Oslo vil erstatte PCR-tester med hurtigtester: – Vi klarer ikke mer

Testkapasiteten i Oslo er i ferd med å knele. Det forteller helsebyråd Robert Steen (Ap) til VG. Løsningen kommer snart, sier Nakstad fredag.

Robert Steen er helsebyråd i Oslo. Han slår alarm på vegne av kommunens testkapasitet.

I Oslo er det allerede lange køer for koronatesting. I tillegg er smitten på vei oppover og karantene skal erstattes med enda mer testing. Nå er Oslos helsebyråd Robert Steen (Ap) sterkt bekymret for kapasiteten.

– Vi er sannsynligvis dager unna at systemet ikke klarer å levere, sier han til VG.

– Nå er test-regimet overbelastet og vi klarer ikke mer, sier Steen.

Oslo kommune sendte torsdag et brev til Helsedirektoratet, skriver avisen. Der skriver de at testtilbudet raskt vil knekke sammen. Ventetidene vil bli «uakseptabelt lange». Køene vil bli «enorme». Og ikke nok med det: De har ikke nok hurtigtester.

Fredag ettermiddag svarer en koronasyk Espen Rostrup Nakstad på tiltale i en e-post til Aftenposten. Han tror det kommer en løsning «ganske snart».

– Vi har jobbet i flere dager med å finne løsninger som reduserer antallet bekreftende PCR-tester betydelig, sier han.

Samtidig skal løsningen ivareta behovet for pandemiovervåkning. Den skal også sørge for at registrert positive svar dukker opp i koronasertifikatet for dem som trenger det, forteller Nakstad.

Daglig testes rundt 10.000 personer i Oslo, ifølge Steen. Rundt 40 prosent av dem har allerede fått positivt svar på en hurtigtest og skal få resultatet bekreftet av PCR-test.

Nå ber Steen om endringer.

– Vi har et behov for å ta ned køene, og det enkleste er om vi fra mandag kan ta bort dem som allerede har tatt en positiv hurtigtest, sier han til VG.

Regjeringens plan er å erstatte karantene med testing. Nå venter de bare på at det finnes nok tester. Folkehelseinstituttet (FHI) og Helsedirektoratet har allerede ivret for denne endringen.