Oslo

Den grenseløse klassen

De har lært å telle til ti på tyrkisk, de kan si hei på nesten ti språk, og de pugger norske dikt utenat.

  • Forf>joronn Sagen Engen (foto)
  • <forf>christine Engh <

De 17 elevene i klasse 4B på Vahl skole har familier fra syv ulike land. Ayan Mohamed Omer bruker skaut hver dag, Omama Khan bruker tradisjonell bukse og tunika, mens Ahmed Abdulkadir Hassan går i olabukse. De hopper fra norsk til urdu til somalisk og tilbake igjen på en— to- tre. Elevene er fullstendig "fargeblinde" og bryr seg ikke om at de har forskjellige klær eller spiser ulik mat, forteller de. - Vi er jo norske alle sammen, forklarer niåringene.- Man må respektere hverandre uansett hvor folk kommer fra og hva slags bakgrunn de har. Også uvennene våre, sier Ayan. - Hvis ikke blir det krig, legger Omama til. Klassekameratene bryr seg ikke om familiebakgrunn når de velger venner. Det viktigste er at folk er snille, synes de.- De må være snille, greie og hjelpsomme. De kan godt gå på samme skole og koranskole også, sier Omama.

Lærer av hverandre

Ayan har familie fra Somalia, men er født på Aker sykehus. Det er også klassekameratene Ahmed og Mobeen Munaf med bakgrunn fra henholdsvis Somalia og Pakistan. Alle elevene er språkmektige. Omama er født i Pakistan, men har bodd hele oppveksten på Grønland. Flere av barna snakker både tre og fire språk i tillegg til norsk.- Jeg snakker norsk, engelsk, urdu, litt punjabi og pashdu, forteller Omama. Men hjemme snakker hun norsk. Av og til slår hun over på urdu for at andre familiemedlemmer skal forstå hva hun sier.- Mamma ber meg om å snakke norsk, sånn at hun kan lære litt av meg, sier niåringen. - Hva er det beste med å ha venner som har ulik bakgrunn?- Vi lærer om forskjellige land av hverandre. Og så lærer vi språk, det er gøy, sier Ayan.Vahl skolePå Vahl skole på Grønland snakkes det 24 språk. Elevene har bakgrunn fra rundt 30 nasjoner. 95 prosent av de rundt 250 elevene har innvandrerbakgrunn. - Den største kvaliteten er at barna blir vant til at folk er ulike, og at det er en verdi å være forskjellig. Identiteten deres er først og fremst knyttet til Grønland, sier rektor Trine Hauger.

Les også

  1. Ressurser viktigere enn hudfarge

&lt;b&gt;Venner uten grenser. &lt;/b&gt;Ahmed Abdulkadir Hassan (t.v.), Omama Khan, Mobeen Munaf og Ayan Mohamed stortrives på Vahl skole.