Oslo

Naboene glad for razziaen

Et tyvetalls kvinner ble kjørt inn for sjekk av dokumenter. De fleste har status som vitner i saken. Politiførstebetjent Frede Lamo til høyre.

Naboene til bygårdene eid av den halliksiktede gårdeieren håper nå å få slippe bråk fra prostituerte og horekunder.

 • Thomas Olsen
  Journalist
 • Roald Ramsdal
 • Jon Hauge (foto)

Oppdatering: Gårdeieren og hans vaktmester ble dømt for å ha leid ut til prostituerte i Oslo tingrett i 2009, men denne dommen ble opphevet da begge ble frikjent for hallikvirksomhet i Borgarting lagmannsrett i 2011.

Flere av naboene er ikke i tvil om hva som har foregått i Darres gate 1. De forteller om tett drosjetrafikk med kunder på morgenkvisten.

– Det er ikke veldig hyggelig å tenke på at det foregår prostitusjon rett rundt hjørnet der du bor, forteller Rita Josefson. Hun har nylig flyttet til Alexander Kiellands plass, og ble sjokkert da hun fant ut hva som har foregått noen steinkast fra hjemmet hennes.

Josefson stortrives i strøket, men håper at det nå blir satt en stopper for virksomheten i Darres gate 1.

Tidligere har Aften skrevet om en 82 år gammel kvinne som nærmest bor isolert i gården blant afrikanske prostituerte, østeuropeiske arbeidere og sosialklienter. Også hun håper at det blir ryddet opp.

– Jeg har ikke noe imot jentene, men det har vært veldig mye trafikk her om natten, sier 82-åringen.

Bråk

Aften har i lengre tid vært i kontakt med mange naboer til mannens gårder. De har fortalt om stor trafikk av horekunder og bråk nattetid. Flere av naboene håper nå at politiets razziaer vil gi dem nattero.

– Jeg håper dette får konsekvenser på lang sikt, og at bomiljøet blir roligere, sier en av naboene til Schweigaards gate 81, som ikke tør å stå frem med navn.

I området har et av borettslagene tidligere anmeldt mannen i 50-årene

– Fantastisk. Endelig har politiet tatt det seriøst, det er et spørsmål om bomiljøets fremtid, sier en annen nabo.

Under gårsdagens aksjon innbrakte politiet blant andre en 16 år gammel jente.

Les også

Tre menn halliksiktet

Rita Josefson bor i nabolaget til Darres gate 1. Hun er sjokkert over sextrafikken.

Omfattende aksjon

Mer enn 120 tjenestemenn deltok da politiet i Oslo og Bergen slo til samtidig mot et titalls adresser.

Hensikten med "Operasjon Milano" er å få tatt bakmennene som har organisert to omfattende prostitusjonsnettverk. Kodenavnet kommer av at mange av de nigerianske kvinnene skal ha livnært seg som prostituerte i den italienske byen før de kom til Oslo.

– Foreløpig har vi undersøkt bare seks av 18 leiligheter. De fleste jentene sover, og siden vi ønsker deres samarbeid, bruker vi ikke akkurat rambukk for å sprenge dørene, sa politibetjent Frede Lamo, som ledet razziaen i Darres gate 1 fra klokken 09.

Hele tiden mens aksjonen pågikk, var det stor trafikk ut og inn av gården. Flere menn Aften snakket med, fortalte at de leide hybel eller leilighet sammen med kvinnene, og alle benektet at det har forekommet prostitusjon i de tre oppgangene.

Oppgitte

Flere naboer ga uttrykk for frustrasjon og sinne over det de er blitt vitne til: – Noen av kvinnene er aggressive og lite hensynsfulle. Jeg liker ikke når noen roper "fucking dog" til hunden min, sier en kvinne som selv er utenlandsk.

I tre av mannens bygårder mener politiet at det skal være lokaler som fungerer som bordeller. I tre andre gårder er det mistanke om at det foregår prostitusjon fra utleieleiligheter.

I tillegg til mannen, har politiet siktet to personer.

– En av dem er nært knyttet den antatte hovedpersonen, sier politiinspektør Iver Stensrud, sjef for Oslo-politiets seksjon for organisert kriminalitet.

Han oppfordrer flere vitner som har sett prostitusjon rundt de aktuelle bygårdene, om å ta kontakt med politiet.

Mannen satt i går i avhør, og han måtte tilbringe natten hos politiet. Avhørene fortsetter i dag.

– Min klient er dypt fortvilet over situasjonen. Han erkjenner ikke straffskyld. Utover det har jeg ingen kommentarer, sier mannens advokat, Tor Even Gjendem hos Advokatfirmaet Staff AS.

Gårdeieren har tidligere sagt til Aften at han tar affære hvis han oppdager prostitusjon i noen av gårdene. Han opplyser at han sier opp leietagere som selger sex fra leilighetene.

Mannen har kjøpt flere bygårder av Oslo kommune, og har budt 248 millioner for de 188 leilighetene i "Kvartal 6" på Torshov.

Les også

Avhørt – og løslatt

Den 82 år gamle kvinnen har bodd i Darres gate 1 hele sitt liv. Nå håper hun at det blir ryddet opp.

Seriøs kjøper

For to år siden påviste TV 2 at det foregikk prostitusjon i flere av gårdene mannen eier.

Boligbygg, som har ansvar for salget av "Kvartal 6", sier de har gjort enkelte undersøkelser om mannen. Men ingenting har gitt grunnlag for å betvile at han er en seriøs budgiver og kjøper, sier administrerende Amund Alm direktør i Boligbygg.

– Ingenting kunne vært gjort annerledes. Vi har ikke hatt noen grunn til å avvise ham som budgiver før i dag, sier Alm.

– Nå er det en helt annen sak, sier han. Etter at mannen i går ble siktet etter hallikparagrafen, har Boligbygg vært i kontakt med kommuneadvokaten og byrådsavdelingen. De ønsker råd om hvordan saken nå skal håndteres.

Beboerne ønsker selv å kjøpe "Kvartal 6", og forsøker nå å få stablet et borettslag på bena. Men mannen har lagt inn bud på eiendommen, og det står fortsatt.

– Stans salget

RVs Erling Folkvord har fått en rekke reaksjoner på at mannen ble akseptert som budgiver. Folkvord var i sommer rundt i flere gårder for å se på forholdene.

– Oslo kommunes boligsalg må stanses nå. Hvis byrådet likevel selger "Kvartal 6" til mannen i 50-årene, bør pengene øremerkes til lokalpoliti som skal rydde opp etter følgene av salget, sier Folkvord.

I et brev til byråd Merete Agerbak-Jensen stiller RV følgende spørsmål til byrådet: Vil byrådet nå sørge for at regler blir innført, slik at kommunen unngår å godta kjøpstilbud fra aktører som er involvert i useriøs drift av leiegårder?

Les også

 1. Gårdeier siktet for hallikvirksomhet

Les mer om

 1. Menneskehandel
 2. Etterforskning
 3. Prostitusjon
 4. Oslo
 5. Boligmarkedet