Oslo

Politiet skifter strategi i jakten på «skitne» vaskehaller

I forrige uke var det en aksjon mot et bilvaskefirma i Oslo hvor flere lovbrudd ble avdekket. Stedet er en gjenganger, og nå vil politiet etterforske dem som eier vaskehallene.

Nå vil politiet etterforske eierne som leier ut bilvaskehaller. Foto: Jan Petter Lynau

 • Einar Haakaas

Politiet avslørte at Oslo kommune var storkunde hos et bilvaskefirma de kontrollerte og stengte sist uke. Det samme bilvaskefirmaet er stengt tidligere etter kontroller. Oslo-politiet skriver i en pressemelding at de vil hindre at slike vaskehaller åpner kort tid etter at myndighetene har stengt disse.

Nå vil politet ha en innsats mot dem som eier og leier ut vaskehallene.

En rekke med gjengangere

Gjennom flere år har politiet, NAV, Skatt øst og Arbeidstilsynet hatt kontroller med bilvaskefirma og avdekket flere lovbrudd. Det er blant annet svart arbeid, trygdesvindel, ulovlige arbeidsforhold og ulovlig opphold. Vaskehallene hvor dette er avdekket har blitt stengt, men mange av disse har åpnet igjen kort tid etter, heter det i pressemeldingen.

— Nå skifter vi strategi og vil heretter finne ut hvem som eier hallene, og gjøre disse oppmerksom på den virksomheten som drives i vaskehallene, sier Audun Kristiansen seksjonssjef i Oslo politidistrikt.

Krever at utleierne må ha kontroll

De som leier ut vaskehaller bør kjenne til om den virksomheten de leier ut til driver på korrekt måte, mener politiet. I ytterste tilfelle kan eierne medvirke til kriminaliteten som skje i tilknytning til vaskehallene. Kontrolletatene håper med dette at utleiere vil kvitte seg med de som driver ulovlig.

— De som bruker slike bilvaskere bør absolutt tenke seg om og ikke bidra til svart arbeid og øvrige lovbrudd. Dersom prisen for bilvask er for god til å være sann, så er nok ikke alt på stell hos tilbyderen, sier Kristiansen.

Åtte uten arbeidstillatelser

I aksjonen ble det ifølge politiet avdekket åtte personer som jobbet uten å ha nødvendige tillatelser. Tre av disse er allerede uttransportert fra Norge. De øvrige var EØS-borgere og ble bedt om å søke arbeidstillatelse.

Også tidligere er det avdekket omfattende brudd på lover og regler ved flere bilvaskehaller i Oslo-området.

 1. Les også

  Sliter med å avsløre svart arbeid

 2. Les også

  – Vi har møtt folk som har tjent 19 kroner timen

 3. Les også

  Europeere i nød fyller bymisjonens matstasjoner

Relevante artikler

 1. OSLO
  Publisert:

  Ulovlig taxitriks: Tjener tusenvis av kroner uten å jobbe

 2. NORGE
  Publisert:

  Kontroll av strandkiosker i Oslo: Én ble stengt umiddelbart, én fikk varsel.

 3. NORGE
  Publisert:

  Leier ut til pokerklubber – nå risikerer de å bli straffet for medvirkning

 4. NORGE
  Publisert:

  Slik har de ulovlige pokerklubbene blitt pengemaskiner for kriminelle gjenger

 5. NORGE
  Publisert:

  Politi, kemner og Nav gjorde Black Friday-kupp da de sjekket 220 varebiler

 6. NORGE
  Publisert:

  Aylar Lie tror ikke politiaksjon stopper illegal poker: – Spillerne vil flytte seg til andre klubber, og mafiaen vil følge etter