Oslo

- En gravlund bør være det siste stedet man går på do

Gamlebyen gravlund må fjerne hekker og busker for å unngå at de brukes som toaletter.

Sjef i Gravferdsetaten Stein Olav Hohle og sjef for Gamlebyen gravlund Jeanette Gundersen fortviler over avføring på kirkegården.
  • Henrik Arneberg

Gravferdsetaten har det siste året vært nødt til å bruke stadig mer tid og ressurser på å fjerne menneskelige ekskrementer.

Sjef for Gamlebyen gravlund, Jeanette Gundersen, forteller om utfordringer med søppel og avføring siden Gamlebyen kirke, i regi av Kirkens Bymisjon, åpnet dørene for bostedsløse i fjor.

50 kvinner og menn over 60 år, de fleste fattige tilreisende fra Romania, benytter overnattingstilbudet hver natt. Men ifølge Gravferdsetaten er det langt flere som oppholder seg utenfor kirken og på kirkegården.

Sjef i Gravferdsetaten Stein Olav Hohle og sjef for Gamlebyen gravlund Jeanette Gundersen.

Reportasje fra Gamlebyen kirke: «Det viktigste er at folk slipper å sove utendørs»

Klager på stank

— Vi hadde tidligere utfordringer med personer satt eller tørket klær på gravstøttene, men det er blitt bedre. Det største problemet er og har likevel hele tiden vært avføring. Vi er nødt til å fjerne hekker på kirkegården fordi de brukes som toaletter. Ansatte støter på personer som gjør fra seg midt på kirkegården, og besøkende klager over at det stinker avføring ved gravstøttene, sier Gundersen.

Undertøy, avføring og dopapir er ifølge Gravferdsetaten et vanlig syn i Gamlebyen gravlund.

De ansatte opplever situasjonen som en belastning for arbeidsmiljøet. I sommer sluttet de å spise lunsj ute fordi stanken fra buskene ved siden av ikke var til å holde ut.

— Det ligger avføring og brukt dopapir overalt på kirkegården. Vi fortsetter å fjerne hekker og busker, men det er jo ikke en langsiktig løsning på problemet.

Les også: Regjeringen vil fjerne støtten til akuttovernatting

Må følge regler

Direktør i Gravferdsetaten, Stein Olav Hohle, vil ikke stenge kirkegården for noen, men viser til at alle må følge ordensreglementet.

— Det er galt at vi må fjerne vegetasjon for å hindre at kirkegården brukes som toalett. Det uaktuelt å sette opp skilt med ordensregler på flere språk. Alle bør vite at det er visse ting man ikke gjør på en kirkegård. En gravlund bør være det siste stedet man går på do, sier han og legger til at etaten ikke nødvendigvis ønsker å fjerne overnattingstilbudet.

Jeanette Gundersen viser frem en søppelbøtte på kirkegården fylt med klær.

— Vi skjønner at personene må ha et sted å bo, men mener situasjonen på kirkegården har gått for langt. Det skal ikke gå utover oss eller de besøkende.

Les også: Frykter at flere arbeidsinnvandrere vil havne på gaten

Rullerende overnattingstilbud?

Kåre Stølen, stasjonssjef ved Grønland politistasjon, bekrefter at mange oppholder seg i området rundt kirken uten å sove der.

— Vi har fått mye klager, hovedsakelig på forsøpling og avføring i nærområdet. De som bor i nærheten opplever dårligere oppvekstvilkår for barna og at livskvaliteten forringes. Vi har vært i møter med Kirkens Bymisjon og har hyppige kontroller flere ganger i uken, men det har liten effekt på utfordringene vi sliter med.

Kåre Stølen, stasjonssjef ved Grønland politikammer.

Stølen mener en mulig løsning kan være at det rulleres på overnattingstilbudet i ulike bydeler.

— Da blir det ikke belastning på de samme stedene hele tiden.

Gjestene ilagt kirkegårdsforbud

Morten Skåttet, prosjektleder for overnattingstilbudet til Kirkens Bymisjon, forteller at det har kommet en del klager.

— Jeg skjønner Gravferdsetaten godt. Vi har pratet mye med våre gjester og faktisk gitt dem forbud mot å være på kirkegården. Dersom det brytes blir de utestengt i fem dager.

Gamlebyen kirke holder åpent syv dager i uken og har plass til totalt 50 overnattende.

Ifølge Skåttet har politiet i møter gitt klar beskjed om hvem som har ansvar for hvilke områder: Politiet har gaten, Bymisjonen kirken og kommunen gravlunden.

Bymisjonens overnattingstilbud åpner klokken 21, og de to toalettene i kirken er forbeholdt personene som sover der.

— En løsning på problemet kunne kanskje vært at kommunen gjør noe med toalettfasilitetene i området? spør han.

Han tror ikke rullerende overnattingstilbud er optimalt, men sier Bymisjonen gjerne skulle hatt lokaler på vestkanten.

Les også

  1. Søker statsstøtte for å drive PR for utenlandske tiggere

  2. - I natt sov jeg i et søppelrom

  3. - Oslo kommune leker med livet til bostedsløse