Oslo

– Dette skal snakkes ihjel, sier politiet etter branner og steinkasting

Politiet ber foreldrene ta ansvar mens de jakter på 10–15 ungdommer som kaster stein mot politi, brannvesen og vektere.

Fra denne broen ved Vestlibua slapp ungdommene en 15 kilo tung sten som traff en vekterbil i taket sist helg. Politistasjonssjef John Roger Lund mobiliserer alt han har.
  • Stein Erik Kirkebøen
  • Olav Eggesvik
    Journalist

Politiet setter inn alt de har for å stanse den livsfarlige utviklingen: Dialog, minoritetskontakter, helikopter, hunder, spanere og drøssevis med forebyggende, uniformert politi.

– Jeg frykter ikke svenske tilstander hvor politifolk løper når de blir angrepet. Her er det ungdommene som løper når vi kommer. Men først og fremst bruker vi dialog – dette problemet skal snakkes ihjel, sier politistasjonssjef for Stovner og Manglerud, John Roger Lund.

Natt til tirsdag var det ikke meldt om nye hendelser fra Stovner, Vestli eller Bjørndalen, opplyser politiet.

Masse uønskede hendelser

I helgen var det flere tilfeller av steinkasting og påsatte branner på Vestli i Groruddalen i Oslo.

Natt til lørdag kastet noen steiner mot en vekter ved Stovner T-banestasjon. Det ble også satt fyr på en søppelkasse. Da brannvesenet ankom, ble det også kastet steiner på dem.

Natt til søndag ble det kastet stein mot en vekter på Stovner senter. Tre ungdommer ble bortvist av politiet, men etterkom ikke pålegget. De ble senere innbrakt, og er kjent av politiet fra før. Senere på natten brant det i en søppelkasse på Vestli skole.

Natt til mandag satte noen fyr på noe brennbart på taket av en bil. Deretter ble det startet en brann ved Vestli barneskole. Også her ble det kastet stein mot en vekter. Gjerningspersonene løp fra stedet da politiet kom.

Politiet holder pressekonferanse etter de siste netters ungdomsbråk på Vestli.
Trude Maren Buanes og John Roger Lund fra Stovner politistasjon informert i ettermiddag om de siste netters hendelser.

Eget etterforskningsteam

Politiinspektør John Roger Lund ved Stovner politistasjon mener det kun er snakk om et fåtall ungdommer som står bak ugjerningene. De er trolig gutter i alderen 17 til 19 år.

– Vi ser på dette som flere hendelser begått av ungdom, som kan ha kriminell bakgrunn. Vi jobber med å innhente opplysninger om de ulike hendelsene, og har satt et eget etterforskningsteam på saken, sier Lund.

Tre menn i tenårene ble innbrakt etter å ha ignorert en bortvisning fra politiet, i forbindelse med en av hendelsene.

De er ikke siktet eller pågrepet i saken, og politiet lot dem gå etter fire timer.

Om det er noen sammenheng mellom tilfellene, kan politiet foreløpig ikke si helt sikkert. Men det er klare likhetstrekk mellom hendelsene.

Lund kan foreløpig ikke si noe om motivet.

– Men la det være klokkeklart at politiet ser alvorlig på hendelsene. Vi mener det er et fåtall ungdommer involvert, og dette vil vi ta tak i.

Fikk du med deg saken vår fra tidligere i år? Stadig yngre ungdom slåss mer brutalt – men det er ikke «svenske tilstander», mener politiet

Avviser «svenske tilstander»

– Frykter dere «svenske tilstander»?

– Det frykter vi overhodet ikke. Det er ingen som tyder på at politiet har måttet trekke seg fra oppdraget. Her har det vært noen ungdom som har kastet stein mot offentlige tjenestemenn på et åsted i forbindelse med en brann. Utover det, er vi ikke der at vi ikke går inn i områder på grunn av frykt for sikkerheten til mannskapene våre. Det er helt utenkelig, sier Lund.

Han vil ikke si at noen av personene i politiets søkelys er del av et gjengmiljø, men bekrefter at personene de nå ser på har «vært inne hos politiet for enkelte forhold».

– Hvilke planer har dere for i natt?

– Vi vil styrke beredskapen i de ulike bydelene. Vi er også ute og snakker med trossamfunn, utekontaktene i de ulike bydelene.

Politiet kunne ikke opplyse om etnisitet, eller motivet for handlingene.

Les mer om

  1. Politiet
  2. Ungdom