Oslo

Feirer nasjonaldagen med barnetog i Oslo

Pakistan har vært rammet av to terroraksjoner denne uken. Dette vil prege søndages barnetog på Pakistans nasjonaldag.

Norskpakistanere utgjør den største ikke-vestlige gruppen i Oslo og har siden 2003 hatt eget barnetog med norske og pakistanske flagg på nasjonaldagen 14. august. Foto: Olav Olsen

 • Wasim Riaz
  Wasim Riaz

– Vi kommer til å starte med ett minutts stillhet. Ikke bare for terrorofrene i Pakistan, men for terrorofrene i hele verden den siste perioden, sier Aamir Sheikh, leder av 14. augustkomiteen.

LES OGSÅ: 70 drept i terrorangrep i Pakistan

Med orkester etter fem år

Siden 2003 har Sheikh på eget initiativ arrangert barnetog på Pakistans nasjonaldag (14. august) som starter fra hovedinngangen til Frognerparken klokken 10 og går til Pakistans ambassade få kvartaler bortenfor.

I år har Sheikh også sørget for at Hasle Brass spiller pakistansk og norsk nasjonalsang. Barnetoget har gått uten korps siden 2011.

– Det er stort for oss at et norsk orkester spiller pakistansk nasjonalsang. Det er brobygging i praksis, sier Sheikh.

LES OGSÅ: Pakistanske gatebarn kommer til Norway Cup

Ønsker ikke militærparader

Sheikh tok initiativet til pakistansk barnetog i Oslo etter å ha blitt fascinert av den norske måten å feire nasjonaldagen på.

– I Pakistan feirer man nasjonaldagen med militærparader der man viser frem sine våpen. I Norge er barna i sentrum. Derfor ønsket jeg barnetog på nasjonaldagen. For øvrig har jeg tatt det opp med presidenten i Pakistan at vi må involvere kvinner og barn i nasjonaldagsfeiringen der, sier Sheikh.

– Det er mange motsetninger og konflikter i dagens Pakistan. På en sånn dag er det også viktig at alle står sammen, legger Sheikh til.

Diskusjoner i forkant

Den pakistanske nasjonaldagen er blitt feiret i Oslo i over 40 år. I tillegg til barnetoget har flere organisasjoner egne arrangementer der det har vært vanlig med politikerbesøk fra hjemlandet. I forkant av årets feiring har de unge i det norskpakistanske miljøet kritisert både 14. augustkomiteen og andre organisasjoner som henter politikere fra hjemlandet. Blant annet har nettstedet Minerva skrevet om denne diskusjonen internt i miljøet.

 1. Les også

  Ulrik Imtiaz Rolfsen denger løs på norskpakistanere

Flere artikler

 1. OSLO
  Publisert:

  Neste uke skal pakistansk barnetog gå i Karl Johans gate

 2. OSLO
  Publisert:

  Barnetog, is og flagg: Flere tusen ventet til Ekeberg for å feire Pakistans nasjonaldag

 3. OSLO
  Publisert:

  Beskylder Oslo kommune for å kuppe hans idé om 50-årsfeiring

 4. OSLO
  Publisert:

  Skam-Sana får brobyggerpris

 5. NORGE
  Publisert:

  Omfattende juks med pakistaneres visumsøknader til Norge

 6. KULTUR
  Publisert:

  Her havner Jan Tore Sanner i pakistansk «Oscar»-kaos med brannvesenet