Oslo

Advarer igjen mot useriøse steinleggere

Huseiere som bruker irske og britiske steinleggere risikerer momskrav fra norske myndigheter.

Arbeidere pakker sammen etter en jobb på Snarøya i Bærum i forrige uke. 63 av 66 firmaer Aftenposten har sjekket, betaler ikke moms.
  • Lene Li Dragland

Det er fredag ettermiddag. I en vei på Snarøya er steinleggerne i ferd med å laste utstyr opp på et lasteplan. I bakgrunnen står eieren av firmaet og spyler den nylagte grusen.

De siste ukene har firmaet hans jobbet hos minst syv boligeiere i området. De fleste har fått forsikringer om at firmaet betaler moms.

Du kan bli straffet for medvirkning hvis du burde vite at disse driver svart virksomhet

Jan Egil Kristiansen, Skatt øst

Firmaer som skal skrive ut regninger med moms, må være registrert i merverdiregisteret. Men her finnes ikke firmaet som i det siste har jobbet på Snarøya. De er ikke noe unikt tilfelle.

Vi har sjekket 66 irske, britiske eller polske enkeltmannsforetak innen oppussing og steinlegging med adresse i Oslo-området. Kun tre var registrert i merverdiregisteret.

Avdelingsdirektør Jan Egil Kristiansen i Skatt øst har ett enkelt råd — hold deg unna slike firmaer.

- De driver ikke seriøst. De er ikke momsregistrert og betaler ikke skatt - hverken til Norge eller sitt hjemland. Da mener vi folk ikke bør bruke dem.

Kan bli dyrt

Fra 1. januar 2011 kan alle som betaler mer enn 10.000 kroner for en tjeneste bli medansvarlig dersom selgeren ikke betaler moms og andre avgifter til staten.

Du risikerer både momskrav og straff for å ha medvirket til momsunndragelse.

-  Generelt kan man si at du kan bli straffet for medvirkning hvis du burde vite at disse driver svart virksomhet, sier Kristiansen.

Under en kontroll av et steinleggerfirma i Oslo fjor, fant politiet og skattemyndighetene frem til 12 kunder. Fire av dem fikk momskrav fordi de hadde betalt steinleggeren store kontantbeløp. En av dem hadde betalt 258.000, og fikk et momskrav på 52.000.

På Konnerud fikk ni privatpersoner krav om tilsammen 81.900 kroner i merverdiavgift etter å ha brukt samme steinlegger.

Enkelt å sjekke

I fjor merket skattemyndighetene en forandring ved at mange steinleggere registrerte sitt firma i Brønnøysund-registrene.

- De trykker opp brosjyrer med organisasjonsnummer for å gi det et skinn av seriøsitet. Og det ble flere bankbetalinger etter oppdrag. Men problemet er fortsatt det samme. De jobber like svart som før. Det gjør bare at vi må være enda mer tydelige i våre advarsler, mener Kristiansen.

Publikum kan raskt finne ut om et firma er registrert som momsbetalere ved å gå inn på www.handlehvitt.no og taste firmanavn eller organisasjonsnummer.

- Hva slags undersøkelsesplikt har publikum?

- Hvis du har bedt om faktura med merverdiavgiften spesifisert, har betalt over bank og har sjekket om de står i momsregisteret, er det vanskelig å si at du har medvirket til momsunndragelse, medgir Kristiansen.

Lover å betale

Steinleggeren som opererer på Snarøya opprettet sitt norske firma i 2011, men sier til Aftenposten at han ikke har jobbet i Norge de siste årene. Det er årsaken til at han ikke er mva.-registrert.

- Jeg har kun vært her noen uker denne sesongen. Regnskapsføreren min er bortreist, men så snart han kommer tilbake skal vi registrere oss. Innen åtte dager har jeg papirene i orden, lover eieren.

Han mener skattemyndigheten driver klappjakt på folk i hans bransje.

- Vi er skikkelige folk. Det vil bare slå tilbake på oss hvis vi ikke gjør opp for oss. Da kan vi ikke komme tilbake og jobbe året etter.

Fornøyde med jobben

Aftenposten har snakket med tre av huseierne på Snarøya som har benyttet det samme firmaet de siste ukene. Ingen har noe å utsette på jobben som er gjort.

- 5-6 naboer har brukt firmaet før meg. De har et organisasjonsnummer, vi får regning og betaler på konto. Vi har vært påpasselige med at det skal stå inkludert moms på regningen, forteller en av dem til Aftenposten.

— Om de virkelig innrapporterer momsen er noe vi har vært usikre på. Men de må jo være ganske dumme hvis de registrerer ett firma og beholder momsen selv.

Huseieren er så langt fornøyd med arbeidet som er gjort.

— Det ser ut som om de har gjort en skikkelig jobb. Så gjenstår det jo å se hvordan det ser ut etter en vinter med tele, men det virker som solid arbeid.

Få klager

Forbrukerrådet har foreløpig ikke fått klager på irske steinleggere.

— Det kan det være mange årsaker til. Vi får mange henvendelser på telefon om dette, men mye av arbeidet som gjøres er svart. Da skal det litt til for at folk klager i etterkant, sier Helga Skofteland, regiondirektør for Forbrukerrådet i Oslo.

At det er mye lureri der ute, er hun ikke i tvil om. Hun ble selv kontaktet hjemme av en hyggelig irsk eller britisk mann nylig.

— Det er jo et fast vårtegn at slike firmaer ringer på døren og tilbyr sine tjenester. Han mente bestemt at jeg burde legge asfalt i oppkjørselen. Jeg forsøkte å spørre om kontrakt. Det hadde de aldri hørt om. De ville også ha betaling på forskudd. Vil de ikke skrive kontrakt, eller maser om kontant betaling eller forskudd, bør du skjønne at det ikke er seriøse greier, sier Skofteland.

Det aller viktigste rådet er likevel følgende:

- Ikke betal noe på forskudd.