Oslo

Plaza kan få en høyreist søster

Et høyhus ved siden av Plaza kan produsere mer strøm enn det bruker. Entra har fått 16 forslag til et miljøvennlig «tvillintgårn» på Lilletorget.

Entra vurderer nå 16 forslag til nytt høyhus på Lilletorget. Arkitektene er foreløpig anonyme. Dette forslaget heter "Tree Tower".
  • Astrid Løken
    Astrid Løken
    journalist
"The Hive"
"Synergy 3"
"Sustainability"
"Stand Up"
"Stories"
"Supertree"
"Ripple Effect"
"Resilience"
""Lucky Loop"
"Oslo Solar"
"Flex"
"Green WaterLand"
"Edison"
Tricon-g2g2RVvtSW.jpg
"Diamond Carbon"

Entra ASA kjøpte eiendommen på Lilletorget 1 i fjor sommer. Det brune bygget fra 1930-tallet er en storforbruker av energi og er dermed ikke særlig miljøvennlig. Entra planlegger et nytt bygg på tomten. Det skal være et såkalt plusshus, som produserer mer energi enn det bruker. Da trengs solceller og annen teknologi.

Entra Asa kjøpte eiendommen på Lilletorget 1 i fjor sommer. Nå planlegger de et nytt bygg på tomten. I dag holder Fellesforbundet til i bygget, som er fra 1930-tallet.

Entra og Norske arkitekters landsforbund (NAL) og FutureBuilt lyste ut en internasjonal arkitekt— og innovasjonskonkurranse om et grønt kontorbygg på den sentrale tomten som ligger et steinkast fra Radisson Blu Plaza. Konkurransen har fått navnet Urban +.– Vi har mottatt 16 svært mange gode bidrag, med både innovative og mer tradisjonelle tekniske løsninger og flott arkitektur, sier Kristin Haug Lund, juryleder og direktør Prosjektutvikling og teknisk i Entra.

Green Water Land. Plaza sees til venstre.

Plaza er 117 meter høyt og Oslos høyeste bygg. Et kriterium for konkurransen var at forslagene ikke skulle rage høyere enn Plaza. — Nesten alle forslagene dreier seg om bygg som er omtrent like høye som Plaza, sier Lund.

Arkitektene fikk i oppgave å tegne et bygg som produserer mer energi enn det bruker, på fagspråket kalt plusshus,

Det finnes tre typer kontorbygg; tradisjonelle bygg som bruker normalt med energi, nullutslippshus (passivhus) og plusshus, som produserer mer energi enn de bruker.

Tradisjonelle kontorbygg bruker rundt 220 kWh pr. kvadratmeter i snitt. Kriteriet i konkurransen var at bygget skal produsere et overskudd på minimum 2 kWh pr. kvadratmeter. Bygget skal altså produser mer energi enn det bruker.

- Drømmer dere om å selge strøm til noen av naboene?

— Vi ser for oss å benytte overskuddsstrømmen til å lade opp elbiler i kjelleren, men det er også et ønske å kunne selge overskuddsstrøm til naboen, eller eventuelt tilbake til strømnettet, sier Lund.

Solcellepanel og vindturbiner

Flere arkitekter har tegnet bygg med solcellepanel på vegger eller tak.

— Energi og miljø er sentrale kriterier som vektlegges ting i konkurransen. Vi er avhengige av en eller annen form for energiproduksjon i bygget, men dette kan også komme fra andre løsninger enn solceller, for eksempel innovative løsninger som biokraftverk, vindturbiner, algeproduksjon og islager for varme og kjøling, sier Lund.

Ripple Effect

Entra vil også ha et bygg som trekker folk til området.— Så utadrettet virksomhet i de nederste etasjene skal prioriteres. Det er jo også slik at det er en park like ved. Så det å tilrettelegge for aktivitet rundt bygget blir også viktig, sier Lund.

Byutviklingsbyråden tenker også høyt

Byutviklingsbyråd Byråd Bård Folke Fredriksen presiserer at bystyret ble enige om at Plaza skulle være det høyeste punktet da høyhusplanen for området rundt Oslo S ble behandlet.

— Men trekanten mellom Oslo S, Barcode og Vaterland kan romme noen flere høyhus enn i dag. Så jeg er positiv til at man undersøker muligheten til å bygge høyere i dette området, sier Fredriksen.

Han presiserer at høyhus krever gode kvaliteter og rom rundt bygget.

— Man kan vinne en god del på å ha flere høyhus. Får man til gode kvaliteter og rom på bakkeplan tåler området høyere bygg. Jo bedre rom og kvaliteter på bakke plan, jo høyere bygg tåler området. Hvordan bygget påvirker Vaterlandsparken og området mot Grønland er også viktig, sier byutviklingsbyråden.

Juryen skal plukke ut et knippe med forslag som de skal vurdere nærmere. Vinneren skal kåres i løpet av juni 2015.

— Så skal vi finne riktige leietagere til bygget, sier Lund, som håper på byggestart i løpet av en femårsperiode og ferdigstillelse et par år etter det igjen.

Arkitektene bak de ulike forslagene er foreløpig anonyme.

Les også

  1. Fremtidens Oslo S ett skritt nærmere

  2. Politiet ber folk ta tilbake Akerselva

  3. Vil bygge elvebyen i Nydalen og Storo

Les mer om

  1. Byutvikling