– Vålerengas fødestue kan bli revet

Sota-kiosken ved Sotahjørnet, Vålerengas historiske samlingssted, kan forsvinne. Obos vil bygge et syv etasjer høyt kontorbygg.

– Sotahjørnet er begrep nummer én på Vålerenga, sier bruktbilutleier Tor Aasberg.

Varsler proteststorm. Beboerne i området reagerer på Obos' planer om å rive den gamle pølsebua og to bevaringsverdige bygninger, og reise et syv etasjer høyt næringsbygg på tomten øverst på Vålerenga. Lokale foreninger er sjokkert over forslaget, et forslag som ligger an til å bli godkjent.

– Hvis Obos får lov til å ruinere Sotahjørnet, fjerner de grunnsteinen til patriotismen på Vålerenga. Forslaget vil ødelegge et område preget av Vålerengas tradisjonelle byggestruktur. Hvis Obos får igjennom forslaget, blir det rabalder, advarer leder i Vålerenga historielag, Even Haugseth.

Han vil ha parkområde på tomten og krever at de historiske bygningene settes i stand. Det samme anbefaler byantikvaren, som har registrert husene på sin gule liste.

– Dette strøket representerer ikke bare et viktig arbeiderhistorisk miljø. Det er noe helt spesielt for Vålerenga, uttaler Nils Anker hos byantikvaren.

– Vil ha bedre tone med Vålerenga-miljøet

Protester mot riving kommer også fra velforeninger, lokalpolitikere og bydel Gamle Oslo.

Forslaget for Etterstadgata 2 og 4 er snart ferdigbehandlet. Obos ønsker å bygge kontorer, forretningslokaler og noen boliger. Da forslaget ble kunngjort i sommer, anbefalte plan- og bygningsetaten reguleringsforslaget.

Obos mener bygningene ikke lenger kan reddes, og stempler tomten som brakkland. De vil bygge lokk over Gjøvikbanen og få en 6000 kvadratmeter stor tomt.

Informasjonsdirektør i Obos, Åge Pettersen, er klar over at de har hisset opp det patriotiske Vålerenga-miljøet.

– Vi er interessert i en god dialog og har en grei tone med vellet, sier Pettersen.

– Det kommer stadig folk og fotograferer kiosken. Sotahjørnet er begrep nummer én på Vålerenga. Hvis denne tomten kunne fortelle, kunne en skrive mange bøker, sier Tor Aasberg som driver Bruktbilutleie Krone as og Oslo Autosenter fra Sotahjørnet.