Her skal folk som sjelden møtes, løse verdensproblemer sammen
I en enorm lagerbygning i London har aktivister, investorer, tech-hoder og kunstnere prøvd å endre verden. Nå skal fire etasjer i Oslo forsøksvis fylles med det samme.
– Her skal det være åpent for alle – rett inn fra gaten. Og rommene blir jo fantastiske!
Paul van Zyl står på byggeplassen som en gang huset Otto Treiders handelsskole ved Tullinløkka og smiler bredt.
Om ett år åpner her den aller første filialen av The Conduit, «forandringsfabrikken» som van Zyl har bygget opp i London.
Å forklare hva slags sted det er, er ikke helt enkelt. Den sørafrikanske juristen og menneskerettsaktivisten prøver:
– Det er et fellesskap av folk som er lidenskapelig opptatt av endring, åpner han.
– Vi blir sterkere, mer effektive, kreative – og lykkelige – når vi er sammen. Og det trenger vi for å løse verdens problemer.
Blander alle slags mennesker
Tenkningen har han blant annet lært av å jobbe tett med både Nelson Mandela og Desmond Tutu. Den har preget seks etasjer gammelt lager i London siden 2018.
The Conduit har mer enn 200 arrangementer i året. Der har noen av verdens mest «interessante, innovative og inspirerende mennesker» presentert ideene sine. Mens alt fra nobelprisvinnere, toppledere og investorer til lutfattige, unge aktivister og studenter møtes.
– Vi blander alder, kjønn, rase. Folk fra alle kanter av livet som jobber med ting de tror på. Kombinasjonen er veldig kraftfull, sier van Zyl og fortsetter:
– Vi fokuserer på løsninger. Og å ruste folk for handling.
Det mener han gjøres best ved å bidra til å etablere virksomheter – både kommersielle og ideelle. Og så hjelpe til med finansiering, mentorer, nettverk og markedsføring.
– Alt de trenger for å kunne jobbe med løsninger.
Ikke prateklubb
Men løsninger på hva?
Han ramser opp klima, økonomisk ulikhet, kvinnerettigheter, rasisme, kjønn, helse, utdanning.
Hvis det lyder tørt: De seks etasjene rommer også restauranter med bærekraftig mat, bar, arbeidsplasser og møterom.
– Vi må bygge samfunn. Folk skal finne sammen i fellesskap.
Så det opplagte spørsmålet: Blir det mer enn prat, store ord og kule lokaler?
– Ja, nesten roper van Zyl.
Noen eksempler:
- Mer enn 15 millioner pund mobilisert til over 100 bedrifter som jobber med sosial bærekraft.
- Massiv hjelp til ukrainske flyktninger – blant annet løsninger for å holde kontakt med familien.
- Endret praksis innen kvinnehelse i engelsk helsevesen.
- Et firma som underviser studenter over hele verden i å løse sosiale problemer.
- Foredrag med nobelprisvinnere for over 10.000 mennesker.
– Vi gir dem ideer og innsikt i hvordan verden kan endres. Vi vil være et sted der faktisk endring skjer. Ikke en prateklubb.
Hyller Norge
Og nå kommer altså «filialen» i Oslo. Tharald Nustad og hans globale investorfirma Katapult skal stå for driften mens utelivsgrossisten Flott gjort tar seg av serveringen. Mens Entra er huseier.
– Hvorfor lille Oslo?
Van Zyl går inn i en lang hyllest av Norge. Han starter med den høye tilliten, fortsetter med Nobelprisen og rollen som internasjonal fredsmegler. Roser ideen bak oljefondet. Og er imponert over en «kraftfull startup-scene som kobler teknologi og entreprenørskap».
– Jeg har alltid ment Norge bokser over sin vektklasse, sier han, før han runder av med å trekke frem Oslos kulinariske opptur med stadig bedre og mer bærekraftige restauranter.
– Jeg synes rett og slett Norge er et interessant sted i verden. Ikke for langt unna Russland. Midt i Skandinavia, med en viktig rolle i Europa. Hva som skjer i Norge teller, hevder han.
Åpent for alle
Til de som aner britisk eliteklubb: Første etasje og kjelleren med spisesteder og arrangementer vil være åpen for alle. De øverste etasjene med arbeidsplasser og oppholdsrom blir for medlemmer. Medlemsavgiftene skal finansiere alle de sosiale aktivitetene.
Og ifølge Tharald Nustad som skal drive det hele, blir det rimelige løsninger for de med lite penger.
Han har jobbet i årevis med bærekraftig entreprenørskap i hele verden. At The Conduit blir en suksess i Oslo har han stor tro på. Og han regner med å matche Londons 200 årlige arrangementer ganske raskt.
– Vi trenger en sånn plass i Oslo. Et sted vi kan samle folk som vil gjøre en positiv forskjell. De som gjør ting. Det å ha mye penger holder ikke for å bli med.
Så vil tiden vise om det holder til å løse de helt store problemene.