Kjørte med sommerdekk nyttårsaften – mister lappen i syv måneder
– Å kjøre med sommerdekk på det føret var som «å gå på ski uten festesmøring», mente politiet. Retten var enig i vurderingen.
E kvinne i 30-årene hadde med seg fire barn i bilen da hun kjørte hjemmefra nyttårsaften 31. desember 2017.
Men i Ljabvruveien, sør i Oslo, gikk det trill rundt, bokstavelig talt.
I en svak kurve mistet hun herredømme over bilen og kjørte over i motsatt kjørefelt og kolliderte med en møtende bil, noe som førte til store materielle skader og lettere personskader.
Da politiet kom til ulykkesstedet, kunne de konstatere at bilen var skodd med sommerdekk. Bilen hadde da sklidd rundt i nesten 180 grader.
Nå har Oslo tingrett bestemt at hun straffes med inndragning av førerkortet i 7 måneder, samt at hun må betale en bot på 21.500 kroner til statskassen, samt dekke 2000 kroner i saksomkostninger.
Hun må også bestå en ny praktisk førerprøve, altså kjøre opp på nytt, før hun kan få sertifikatet tilbake, har tingretten avgjort.
«På ski uten festesmøring»
Da saken nylig ble behandlet i tingretten, kunne politikonstabel Audun Storvik fortelle at det var kaotisk i Oslo den kvelden på grunn av glatt føre.
Han mente i retten at det å kjøre med sommerdekk på det føret var som «å gå på ski uten festesmøring».
Flere medier, deriblant NRK, meldte om ulykker på grunn av glatte veier på Østlandet den kvelden.
Selv nektet kvinnen straffskyld i retten. Hun hadde kjørt den lånte bilen et par ganger tidligere samme måned, men hadde ikke merket noen ting, forklarte hun.
Men ifølge retten fratar ikke dette fører kravet om å sjekke dekkene. Sjåføren visste forøvrig heller ikke hvordan hun skulle se forskjell på vinter- og sommerdekk.
Om dette skriver tingrettsdommer Hilde Foyn Bruun følgende: «Tiltalte hadde et handlingsalternativ; enten å la bilen stå eller skaffe seg kunnskap om hvordan man kan se forskjell på vinterdekk og sommerdekk for å undersøke dekkene slik bilførere har plikt til».
Ny jobb?
Selv om den tiltalte argumenterte med at hun er avhengig av førerkortet i jobbsammenheng og ønsket å beholde førerkortet, ville ikke dommeren gå med på det.
Dommeren mener at sjåføren i perioden etter ulykken har hatt mulighet til å prøve å skaffe seg annet arbeid der hun ikke er avhengig av førerkort.