Oslo

Oslos mest storslåtte bygning

Akershus Slott fikk drøyt 3000 stemmer i kåringen av Oslos peneste bygning.

Ingen over. Ingen ved siden. Ingen en gang i nærheten. Ruvende Akershus Slott er Oslos desidert peneste bygning, ifølge Aftens lesere.

  • Bjørn Egil Halvorsen Carl Martin Nordby (foto)

— Ingenting kan måle seg med dette, istemmer Andreas Pedersen (22).Han er på solfylt søndagstur ved Akershus Slott med samboerne Hanne Rennesund og hunden Mira. Ingen av dem er overrasket når Aften avslører at de tråkker rundt ved Oslos fineste bygning, ifølge våre lesere. - Helt enig. Dette er en kjempefin bygning med mye historie, sier Pedersen. Fredag ettermiddag lanserte Aften de fem finalekandidatene til kåringen av Oslos henholdsvis peneste og styggeste bygning. Da stemmene ble talt opp i går, var det to soleklare vinnere. Med 44 prosent av de drøyt 3000 stemmene i penest-kategorien, stakk Akershus Slott av med seieren. Indeks-huset på Solli plass tronet øverst på den mindre flatterende stygglisten.

Penest

Akershus Slott 1409 (44 prosent)

Victoria terrasse 624 (19)

Havnelageret 469 (15)

Universitetsbiblioteket på Blindern 395 (12)

Rådhuset 325 (10)

Totalt: 3222

Styggest

Indeks-huset 1420 (46 prosent)

Galleri Oslo 675 (22)

Postgirobygget 407 (14)

Hotell Opera 280 (9)

Rådhuset 279 (9)

Totalt: 3061

Totalt antall stemmer: 6283

Betongpris

En på forhånd spent byantikvar Marte Boro kunne dermed konstatere at svært mange Oslo-folk, som henne selv, holder den 700 år gamle bygningen som sin personlige favoritt. - Jeg er visst i takt med byen, sier Boro og ler. - Akershus er det desidert viktigste kulturminnet vårt. Det er flott at folk tydeligvis er så bevisste, sier hun.Det kom heller ikke som en bombe på Boro at Indeks-huset stemples som den styggeste bygningen i Oslo. Den drøyt 40 år gamle bygningen vant en overlegen seier, foran Galleri Oslo og Postgirobygget. Mange av innleggene om Indeks-huset har vært krasse. Flere har sogar fremsatt krav å rive verket til arkitekten Jon Engh. Det blir det ikke snakk om. Bygningen er nemlig bevaringsverdig og befinner seg på Byantikvarens Gule liste. Dessuten er det verdt å merke seg at Engh mottok arkitekturprisen Betongtavlen året etter at bygningen ble oppført.- Den fikk prisen på grunn av utstrakt bruk av betong, og ble ansett som stor arkitektur av fagfolk på den tiden, sier Boro.

Ingen skamplett

Fra utserveringen ved foten av den utskjelte bygningen synes slett ikke Frogner-beboer Nils Hovelsrud (48) betongkolossen er noen skamplett på lokalmiljøet. Hans personlige liste er i utakt med leserflertallet.- I forhold til Postgirobygget er det jo flott. Og fra toppen er utsikten fantastisk, sier Hovelsrud.Han får støtte fra byutviklingsbyråd Grete Horntvedt.- Enhver bygning må ses ut fra den epoken den er bygget i, og denne er en eksponent for sin tid, sier Horntvedt, som imidlertid også ville gitt sin penest-stemme til Akershus Slott.- Det er et godt valg, og forteller at folk er opptatt av historie og estetikk. Akershus Slott er et symbol for Oslo, sier hun.

6200 stemmer

Aftens kåring av Oslos fineste og styggeste bygning har engasjert sterkt. Innleggene og kommentarene har strømmet inn. Totalt kom det inn over 6200 stemmer på SMS, e-post og via nettavstemning i finalerunden. Byantikvar Marte Boro synes det har vært morsomt å følge meningsytringene underveis.- Er det noe som har overrasket deg?- Det er morsomt at Rådhuset har havnet på listen over både fineste og styggeste bygning. Generelt er en slik kåring med på å vekke interesse og bevissthet. Kanskje ser man nærmere på bygningene neste gang man er i sentrum, sier hun.

Les også

  1. Stem på Oslos fineste og styggeste bygg

  2. Rådhuset får stryk

  3. Hva er Oslos fineste og fæleste?

Akershus Slott i solnedgang.
Andreas Pedersen og Hanne Rennesund har full forståelse for at Akershus Slott er kåret til Oslos fineste bygning av Aftens lesere.
Indeks-huset på Solli plass troner øverst på den lite flatterende stygglisten.
Nils Hovelsrud synes ikke Indeks-huset fortjener tittelen Oslos styggeste.