Oslo

- Dette må aldri skje igjen

 • Forf>ørn E. Borgen (foto)
 • <forf>einar Haakaas <
 • Hva i all verden? Dette er jo helt forferdelig, sier byråd Grete Horntvedt (h) når hun får se det kontroversielle bygge-prosjektet i Bodøgata 11/Tromsøgata 13 på Rodeløkka.

— Det er ille for naboene som blir murt inne, men her er det jo i tillegg total mangel på harmoni.Byråd for byutvikling, Grete Horntvedt, har tatt turen til byggeprosjektet på Rodeløkka etter at Aftenposten Aften fredag skrev om saken. En ni meter høy mur av leca-blokker reiser seg midt i den bevaringsverdige og idylliske trehusbebyggelsen. Murkolossen er godkjent til tross for iherdige protester fra naboer og Byantikvaren.

- Bittert

Horntvedt reagerer sterkt når hun på nært hold får se byggeprosjektet som ble godkjent i 1997.- Dette må aldri skje igjen. Sett i ettertid er det bittert å tenke på at holdningsendringen i bystyret har kommet så sent. Vi må få inn en respekt for det eksisterende miljøet når det bygges nytt, sier byråden.- Hvordan vil du som ansvarlig byråd hindre at dette gjentar seg?- Vi må være mer oppmerksomme på de planene som kommer inn, og som bystyret i siste omgang skal vedta.- Hvordan instruerer du plan- og bygningsetaten i slike saker?- Jeg tror på en dialog mellom byrådsavdelingen og plan- og bygningsetaten. Får vi reguleringsplaner, står jo vi politikere fritt til å endre dem.Grete Horntvedt mener politikerne er blitt flinkere til selv å ta områder i øyensyn når de skal avgjøre en utbygging. Hun har oppfordret plan- og bygningsetaten til å gjøre det samme.- Jeg oppfordrer gjerne til det igjen, sier Horntvedt, og ser sørgmodig opp på muren på Rodeløkka.- Ville du instruert planetaten i denne saken?- Ja, hvis jeg hadde visst hvordan det ville se ut.- Har dere midlene som skal til for å styre utbygginger?- Ja, men plan- og bygningsetaten er en egen faglig etat. Vi kan be om alternative planer. Det har vi blant annet gjort i forbindelse med Sporveienes forslag til utbygging på Majorstuen.- Kunne en slik reguleringsplan blitt godkjent i dag?- Nei, noe slikt som dette ville ikke skjedd i dag. Byrådet har en helt annen holdning nå, og stemningen i bystyret har snudd. Nå kappes representantene om å holde igjen på utbyggingsprosjekter som blir skjemmende. Plan- og bygningsetaten har innrømmet at de har gått for langt med å godkjenne fortetting i boligområder, sier Horntvedt.Byråden mener småhusplanen som legges frem til høsten, vil være et skritt i riktig retning:- Den setter klare grenser for praktisering av regelverket.

 1. Les også

  - Kan umulig ha skjønt hva de sa ja til

 2. Les også

  Frykter koloss på Kampen

&lt;b&gt;På nært hold. &lt;/b&gt; Byråd for næring og byutvikling, Grete Horntvedt, reagerer sterkt når hun ser utbyggingen på Rodeløkka på nært hold. Foto: ØRN E. BORGEN

Relevante artikler

 1. OSLO

  Oslo kommune godkjente planen der utbygger oppga feil solforhold. Nå krever Høyre strengere praksis.

 2. OSLO

  Snart kan utsikten forsvinne. I et av Oslos eldste nabolag har kommunen tillatt to ekstra etasjer.

 3. OSLO

  Nei til nytt tennisanlegg i Oslo vest. Frykter flere idrettsanlegg i og ved Marka kan ryke.

 4. OSLO

  Skal bygge 2000 boliger i gammelt industriområde

 5. OSLO

  Bare to hus i Oslo er over 100 meter høye. Om få år kan det komme seks til.

 6. KULTUR

  Nå er det opp til Oslo-politikerne å bestemme om det blir noe av «A House to die in»