Oslo

For noen er mobilspillet Ingress en livsstil

De har leid fly til ødemarken i Alaska og spleiset på flybilletter til Svalbard. Flere barn er blitt laget som en følge av mobilspillet Ingress.

Nadia Amro (t.h.) har reist fra Tennessee i USA til Oslo, og er stadig på farten. Målet med turene er å spille Ingress, men man opplever mye av stedene man drar til underveis. Her har hun nettopp tatt kontrollen over et punkt på Rådhuset sammen med Kent Long. Han er opprinnelig fra Louisiana, men har bare reist fra Bergen. De to møttes gjennom spillet.
  • Olav Eggesvik
    Olav Eggesvik
    Journalist

Foran Rådhuset står Nadia Amro (catwoman1) fra delstaten Tennessee i USA. Hun har reist over Atlanterhavet for å spille mobilspillet Ingress i Oslo.

Den lange reisen hennes er et godt eksempel på engasjementet til de mest ivrige spillerne. Hun har vært i tre land og syv delstater for å spille Ingress.

Som å lage et spill ut av sightseeing

For nye spillere kan det virke litt komplisert, men dette er et forsøk på en svært enkel forklaring av spillet:

Det er to lag, de blå og de grønne. Over hele verden finnes det punkter, kalt portaler, som spillerne kjemper om å kontrollere for sitt lag og for å få poeng. For å kunne overta en portal må du oppsøke den fysisk.

Anders Dahlen (t.h.) spiller for det grønne laget, men har nettopp truffet på Torbjørn Jørgensen fra det blå. Stemningen er likevel god. Mange bruker spillet som en sosial plattform. Jørgensen bor i Gjøvik og er på besøk hos kjæresten i Oslo. - Man tar jo punkter på veien fra Gjøvik til Oslo også. En to timers tur, ender ofte opp med å ta fire timer, sier Jørgensen.

Portalene er ofte på statuer eller severdigheter i byene, men de kan også være på toppen av fjell, midt i skogen eller øde øyer. Bare i Oslo er det et par tusen portaler. Du kan lese mer om spillet på nettsidene til Ingress.

Samarbeider om å dekke halve jordkloden

— Noen spiller bare Ingress på vei til jobb. Eller på vei til butikken, men da tar det ofte noen timer å få kjøpt melk. Andre spiller det nesten på heltid, sier Anders Dahlen (longguts).

Man kan velge å gjøre oppdrag i spillet, som i praksis blir som en sightseeingtur gjennom byen. I løpet av en formiddag går Aftenposten og Dahlen en drøy mil gjennom sentrum.

— Det er en spennende måte å oppdage byen på, sier Dahlen. Hans rolle er gått fra å være en aktiv spiller til en slags koordinator for dem som spiller i Oslo-området.

Portalene kan kobles sammen for å danne et stort felt i lagets farge. Det kan bare gjøres så lenge det andre laget ikke har et eget felt som krysser det du forsøker å lage.

De enkleste feltene dekker et kvartal. Så har du de som dekker hele byer, land, kontinenter og til og med halve jordkloden. Det krever innsats fra flere spillere i flere land og er en stor logistikkoperasjon.

Det er i slike tilfeller, når han har tid, at Dahlen kan hoppe i bilen midt på natten og kjøre i flere timer for å ta over en portal fra motstanderlaget, slik at det ikke ødelegger for feltet de andre på laget hans forsøker å bygge.

Spleiset på tur til Svalbard

Det er ganske vanlig at spillere spleiser på én flybillett, slik at en spiller kan reise og ta over portaler. Vibeke, en kvinne på det blå laget som ikke ønsker fullt navn på trykk, endte plutselig opp på en to dagers tur til Svalbard.

— Jeg ble spurt av andre spillere om jeg kunne dra til Svalbard. En mandag satt jeg på flyet på vei opp, og onsdag var Svalbard blå, sier hun til Aftenposten.

— Vi rakk akkurat flyet hjem, ler hun.

For å koble sammen portaler trenger man også nøkler, som man bare kan få ved å oppsøke portalen.

For å koble sammen en lenke med portaler mellom Russland og USA, skal en spiller ha leid et fly og fløyet til et øde sted i Alaska. Der møtte han en annen spiller fra Russland som overførte nøklene han trengte.

Flere millioner spiller Ingress

Det Google-eide selskapet Niantic Labs lager spillet, og har over 50 ansatte ved hovedkvarteret i San Francisco. Ingress har flere millioner aktive spillere, ifølge selskapet.

Om du ser en gruppe mennesker med nesen godt plantet i mobiltelefonen, ofte med en ledning til en lader i lommen, er det mulig de spiller Ingress.

Lørdag var en representant for selskapet, Yennie Solheim Fuller, kommet hele veien fra San Francisco for å delta på et arrangement i Oslo.— Utgangspunktet for spillet var å eksperimentere med hvordan man kan oppdage verden rundt seg, sier Fuller, som har slektninger i Norge.

Blir tvunget til å oppdage nærområdet

Hun mener vi går forbi statuer og severdigheter hver eneste dag uten å ense dem. Med Ingress blir du tvunget til å oppsøke det som er rundt deg.

Ewoud Hofman (theJB) fra Nederland kjente ingen fra Oslo. Men gjennom Ingress ordnet han seg overnattingsplass hjemme hos en av de andre spillerne.

— Du treffer andre spillere nesten uansett hvor du drar i verden. Dette spillet er mer enn bare å samle portaler, det er også et sosialt aspekt, sier Hofman.

Har truffet hverandre og fått barn gjennom Ingress

Det arrangeres mange sosiale samlinger hvor spillerne møtes i det virkelige liv. Det er faktisk et par barn som er kommet til verden gjennom Ingress.

— Det er flere par som har funnet hverandre og giftet seg gjennom spillet. Noen av dem har fått barn, som vi kaller Ingress-babyer, ler Fuller.

Les også

  1. Bli med på verdens største skattejakt

  2. Nordens beste mobilspill

  3. Bruker Strava til å finne Oslos sprekeste syklist

Les mer om

  1. Google