Finn Skårderud i samtale med Deeyah Khan: - Hun går rett inn i de vanskelige samtalene
Finn Skårderud har invitert Deeyah Khan, artist, filmskaper, musikkprodusent og menneskerettighetsaktivist, til en samtale for åpen scene.
Deeyah Khan var kjent under artistnavnet Deepika da hun forlot Norge som 17-åring etter hets fra konservative muslimer. I dag er hun bosatt i Storbritannia og gjør seg bemerket som uredd filmregissør og menneskerettighetsaktivist.
– Æresdrap, vold og undertrykkelse skjer i mange land, hele tiden. Verden rundt føler familier seg presset og velger å adlyde samfunnet de tilhører, istedenfor å elske og beskytte sine barn, har Deeyah Khan uttalt til Aftenposten.
– Dersom vi bekymrer oss for å fornærme minoriteter ved å kritisere æresdrap, vold og undertrykkelse, er vi medvirkende til å opprettholde vold, misbruk og restriksjoner i kvinners liv. Vår stillhet gir volden grunnlag for å vokse. Det er ikke rasistisk å protestere mot æresdrap, misbruk og vold mot kvinner i minoritetssamfunn, mener hun.
Skårderud: - Hun er en sann humanist
– Deeyah Khan er et svært interessant menneske med en historie. Hun måtte jo faktisk flykte fra Norge fordi hun fryktet for livet, sier Finn Skårderud om hvorfor han har invitert henne til samtale.
– Som samfunnsdebattant går hun rett inn i de vanskelige samtalene om migrasjon, islam, religion og folkegrupper med et helhjertet ønske om å fremme forståelse og dialog. Hun er en sann humanist, sier han.
Deeyah laget filmen Jihad i 2015, der hun møter folk som har vervet seg til «hellig krig», jihad, og spør dem om motivet deres, sier Skårderud.
I 2013 mottok Khan Emmy-pris for dokumentarfilm Banaz: A Love Story handler om æresdrap.
- Les A-magasinets historie om søskenparet Adil og Deeyah Khan: