Oslo

Søppel-trøbbel på landet også

Det er ikke bare Oslo og Veireno som sliter med å få unna avfallet. Hedmarken er også rammet av et søppelkaos.

Beboerne i Østbrumundvegen i Ringsaker er lei av fulle søppeldunker. Terje Mauseth vurdere å droppe alt sammen utenfor rådhuset. Naboene, Elisabeth (t.v.) og Gerd Mauseth er heller ikke fornøyde med tjenesten.
  • Stein Erik Kirkebøen

Fra nyttår overtok RenoNorden ansvaret for søppelhenting på Hamar og i områdene rundt. Selskapet skriver på sine nettsider at det er «Nordens klart største aktør innen husholdningsrenovasjon».

Frem til i høst hadde selskapet ansvaret for avfallshenting i halve Oslo. Det gikk greit, men på landet sliter RenoNorden.

Truer med å kjøre søpla til rådhuset

­– Siste tømming var 7. desember mange steder langs veien her. Snart kjører jeg søpla ned til Brumunddal, og setter den foran inngangsdøren til kommunen, sier Terje Mauseth til Hamar Arbeiderblad. Han er en av mange hedmarkinger som er lei søppeltømming som ikke fungerer.

Før helgen, etter tre ukers drift, var det ifølge HA registrert 2.218 avvik, i Oslo er det registrert over 30.000 klager siden 3. oktober.

– Status nå er at vi søndag kveld hadde igjen noen uavhentede avvik. De skal være hentet inn i løpet av mandag, og i forrige uke ble endelig rutene kjørt på riktig dag, forteller Grethe Olsbye til HA. Hun er sjef i Sirkula, et interkommunalt selskap med ansvar for søppelhenting i fire Hedmark-kommuner.

Lavere tall, samme tone som i Oslo

Tallene er lavere, men tonen er akkurat den samme som i Oslo. RenoNorden setter inn ekstra biler og jobbet i helgen i et forsøk på å komme i rute og Sirkula-sjefen sier omtrent det samme som Renovasjonsetaten i Oslo har sagt siden slutten av oktober: – Vi nærmer oss en virkelighet hvor de som kjører ruta har mulighet til å hente inn sine egne avvik, sier Olsbye til HA. Hun innrømmer at de kunne kommunisert byttet av avfallsleverandør bedre med kundene sine.

– Innkjøring tar tid

RenoNorden er både store og erfarne, men på Hedemarken er de ferske. Og da tar det TDI før alt er på plass:

– For det første er innkjøring alltid krevende. Vi har nye biler og nye folk, det tar tid å bli kjent med rutene og rett og slett lære hvor avfallet står. Derfor regner vi med fire til seks ukers innkjøring. På Hamar har vi ekstraproblemer ved at bare åtte av 13 biler med nye dataløsninger er på plass. To andre er til registrering og de siste er også underveis, sier kommunikasjonssjef Erik Riste i RenoNorden til Aftenposten.

– Vi har holdt på tre uker, og regner med at alt er på stell i løpet av et par uker til, sier Riste.

PS

Jonny Enger i Veireno opplyser at de på mandag hadde 97 klager i hele Oslo. Det har i det siste ofte vært tre ganger så høyt. Det er bedring, men det er fortsatt et stykke igjen, ifølge Enger er normen 15–20 klager.

Les mer om

  1. Avfall