslo. Med på laget er arkitektfirmaet Snøhetta.

NRK Marienlyst
  • Arve Henriksen
    Journalist

Det har vært stor interesse for å sikre seg den attraktive tomten til NRK på Marienlyst. En rekke store aktører har utarbeidet spenstige planer for hvordan området kan bli utviklet.

Salgssummen for NRK-tomten og bygningene på Marienlyst, like ved Majorstuen, er ikke klar. Men summen er minst 3,75 milliarder kroner, skriver rikskringkasteren om salget av sitt eget hovedkvarter.

Det gir en kvadratmeterpris på drøyt 44.000 kroner.

– De hadde det totalt sett beste tilbudet. Kontrakten med Ferd gir oss den tiden vi trenger for å finne den best mulige tomten for NRK og et godt økonomisk grunnlag for etablering av et nytt bygg, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen i en pressemelding.

Avtalen med Ferd sikrer NRK finansiering til å realisere et nytt hovedkontor. Det er fortsatt uvisst hvor NRKs nye hovedkvarter vil ligge. Ferd må belage seg på å vente i årevis på at NRK flytter fra Marienlyst før selskapet får begynne å utvikle området. NRK må flytte fra Marienlyst senest i 2033.

Salgssummen kan bli større

– Det vil ta mange år før første spadetak tas her, sa Ferds konsernsjef, Morten Borge, på en pressekonferanse onsdag ettermiddag.

Han fortalte samtidig at grunnen til at salgssummen er oppgitt til «minst 3,75 milliarder kroner», henger sammen med hvordan avtalen er skrudd sammen. Den endelige salgssummen avhenger nemlig av hvordan området blir regulert og ligger i et intervall mellom 3,75 milliarder og rundt 5 milliarder kroner, «avhengig av den endelige reguleringen».

På samme pressekonferanse stilte kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen seg selv spørsmålet om det ikke er «helt dust» å selge NRK-hovedkvarteret før NRK vet hvor og når de skal flytte. Svaret han ga, handler om at NRK vil minimere risiko og vite hva de har å rutte med i jakten på nytt hovedkvarter.

– Dette gir oss mulighet til å finansiere ny tomt på egen hånd. Det gir oss stor frihet, sa NRKs styreleder, Birger Magnus, om salgssummen.

Han la til at avtalen krever at den blir godkjent av Kulturdepartementet.

Les også

NRK-salget: Hard kamp om naboenes gunst

Allerede i april i fjor kunne Aftenposten presentere planene til investeringsselskapet Ferd, med eier og styreleder Johan H. Andresen i spissen. Sammen med arkitektkontoret Snøhetta ønsker Ferd å utvikle NRK-tomten på Marienlyst til innovasjon- og gründervirksomhet og området til å bli en bydel som forener NRKs historie med kunnskapsmiljøene på Blindern og Gaustad.

– For oss er dette en «en gang i livet»-mulighet, sa Andresen den gang.

Tak over Marienlyst

Konsernsjef Morten Borge i Ferd, Ferds eier og styreleder, Johan H. Andresen, NRKs styreleder, Birger Magnus, og kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen på pressekonferansen etter at det ble kjent at Johan H. Andresens selskap Ferd kjøper NRKs hovedkvarter på Marienlyst i Oslo for minst 3,75 milliarder.

Opprinnelig var planen å gjøre det fredede kringkastingshuset om til en ny storstue for byens befolkning. Målet var å legge en krommet takkonstruksjon over bygningsfløyene for dermed å kunne etablere et 3300 kvadratmeter stort offentlig bygulv som kunne romme opptil 4000 personer.

Disse planene er nå skrinlagt.

– Etter at Plan- og bygningsetaten i fjor sommer vedtok det nye planprogrammet, kunne vi ikke gå videre med de opprinnelige planene. Vi er nødt til å forholde oss til de føringene som er lagt med tanke på høyder og tetthet og antall boligenheter og næring, sier Silje Strøm, markedsdirektør i Ferd Eiendom.

Les også

Aftenposten mener: NRKs nybygg bør bidra til å utvikle Oslo

Boliger og næring

I NRKs foreslåtte planprogram er det lagt opp til en 65/35 prosents fordeling mellom næring og boliger. Den vil Ferd og Snøhetta følge.

Slik var Ferds opprinnelige planer for NRK Marienlyst. Slik blir det ikke.

– Vi forholder oss til planprogrammet og ser frem til å videreføre arbeidet med regulering, medvirkning og det brede samarbeidet en slik utvikling krever. Det er med stor entusiasme vi går i gang med dette arbeidet. Her ønsker vi å skape et inkluderende og innovativt miljø med opplevelser for både beboere og besøkende i Oslo. Vi skal skape bolyst, opplevelseslyst og skaperlyst på Marienlyst, sier Andresen i en pressemelding.

Totalt skal det bygges mellom 1000 og 1200 boliger. Ferd ønsker ikke å være konkret på hvordan det fredede radiohuset nå skal utvikles.

– Det er den jobben vi skal starte på nå. Selv om dette ikke får den formen og den arkitekturen vi først så for oss, så er målet fortsatt å gjøre dette til en destinasjon for området og byen. Vi ønsker å skape en attraktiv møteplass og et opplevelsesområde for barn, sier Strøm.

Les også

Oslo kommune vil flytte NRK til Økern

Les mer om

  1. Byutvikling
  2. Snøhetta
  3. Johan H. Andresen
  4. NRK
  5. Ferd
  6. Thor Gjermund Eriksen