Oslo

Rapveteraner med hyllest til Vålerenga

Fri inngang på første kamp, gratis barnefestival, konserter, fotballgudstjeneste - og en liten, men viktig navneendring. Til helgen åpner østkantens og VIFs nye storstue.

Gatas Parlament har gjort noen utskiftninger i besetningen i årenes løp og består i dag av Alex Molkom (Jester) og Elling Borgersrud. Men støtten til VIF har ligget fast.
  • Christian Sørgjerd
    Christian Sørgjerd
    Journalist

– Oslo er to byer, én i øst, én i vest. Når vi får stadion på østkanten, er det litt som om Brann Stadion endelig flytter tilbake fra Trondheim, ikke sant? Dette er en stor dag for alle som følger klubben, mener Elling Borgersrud.

Rapveteranen i gruppen Gatas Parlament har holdt det gående i snart 25 år. I årenes løp har de gitt ut en håndfull Vålerenga-låter. Nå er alle supporterlåtene og én splitter ny, samlet på en egen vinylutgivelse.

Lørdag kveld spiller de på en egen éndags musikkfestival i regi av Klanen. Selvsagt foregår den på plassen foran stadion på Valle Hovin. Blant andre Oslo Ess og Bjølsen Valsemølle står også på plakaten.

Les også

DEBATT: I 104 år har Vålerenga drømt om eget stadion. Drømmen går endelig i oppfyllelse | Åge P. Christiansen og Tom E. Krøning

Lørdag førstkommende er det første avspark. Det nye stadionet på Valle Hovin har plass til 17.200 tilskuere.

Gratis inngang

Aller første kamp på ny stadion er det VIFs kvinnelag, ikke herrelag, som står for lørdag når de møter Kolbotn kl. 15.

Det er gratis inngang. Billettene deles ut før kampstart på området.

Der er det også en rekke gratis aktiviteter for barna hele dagen: Hoppeslott, ballbinge, klatrevegg, sumobryting og skuddvegg.

Les også

LES OGSÅ: Direktøren for Vålerengas nye stadion: – Alt du ser her, kan vi tjene penger på

I mange år har kirken og idrettsklubben gått hånd i hånd. Bildet er fra VIFs 100-årsjubileum i 2013.

Symboltungt navneskifte

Søndag åpner Vålerenga kirke ballet. De inviterer til festgudstjeneste for det nye stadionet.

Samtidig har de foretatt en liten, men svært symbolladet navneendring. Kirken ble bygget i 1902. I de 115 årene siden har den hatt navnet Vålerengen kirke, altså med endelsen -en.

Å få endret dette til mer folkelige - og langt mer brukte - Vålerenga (altså endelsen -a) har vært en omstendelig prosess. Men nylig ble navneendring godkjent. Språkrådet, som er høringsinstans, hadde ingenting å utsette på den.

– Dermed heter det nå endelig Vålerenga sokn, menighet og Vålerenga kirke, i tråd med bydelens navn, talemål og identitet, fastslår Karianne Jaabæk, leder i menighetsrådet.

Etter gudstjenesten blir det opptog - med skolekorpset og Vålerenga janitsjar i spissen til det nye stadionet og første hjemmekamp for A-laget. Den er utsolgt.

Les også

  1. KOMMENTAR: Bystyret må skru igjen krana til Vålerenga| Andreas Slettholm

Les mer om

  1. Fotball
  2. Oslo
  3. Vålerenga Fotball