Må pillene vike for drinker i Svaneapoteket?

Stort engasjement for Oslo-apotek.

Svaneapoteket regnes for å ha et av Europas vakreste butikkinteriører.
  • Mari Lund Wictorsen
    Mari Lund Wictorsen

Blir det serveringssted? Blir det en eksklusiv butikk? Eller noe helt annet? Flere næringsdrivende snuser på lokalene til det ærverdige Svaneapoteket.

Reaksjonene har strømmet inn til Byantikvaren etter at Aftenposten i forrige uke skrev om Svaneapoteket, som legges ned etter nesten 400 år i byen.

- Jeg har ikke opplevd maken til engasjement i de over to årene jeg har hatt denne jobben, sier byantikvar Janne Wilberg.

Mange personer har tatt direkte kontakt, ringt, sendt lange mailer og kommentert på Facebook — de er heftig opptatt av at apoteket bør bevares og synes det er forferdelig synd at det legges ned.

Apoteket er ikke lenger lønnsomt å drive. 31. desember i år er siste planlagte åpningsdag - og med det er et stykke av Oslos kulturhistorie over.

Flere interesserte

I artikkelen skrev vi at Byantikvaren er i samtale med en aktør som ønsker å ominnrede lokalet til serveringssted.

- Jeg hadde heller sett at varehandelen ble videreført, og at det ble solgt eksklusive produkter der, i tråd med apotekets historie. For eksempel et parfymeri eller en gullsmed, sa Morten Stige, avdelingsleder i Byantikvaren.

I ettertid er han satt på kopi på mailer sendt til eieren av bygget - fra næringsdrivende som kunne tenke seg å leie og drive en slik eksklusiv butikk i det gamle apoteklokalet.

- Hvor realistisk det er, vet jeg ikke, sier Stige.

Eiendommen forvaltes av NAF-gårdene AS på vegne av Apotekerens hus. NAF-gårdene er et selskap deleid av Apotekforeningen.

Ifølge kommunikasjonssjef Jostein Soldal i Apotekforeningen er det bare drivere av serveringsvirksomheter som har tatt kontakt.

- NAF-gårdene har fått flere henvendelser fra næringsdrivende som viser sin interesse. Alle henvendelsene dreier seg om muligheten for å starte serveringsvirksomhet, skriver han i en e-post.

Ønsker å styre bruken

Hva som vil fylle lokalene på nyåret, er det ingen som kan si ennå. Men at apoteket forsvinner, er sikkert.

Svaneapoteket er totalfredet, men fredningen styrer ikke bruken - kun dersom ny bruk går ut over verneverdiene.

- I dette tilfellet skulle vi ønske vi kunne styre bruken, men det kan vi ikke, sier byantikvar Janne Wilberg.

Les også

Oslos eldste apotek blir borte