Uteliggere får bo på hemmelig adresse

Beboerne kan leve i fred for både naboer og overivrige sosialarbeidere.

Byråd Sylvi Listhaug har stor tro på Oslos første boligfelt for uteliggere. Den første beboeren er allerede på plass. De fire neste flytter snart inn.

— Gutta som skal bo her trodde aldri dette ville bli noe av, sier booppfølger Peter Lind. Men nå står de første fem husene for uteliggere klare.København var først ute med sine "Skæve huse": Små, enkle boliger på et avskjermet sted, der beboerne kan leve i fred for både naboer og overivrige sosialarbeidere. Aften rapporterte begeistret fra prosjektet for to år siden. I dag kan vi presentere Oslos versjon. De fem første husene er på plass på hemmelig adresse. Den første beboeren har sovet to netter under eget tak.- Han er kjempefornøyd. Det er de andre som snart skal flytte inn også, sier Peter Lind, eneste ansatte og "altmuligmann" for det lille boområdet litt utenfor sentrum. - Tilbakemeldingene fra miljøet er bra. Disse gutta har møtt så mye og trodde aldri dette ville bli noe av. "Gutta" det er snakk om er rundt 20 godt voksne personer med rus- og psykiatriproblemer som ikke klarer å bo hverken på institusjon, hybelhus eller andre botilbud. De levd ute, under broer, i parker eller i tilfeldige krypinn.- Vi vet jo ikke om dette kommer til å passe alle heller, og må prøve oss frem, sier sosialbyråd Sylvi Listhaug (Frp).

Takhøyde

I første omgang er de fem småhusene klare. Bydel St. Hanshaugen, som styrer prosjektet, har en ny tomt for ytterligere fem hus på gang. - Så får vi se om det trengs penger til enda flere, sier Listhaug.Beboerne får en vanlig leiekontrakt og skal betale 3300 i husleie i måneden. Men takhøyden blir garantert langt høyere enn i normale kommunale boliger.- Mange har aldri bodd før. Det er en av grunnene til at vi satser vi på en skjermet beliggenhet, uten naboer i nærheten. Her skal det ikke være lett å bli kastet ut, sier Åslaug Lyngset fra St. Hanshaugen Bydel.

Ingen krav

Folk fra bydelen har besøkt sitt danske forbilde to ganger og bevisst kopiert opplegget.- Den viktigste lærdommen er at terskelen må være lav. Vi har ikke stilt andre krav til de som skal bo her enn at de bor ute.De fem husene har to små rom, bad, kjøkkenkrok og egen veranda. Innkjøpspris pr. hus er 287 000.Peter Lind er spent på hvordan jobben hans blir når det snart blir folk rundt hele tunet.- Men dette skal gå bra, mot alle odds, lover han. - Viljen er der. Det er et utrolig godt utgangspunkt.

Byråd Sylvi Listhaug sammen med veileder for beboerne, Peter Lind.