- Ikke slipp inn fremmede

Den ukjente kvinnen tryglet om hjelp. Men da Aud Therese Syvertsen (70) slapp henne inn i leiligheten, slo tyven til.

Aud Therese Syvertsen slapp inn kvinnen fordi hun gråt. Etterhvert fikk kvinnen Syvertsen til å snakke om bildene i stuen - blant annet det signerte fotografiet av Jack Lemmon. Like etterpå var både kvinnen og Syvertsens mobil borte.
  • Forf>
  • <forf>gjermund Jappée <

— Vanligvis lar jeg ikke folk jeg ikke kjenner komme inn, men jeg tenkte at dette var dagen for gode gjerninger. Uhyggelig naivt av meg, men tyven spilte et utrolig skuespill, sier 70-åringen.Det var sankthansaften den østeuropeiske kvinnen ringte på Syvertsens leilighet på Ullevål. Under påskudd av å måtte kontakte mannen sin, spurte den tårevåte kvinnen om hun kunne låne telefonen.- Hun gråt og bar seg og hadde en neve med kronestykker som hun tilbød seg å betale med. Men da hun fikk låne telefonen, sa hun at hun ikke fikk kontakt med mannen. I stedet begynte hun å stille meg spørsmål om hvor gammel jeg var og hvilken etasje vi var i. Jeg syntes situasjonen begynte å bli vemmelig, og jeg fikk mistanke om at hun prøvde å lure meg.

Distrahert med bilder

Til slutt klarte tyven å distrahere Syvertsen. Tyven pekte på de mange bildene rundt om i leiligheten, og spurte pensjonisten om hvem personene på bildene var.- Jeg snudde meg, og da må hun ha snappet til seg mobiltelefonen på stuebordet mitt. Like etter måtte hun plutselig gå. Jeg passet på å følge henne ut, slik at hun ikke fikk være alene med vesken min, som sto i gangen. Da jeg kom tilbake til stua, så jeg at mobilen var borte.70-åringen løp ut for å se etter tyven, men fant henne ikke. Nå advarer hun andre mot å gå i samme felle.- Jeg er blitt nervøs og redd etter hendelsen. Ikke slipp inn fremmede du ikke vet hvem er, oppfordrer hun.

Vil etterforske tyverier

Etterforskningsleder Anne-Iren Hübner ved Majorstua politikammer sier de tidligere har hatt problemer med ligaer som utgir seg for å være vaktmester eller hjemmepleier, og så rundstjeler godtroende eldre. Ifølge Hübner har det imidlertid ikke vært mange slike tyverier som Syvertsen ble utsatt for den seneste tiden. Hun understreker at politiet ser alvorlig på innbrudd hos eldre, og at saker som Syvertsens vil bli etterforsket. - Ikke slipp inn fremmede. Jeg skjønner at folk vil være greie hvis noen ber om hjelp, men man bør gjøre det uten at de kommer inn i leiligheten, sier Hübner.