Oslo

Kan ha artsbestemt Flipper

Og delfinen som er blitt observert i Oslofjorden i det siste, ser faktisk ut til å tilhøre den samme delfin-arten som Flipper.

Den antatte tumleren er blitt observert i flere perioder i år.
  • Glenn Røsåsen
Delfinen som er observert i Oslofjorden kan være en tumler, mener biologer.
Leif Erixon og kona Greta Eng var ute og padlet kajakk da de fant en ny lekekamerat.
Delfinen svømmer rundt og leker med Leif Erixon og kona.
Delfinen som leker.

For yngre lesere opplyses det om at Flipper var en amerikansk TV-serie fra 60-tallet, som ble sendt på NRK fra 1966. Serien gikk i reprise på TV2 på 90-tallet.

Hovedkarakteren i serien var en delfin som het Flipper, som sammen med familien Ricks beskyttet dyrelivet og fanget kriminelle.

Flipper var av delfinarten tumler. Og flere biologer Aftenposten har snakket med antar at det er en tumler som er blitt observert i Oslofjorden i år.

  • Les også: Lekte med delfin i Oslofjorden

Følger Nesoddfergen

Bård Bredesen, biolog i Bymiljøetaten i Oslo kommune, skriver i en e-post:

— En delfin av arten tumler har hatt tilhold i indre Oslofjord i flere perioder i år, først hele mai, deretter i slutten av september og å til slutt fra begynnelsen av november og frem til i dag. Det er etterhvert ganske mange dokumentasjoner av arten. Det har mest blitt sett rundt Bygdøylandet, men også i havnebassenget og på Nesoddtangen (følger Nesoddfergen jevnlig, av og til hele veien mellom Nesoddtangen og Aker brygge). Det er uvisst om det er den samme, men sannsynlig. Det er nemlig ikke dokumentert andre delfinarter i Indre Oslofjord i år.

Det lyktes dessverre ikke å få tak i Bredesen for en utfyllende kommentar, men en annen biolog fra Nesodden har også kastet seg inn i diskusjonen om delfinens opprinnelse.

— Jeg har snust litt rundt, og jeg kom også frem til det som Bredesen sier. Det er mange som har observert den, blant annet kona mi som jobber i Oslo og tar Nesoddfergen daglig. Ut ifra de bildene jeg har sett, tror jeg også at det er en tumler, forklarer biolog Kjell Sandaas, som til daglig driver Naturfaglige Konsulenttjenester.

Faktisk ganske uvanlig

Det er mange observasjoner av dyret, og det kan være flere dyr og flere arter. Men den som går igjen ser altså ut til å være en tumler, og det er ikke en så vanlig art som det først ble antatt at det var.

— Og det er helt riktig at flipper var en tumler. Tumler er en av våre mer uvanlige/sjeldne delfinarter, men er vanlig ute i Atlanterhavet, fra Storbritannia og sørvestover. Det er derfor morsomt at vi har hatt besøk av denne over lengre tid, skriver Bård Bredesen i sin e-post.

Les også

  1. Flipper helt ut i Oslofjorden