Full fyr - full kontroll. Brannbilmønstring på Youngstorget

Det brenner i en bil på Youngstorget, men det er ingen fare. Det har faktisk aldri vært så liten brannfare på Youngstorget som i dag.

Ingen brannfare på Youngstorget hvor 36 splitter nye brannbiler skal overleveres til brannvesen over hele landet klokken 13 i dag. Her slukkes en bilbrann med utstyr fra en av de nye, små brannbilene.

– I løpet av formiddagen skal vi samle 36 splitternye og hypermoderne, virkelig hightech, brannbiler her på torget. De skal vi gi bort til brannvesen over hele landet, fra Flekkefjord i sør til Porsanger i nord, sier Unn Dehlen.

Unn Dehlen fra Gjensidigestiftelsen bidrar i dag til å øke brannsikkerheten i kommuner over hele landet.

Hun er daglig leder av Gjensidigestiftelsen, den største eieren av Gjensidige forsikring, og en stiftelse som sliter med å få utgiftene til å strekke til.

– Neida, det gjør vi ikke, og vi bruker ikke penger i utrengsmål. Men vi har store midler som vi gir bort til gode formål. Oppdraget vårt er å dele ut overskuddet til tiltak som støtter helse og trygghet her i landet. Og i anledning Gjensidiges 200 år jubileum bestemte vi oss for å satse på «Det store brannløftet». Det betyr at vi i år gir 350 millioner til en rekke forskjellige brannsikkerhetstiltak. 110 av millionene går til de 36 brannbilene vi skal gi bort i dag til de brannvesenene som har vært så heldige å få søknaden sin gjennom nåløyet. Det er langt fra alle, men vi gir mer, blant annet utstyr for overflateredning til alle brannvesen i landet.

I dag er Youngstorget definitivt stedet for alle som synes det er tøft med brannbiler. Det kan bli lenge til så mange er samlet på ett brett igjen.

Offentlig oppgave?

– Brannbiler og redningsutstyr, er ikke det et offentlig ansvar som kommunen skal håndtere og ikke en privat stiftelse?

– Jo, og det gjør de også. Brannsikkerheten i Norge er god, selv om de noen steder sliter med gammelt materiell. Vi bidrar til å gjøre den enda bedre med dette tilskuddet, kanskje kan vi også bidra til å øke oppmerksomheten og bevisstheten rundt brannsikkerhet. Gjensidige er en sammenslåing av de tidligere brannkassene, så på en måte er en sirkel sluttet når vi igjen gir et bidrag til å styrke brannsikkerheten, sier Dahlen.

Norges beste brannmann

I hele dag skal brannsikkerhet stå på dagsorden på Youngstorget. I tillegg til at det er muligheter for å se en hypermoderne brannbil fra innsiden, vil det være oppvisninger og demonstrasjoner utover dagen. Blant annet vil deltagere i høstens TV-serie «Norges beste brannmann» delta.

Mange brannmenn gikk i morgentimene rundt på torget og beundret de flotte bilene som i løpet av dagen skal deles ut. Sin aller første tur får de i kveld, klokken 19 skal alle sammen kjøre i kortesje fra Youngstorget og ned Karl Johan. En høytidsstund for alle de av oss som synes det er stats med brannbiler.

– Vi har kjøpt inn det mest moderne brannutstyret som finnes, og gaven består av 12 store brannbiler og 23 såkalte fremskutte enheter, det er fullt utstyrte biler som er mindre og enklere enn de store og som kan være på et skadested mye fortere enn de store, og en dykkerbil, sier Dehlen.