Oslo

Dette er Oslos nye «it»-festival

Grefsenskollens OverOslo gir Øya og Norwegian Wood hard konkurranse.

Drøye ett kvarter unna Oslo-gryta ligger Grefsentoppen og den stadig voksende festivalen, OverOslo. Foto: Rolf Øhman

  • Thea Roll Rakeng

OverOslo ble arrangert for første gang i 2011 og var allerede da et trekkplaster for etablerte artister som Jarle Bernhoft, Maria Mena og Dumdum Boys.

Grefsenkollen-festivalen er på dag to onsdag ettermiddag, og i år skal opptil åtte artister spille hver dag i de fem dagene festivalen pågår.

Internasjonale ringrever som Tom Jones, bandet Travis og Earth Wind & Fire Experience feat Al McKay Allstars er også lokket til Grefsenkollen i løpet av uken.

  • Les også:Sjekk Oslobys komplette festivalguide

– Det eneste som ikke har forandret seg med festivalen er utsikten. Før la programmet til rette for to artister over to til tre dager, mens nå er det opptil åtte hver dag i fem dager. Det er ikke fast at OverOslo legges til fem dager, men det åpnet seg en mulighet på grunn av pågangen fra publikum, sier Lars Petter Fosdahl, arrangøren bak festivalen.

Susanne Sundfør = trekkplaster

Venninnegjengen Mona Bakås, Mariann Saltvik og Elin Bråten er tre av flere tusen som har tatt turen opp til solfylte Grefsenkollen onsdag ettermiddag.

– Dette er en veldig fin festvial med nydelig beliggenhet og ordnede forhold. Det virker som at gjennomsnittsalderen er litt høyere her enn for eksempel på Øya, og det gjør at det blir mer behagelig å være her. Artistene som spiller er også veldig gode, og vi gleder oss spesielt til Susanne Sundfør som avslutter kvelden i dag, sier Bråten og får støtte av Saltvik.

– Jeg har vært her flere ganger, og kvaliteten på artistene har stort sett alltid vært god, men i år er det ekstra bra. Det er absolutt en av de bedre festivalene i Oslo, sier Bakås og legger til:

– Susanne Sundfør var absolutt et trekkplaster.

Fra venstre: Elin Bråten, Mariann Saltvik og Mona Bakås gleder seg aller mest til å se Susanne Sundfør avslutte showet på Grefsenkollen onsdag kveld. Foto: Thea Roll Rakeng

Tredoblet inntektene

På fem år har OverOslo doblet seg på flere områder; antall festivaldager, gjester og artister.

Regnskapstallene viser også at dette er god butikk for Grefsenkollen Scene AS, som er festivalens juridiske navn. I 2011 omsatte festivalen for 4,2 millioner. I fjor hadde omsetningen tredoblet seg -til 12,4 millioner.

Dette i motsetning til en annen tradisjonsrik Oslo festival -Norwegian Wood, som sliter økonomisk og kuttes fra tre til kun én dag i år. Festivalen flytter også fra tradisjonsrike Frognerbadet til Sukkerbiten i Bar Code. Piknik i Parken, som arrangeres ved Vigelandsmuseet har også markert seg på festivalfronten de siste årene.

Ingebjørg Bratland åpnet OverOslo tirsdag ettermiddag. I løpet av uken skalogså disse spille: Karpe Diem, Thomas Dybdahl, Susanne Sundfør, Bertine Zetlitz, Astrid S, Lars Vaula og Eva & The Heartmaker. Foto: Rolf Øhman

Øyas hovedkonkurrent

Sandeep Singh, musikkanmelder i Dagbladet og Idol-dommer, mener Øya har fått kraftig konkurranse.

– Det er ingen tvil om at Øya har fått konkurranse av OverOsloog Piknik i Parken, sier Sandeep Singh. Foto: Berit Roland, NTB scanpix

– Det er ingen tvil om at Øya har fått konkurranse av OverOslo og Piknik i Parken.Norwegian Wood klarte dessverre ikke å henge med i tiden, noe vi ser et resultat av nå. OverOslo helgarderer seg artistmessig og viser at de tilbyr noe som passer for alle. Det er jo ikke en kred-festival på bakgrunn av line up-en, men heller ikke en harryfestival. En slags gylden middelvei som ser ut til å være fruktbar, sier Singh.

– Er dette Oslo-beboernes nye «it»-festival?

– Det kan virke sånn. Jeg synes de skal ha for å tørre å satse på norsk musikk. Musikk-Norge har jo aldri vært bedre, så det digger jeg.

Arrangøren Fosdahl tror nøkkelen til OverOslo-suksessen er todelt.

– Vi er ekstremt opptatt av å tilrettelegge for gjestene slik at de trives, føler seg velkomne og får tak i god mat og drikke mens de er her oppe. Forskjellen mellom oss og flere av byfestivalene er at folk som kommer hit, er her ofte hele kvelden for det er ikke så mange andre steder å gjøre av seg. En annen faktor er rett og slett beliggenheten. Oslo-folk er glad i marka og hvis du slår sammen det, utsikten over byen og store musikkopplevelser så har du en god pakke, sier Fosdahl.