Grønne tak skal beskytte mot flom

I København skal halvparten av alle nye tak være grønne.

Tarek Amin har utdannelse i agriøkologi fra Universitetet for miljø- og biovitenskap i Ås, men lærer av praksis på taket. - Jeg hadde ikke dyrket grønnsaker før, men nå har jeg lært mye, sier Tarek Amin (i midten) sammen med Maiken McCormick og Zaid Salah. Trykk på pilen til høyre her for å se flere bilder.
Kanskje legger det seg litt svevestøv på tomatene på taket av Alna senter. - Men det er sunnere med svevestøv enn med sprøytemidler, sier McCormick i Kompass og co.
Maiken McCormick i Kompass og co., sammen med Tarek Amin (i midten) og Zaid Salah.

Med utsikt til E6 og en parkeringsplass på Alna senter, ligger torvtaket og lukter fjellvidde og idyll. Biene svermer fra to kuber, og i store vekstkasser gror det økologiske planter.

— Dette er et utstillingsvindu, en pilot, for å vise frem hva man kan få til på taket i en by. Kortreist og økologisk mat, sier Maiken McCormick, som står på taket og jobber hver fredag.

Grønne tak kan redusere støy og samle svevestøv, særlig hvis det vokser trær og busker på taket, i tillegg til at de er pene oppholdsrom for de som bruker dem, ifølge en fersk rapport fra Byøkologisk senter.

På taket av Alna senter skjer det enda mer. Der kan ungdom være med og dyrke frem en takhage i regi av Kompass & co., en bedrift som driver med sosialt entreprenørskap.

Gress stappfullt av vann

I mai styrtregnet det over Oslo, slik at avløpsrør ble tette, det rant elver i gatene og kloakkvann kom opp av toalettene. Unni Ellefsen i Miljøverndepartementets avdeling Framtidens byer vil ha flere grønne tak for å dempe flomfaren.

Maiken McCormick i Kompass og co., sammen med Tarek Amin (i midten) og Zaid Salah.

— Økt utbygging og fortetting fører til flere harde overflater, som asfalt og takflater. Dermed har vannet vanskeligere for å finne de naturlige veiene, sier Ellefsen.Et tak med gressdekke holder igjen vannet når det renner ned fra taket.

- Ifølge europeiske undersøkelser, kan grønne tak forsinke vannet med 30 til 50 prosent. Dette kan vi ikke si nøyaktig, da vi ikke har undersøkelser fra norske forhold ennå, sier Ellefsen.

Andre måter å hindre flom på, er å lage forsenkninger i terrenget og fylle dem med planter som tåler mye vann, såkalte regnbed. Å plante trær og gi plantene god plass til røttene med porøse masser hjelper også.

— Det går an å forskjønne byen samtidig, sier Ellefsen.

Grønt i København

Miljøpartiet De Grønne har foreslått for bystyret at Oslo bør følge i Københavns fotspor og vedta at nybygg med tak som heller mindre enn 30 grader skal dekkes med grønt så langt det lar seg gjøre. Også ved renovering må byggene få grønne tak. Danskene regner med at om tre år er 325 000 kvadratmeter tak blitt grønne.

Kanskje legger det seg litt svevestøv på tomatene på taket av Alna senter. - Men det er sunnere med svevestøv enn med sprøytemidler, sier McCormick i Kompass og co.

Einar Flaa i Bymiljøetaten synes det er vanskelig å kartlegge Oslos grønne tak, men konstaterer at det er bygget få.Etaten bruker flyfoto for å kartlegge grønne områder i Oslo. Samtidig gjør de et forsøk på å kartlegge hvilke typer grønne tak som finnes i byen. Og Oslo skal være med på Miljøverndepartementets planlagte kartlegging av hva de grønne takene kan gjøre for klimaforholdene i Norge.

— Vi ser på type grønne tak, hvilke som er egnet for våre klimaforhold. Det er for eksempel ganske store klimaforskjeller mellom København og Oslo, sier Flaa.